ΔΙΕΘΝΗ

Αυτός ο άνθρωπος κέρδισε $2,3 δισ. σε μια ημέρα!

Ίδρυσε την εταιρεία του το 1975 μαζί με τη γυναίκα του Ροζαλία Μέρα. Σαράντα χρόνια μετά είναι πλέον ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, που, σε λίγο, δεν αποκλείεται να είναι και ο πρώτος, αν κρίνουμε από την πορεία του τα τελευταία 24ωρα.

Πρόκειται φυσικά για τον ιδρυτή και ιδιοκτήτη της Ζara, Αμάνσιο Ορτέγκα, ο οποίος κατάφερε μέσα σε 24 ώρες να προσθέσει στην τεράστια περιουσία του άλλα 2,3 δισ. δολάρια, αφού η μετοχή του ομίλου Inditex ενισχύθηκε τη Δευτέρα κατά 3,9%. Τα κέρδη για τον Ισπανό μεγιστάνα ξεπέρασαν κατά 500 εκατ. δολάρια τα ΣΥΝΔΥΑΣΜΕΝΑ κέρδη όλων των υπόλοιπων 10 πλουσιότερων ανθρώπων που φιγουράρουν στο δείκτη των δισεκατομμυριoύχων τoυ πρακτορείου Bloomberg.

βλοομβεργκ

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι από τις αρχές του 2015 (μέσα σε ένα εξάμηνο δηλαδή) η περιουσία του Ορτέγκα έχει αυξηθεί κατά 11 δισ. δολάρια και ανέρχεται πλέον σε 72 δισ. δολάρια (αύξηση 18%). Στο παρακάτω γράφημα που δημοσιεύει το Bloomberg φαίνεται ολοκάθαρα η διαγραμματική σύγκριση της πορείας των περιουσιών των κκ Ορτέγκα, Γκέιτς και Μπάφετ, που είναι και οι τρεις πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη.

ορτέγκα24

Το ότι η περιουσία του Ορτέγκα βρίσκεται ακόμα αρκετά πίσω από αυτή του Μπιλ Γκέιτς (που ανέρχεται σε 86 δισ. δολ.) δεν λέει και πολλά, αφού τα τελευταία τρία χρόνια έχει σημειώσει άνοδο 80%(!), εμφανίζει δηλαδή διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από εκείνη του συνιδρυτή της Microsoft.

ortega22

Το πρώτο βήμα για τη δημιουργία της αυτοκρατορίας του ο Ορτέγκα το έκανε, στην πραγματικότητα, το 1972, στα 36 του χρόνια, όταν ίδρυσε την εταιρεία Confecciones Goa. Μέσω αυτής πουλούσε γυναικεία μπουρνούζια. Για την παραγωγή τους χρησιμοποιούσε χιλιάδες ντόπιες εργάτριες τις οποίες και οργάνωσε σε ομάδες ραπτικής.

Ο Ορτέγκα, ο οποίος παρέμεινε για πολλά χρόνια "αόρατος Κροίσος", αφού φωτογραφία του δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1999, βάσισε την αυτοκρατορία του σε δυο κεντρικούς κανόνες: Δώσε στους πελάτες σου αυτό που θέλουν και δώσ' τους το γρηγορότερα από κάθε άλλον…

Όσο για τα παιδιά του χρόνια; Πιο ταπεινό ξεκίνημα δεν υπάρχει. Ήταν το μικρότερο από τέσσερα παιδιά και γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριουδάκι ακριβώς τη χρονιά που ξέσπασε ο ισπανικός εμφύλιος. Ο πατέρας του ήταν σιδηροδρομικός υπάλληλος και η μητέρα του υπηρέτρια. Λίγο μετά τη γέννηση του Αμάνσιο, η οικογένεια μετακόμισε στη Λα Κορούνια. Το σπίτι που μεγάλωσε ήταν ακριβώς δίπλα στις γραμμές του τρένου, όπως ήταν συχνά τότε τα σπίτια που ζούσαν οι σιδηροδρομικοί και ο Αμάνσιο φαινόταν ότι θα ακολουθούσε τα επαγγελματικά χνάρια του πατέρα του, αν δεν συνέβαινε μια ευτυχής – τελικά – σύμπτωση: Ενα μοιραίο απόγευμα στα 13 του, περπατούσε από το σχολείο στο σπίτι, όταν αυτός και η μητέρα του σταμάτησαν σε ένα τοπικό μαγαζί. Η μητέρα του παρακαλούσε να της κάνουν πίστωση και ο μικρός Αμάνσιο άκουσε κάποιον να της λέει "Κυρία μου αυτό δεν γίνεται. Πρέπει να πληρώσετε". Ο μικρός αισθάνθηκε τέτοια ταπείνωση, που αποφάσισε να μην ξαναπάει σχολείο. Ετσι, βρήκε δουλειά σε ένα πουκαμισάδικο για να προσφέρει κι αυτός χρήματα στο φτωχό σπίτι. Το εκπληκτικό είναι ότι το συγκεκριμένο μαγαζί υπάρχει ακόμα και πουλά τα ίδια ακριβώς πράγματα με τότε. Κι ο γιος του παλιού ιδιοκτήτη, ο Χοσέ Μαρτίνεζ που έκανε τότε παρέα με τον συνομήλικό του Αμάνσιο, εξακολουθεί και είναι φίλος με τον σημερινό μεγιστάνα. Όπως λέει: "Κανείς δεν μπαίνει πια εδώ για να ψωνίσει. Όλοι έρχονται να μάθουν για τον Αμάνσιο".

Ο Αμάνσιο αποφάσισε να δώσει στους δικούς του μελλοντικούς πελάτες ακριβώς αυτό που θα ήθελαν, χωρίς να χρειάζεται να περιμένουν. Τότε βρήκε και το πρόσφορο έδαφος της Γαλικίας για να πραγματοποιήσει τη φιλοδοξία του: ήταν μια περιοχή με πολλούς άνεργους άνδρες κι ελάχιστες ευκαιρίες για δουλειά. Γι' αυτό τον λόγο οι άνδρες αναγκάζονταν να σαλπάρουν αφήνοντας πίσω τους τις γυναίκες μόνες. Κι εκείνες θα έκαναν τα πάντα για δουλειά και λίγα χρήματα, ενώ φημίζονταν και για τις ικανότητές τους στο ράψιμο. Το πρόβλημα του εργατικού δυναμικού είχε λυθεί. Και σύμφωνα με τις εργάτριες, οι συνθήκες εργασίας ήταν πολύ καλές και ο Αμάνσιο "καλό αφεντικό, κοντά στους εργάτες του". Η πρώτη εκείνη εταιρεία που "έτρεχε" μαζί με τα δύο αδέλφια του, αγόραζε μόνη της υφάσματα στη Βαρκελώνη χωρίς μεσάζοντες. Με τα πρώτα του χρήματα, ξεκίνησε το 1975 με τη γυναίκα του αυτό που σήμερα είναι ο όμιλος Inditex. Κάτι που μπορεί να μην γνωρίζετε είναι ότι ο Αμάνσιο Ορτέγκα διάλεξε το όνομα Zara για την αλυσίδα του από το αγαπημένο του όνομα: Ζορμπάς. Τα καταστήματά του αλλάζουν στοκ δύο φορές την εβδομάδα και απαράβατος κανόνας του Ορτέγκα είναι οι παραγγελίες να δίνονται το πολύ 48 ώρες νωρίτερα από την ώρα παράδοσης. Πλέον έχει μειώσει τις αρμοδιότητές του αφού έχει αναλάβει δυναμικά τα ηνία η αγαπημένη του κόρη, με την οποία μοιράζονται και απολαμβάνουν παρέα ένα κοινό πάθος: την ιππασία.

korhh

Η αυτοκρατορία του Ορτέγκα έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο:

αυτοκρατορία

Πηγή: newmoney