ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επί ποδός η Ευρώπη μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον Τσίπρα

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα, μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι κρατώντας στάση αναμονής μέχρι να ζυγίσουν τις αντιδράσεις τους.

Για τις αποφάσεις της κυβέρνησης ενημερώθηκε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνγκερ.

Ο κύριος Γιούνγκερ άκουσε έξαλλος τα νέα από την Αθήνα, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος ρώτησε ποιο θα είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Η απάντηση του πρωθυπουργού ήταν «αν θέλετε αυτή τη συμφωνία ή όχι».Εξέφρασε την άποψη πως ισοδυναμεί με «ναι ή όχι στο ευρώ».

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχουν συνάντηση σήμερα, Σάββατο, με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, για το θέμα της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συγκάλεσε πριν από λίγη ώρα μια πρώτη σύσκεψη για να συζητηθούν οι εξελίξεις στην Ελλάδα, όμως η έκτακτη σύσκεψη των κορυφαίων στελεχών της ΕΚΤ θα γίνει την Κυριακή.

Την  Κυριακή θα υπάρξει τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών για το ζήτημα της Ελλάδας.

Πάντως εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση για το δημοψήφισμα και ποια στάση θα τηρήσει το Ταμείο.

Ο κ. Δραγασάκης ενημέρωσε άμεσα και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, για την απόφαση του πρωθυπουργού.

H πρώτη κίνηση που φαίνεται να εξετάζουν οι εταίροι μετά την ανακοίνωση για δημοψήφισμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα είναι τα capital controls, σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης τον οποίο επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσε ότι "το Eurogroup θα διεξαχθεί" σήμερα, χωρίς ωστόσο να αποκλείσει το ενδεχόμενο η συζήτηση να επικεντρωθεί πλέον σε ένα "σχέδιο Β", κάτι που φέρεται να επιθυμεί "ένας ορισμένος αριθμός χωρών", σύμφωνα με τον ίδιο.

Η συζήτηση περί εναλλακτικών σχεδιασμών αφορά το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, εξήγησε.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Dow Jones Newswires το δημοψήφισμα στην Ελλάδα ουσιαστικά σημαίνει πως το πρόγραμμα για την Ελλάδα λήγει την Τρίτη. 

Επικαλείται αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος αναφέρει πως στο Eurogroup του Σαββάτου θα συζητηθούν εναλλακτικές για μεγαλύτερη βοήθεια διάσωσης στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων και η επιβολή capital controls.

Mάλιστα, ο ευρωπαίος αξιωματούχος δίνει και μία άλλη διάσταση στο θέμα λέγοντας πως οι Έλληνες θα ψηφίσουν για μία συμφωνία που δεν είναι πάνω στο τραπέζι. 

Διαβάστε σχετικά: