ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το «πραξικόπημα» του Σόιμπλε που τίναξε στον αέρα το Eurogroup

Σκληραίνει ακόμη περισσότερο τη στάση της έναντι της Ελλάδας η Γερμανία.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μαζί με άλλους υπουργούς οικονομικών προκάλεσαν τον τερματισμό της συνεδρίασης του Eurogroup  το απόγευμα της Πέμπτης ελάχιστα λεπτά μετά την επανέναρξη της συνεδρίασης.

Ο γερμανός υπουργός οικονομικών είπε ότι δεν είναι δυνατόν οι υπουργοί να εξετάζουν ταυτόχρονα δύο προτάσεις – των δανειστών και της Ελλάδας – και μάλιστα χαρακτήρισε το κείμενο που κατέθεσαν προς συζήτηση οι Θεσμοί ως «μαλακό», δηλαδή δεν προέβλεπε αρκετά σκληρά μέτρα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, άλλοι υπουργοί που συμμερίζονται τις απόψεις του Σόιμπλε, προειδοποίησαν ότι το κείμενο των Θεσμών δεν μπορεί να εγκριθεί από τα κοινοβούλια των χωρών τους. 

Τη διάσταση απόψεων που επικρατεί στο Βερολίνο ως προς την αντιμετώπιση της Ελλάδας αναδεικνύει η γερμανική εφημερίδα Bild που κάνει λόγο για επεισόδιο μεταξύ της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού ΟικονομικώνΒόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά τη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σόιμπλε δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του ως προς τον τρόπο που αντιμετωπίζει η Μέρκελ τον τρόπο της Ελλάδας. Σε αυτό το πλαίσιο, περιγράφεται ένα περιστατικό που συνέβη μεταξύ των δύο: 

Όταν η Μέρκελ ευχήθηκε στον Σόιμπλε καλή επιτυχία στο Eurogroup, ο ίδιος, όπως μετέδωσε το MEGA απλά γύρισε την πλάτη του και αποχώρησε από την αίθουσα. 

Την ίδια στιγμή, άλλο δημοσίευμα της Bild αναφέρεται στους τέσσερις σκληρούς όρους που θέτει ο Σόιμπλε στην Ελλάδα για να υπάρξει συμφωνία:

  • Επίσημο αίτημα της Αθήνας για παράταση του προγράμματος
  • Συμφωνία για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων
  • Έγγραφό ότι μπορεί να πληρώσει τα χρέη της
  • Επίσημη διαβεβαίωση ότι στις 30 Ιουνίου θα πληρώσει το ΔΝΤ