ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Όχι» σε Grexit από τον Νότο-Σαπέν και Παντοάν στο πλευρό της Ελλάδας

Οι ισχυροί του νότου φαίνεται να στέκονται σύμμαχοι στο πλευρό της Ελλάδας, τουλάχιστον σύμφωνα μ ετις πληροφορίες που φθάνουν από τη χθεσινοβραδινή θυελλώδη συνεδρίαση του Eurogroup, η οποία έγινε χωρίς την παρουσία του Γιάνη Βαρουφάκη. 

"Αυτό που συνέβη σήμερα δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έφυγε από την Ευρωζώνη", τόνισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup απόντος του Γιάνη Βαρουφάκη, τονίζοντας ότι η Γαλλία είναι έτοιμη για επανέναρξη των συνομιλιών ανά πάσα στιγμή -"πριν τις 30 Ιουνίου, στις 30 Ιουνίου, μετά τις 30 Ιουνίου".

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας ανέφερε στην κλειστή συνεδρίαση των 18: «Εμείς εργαστήκαμε να χτίσουμε την Ευρωζώνη και δεν θα την αποδομήσουμε με μια απλοϊκή απόφαση. Είναι θέμα Δημοκρατίας».

Η παρέμβαση αυτή του Μισέλ Σαπέν "τάραξε τα νερά" και προκάλεσε αντιδράσεις για τους χειρισμούς του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

"No" και από Ιταλία!

Ακολούθως, ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Παντοάν τόνισε πως "η μη παράταση του προγράμματος για την Ελλάδα δεν σημαίνει ότι τίθεται αυτόματα εκτός Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει καμία νομική οδός που να το επιτρέπει κάτι τέτοιο". 

Μέχρι εκείνη την ώρα είχε προηγηθεί η ενημέρωση Ντάισελμπλουμ και η εισήγησή του να μην παραταθεί το πρόγραμμα με ευθύνη της Ελλάδας, ενώ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Β. Σόιμπλε τον υποστήριξε λέγοντας ότι για την εξέλιξη εχει αποκλειστική ευθύνη ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στη δραματική κλειστή συεδρίαση χωρίς τον κ. Βαρουφάκη ο πρόεδρος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγ, σημείωσε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σταθερότητας έχει δημιουργηθεί για να λύνει προβλήματα και να εξασφαλίζει την σταθερότητα της Ευρωζώνης και ότι υπάρχουν τα εργαλεία για να υποστηρίξει έστω και τώρα την Ελλάδα.

Την στιγμή εκείνη επικράτησε ένταση, αφού οι υπουργοί του Νότου είπαν ότι αυτός θα έπρεπε να είναι ο ρόλος του κ. Ντάισελμπλουμ.