ΔΙΕΘΝΗ

Δραματικοί τίτλοι στα πρωτοσέλιδα των ξένων ΜΜΕ για την Ελλάδα

Παρουσιάζοντας την πιο «δραματική μέχρι τώρα στιγμή στην ελληνική κρίση», τα διεθνή ΜΜΕ έχουν στην κορυφή τις νυχτερινές εικόνες από την Ελλάδα με τις ουρές στα ΑΤΜ μετά την ανακοίνωση των capital controls

 

 

Το πρωί της Δευτέρας, οι τίτλοι «τράπεζες κλειστές για μία εβδομάδα» βρίσκονταν στην κορυφή όλων των ιστοσελίδων των μεγάλων ΜΜΕ.

«Αναταραχή: Οι τράπεζες κλείνουν για μία εβδομάδα μετά από ένα Σαββατοκύριακο που κλόνισε την Ευρωζώνη» γράφει ο βρετανικός Guardian, o οποίος αναφέρει ότι «η ελληνική κρίση βαθαίνει ενώ η Ελλάδα να προχωρά σε περιορισμό αναλήψεων».

Στην πρώτη αντίδραση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, συνεχίζει η εφημερίδα, αναμένεται «μεγαλύτερη πτώση από εκείνη στα ασιατικά χρηματιστήρια», τα οποία βρίσκονταν κοντά στο -3%. 

Σε ξεχωριστό κείμενο-ανάλυση στη βρετανική εφημερίδα, ο αρθρογράφος Λάρι Έλιοτ γράφει πως «η ελληνική κρίση μπορεί να γίνει η "στιγμή Σαράγεβο" της Ευρωζώνης» (αναφερόμενος στο 1914), λέγοντας πως η αβεβαιότητα και η ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από το ευρώ «θα πλήξει ανεπανόρθωτα την ιδέα του μη αναστρέψιμου ευρώ». Την ίδια στιγμή, «η Ελλάδα, όπως και να έχει, βρίσκεται μπροστά από μια εβδομάδα αναταραχής ενώ το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών έχει ήδη ξεκινήσει» γράφει.

«Ο λογαριασμός για πέντε χρόνια δειλίας»: Αυτός είναι ο τίτλος που βάζει το γερμανικό Spiegel, ενώ σε άλλα θέματά του εξηγεί (με τις απαραίτητες φωτογραφίες από τις ουρές στις τράπεζες) τι προβλέπεται για τους περιορισμούς κεφαλαίου ή ότι οι ασιατικές αγορές βρίσκονταν στο κόκκινο τη Δευτέρα. 

Εξηγώντας γιατί μιλά για δειλία, το άρθρο λέει: «Είναι εύκολο να ρίξει κανείς την ευθύνη στον Τσίπρα, λέγοντας πως η απόφαση για δημοψήφισμα τώρα, αντί για νωρίτερα, είναι στην καλύτερη περίπτωση λαϊκιστική, στην χειρότερη δειλία». «"Δειλία" όμως είναι η απάντηση και σε ένα άλλο ερώτημα, στο πώς μπόρεσε να φτάσει η Ευρωζώνη συνολικά σε μία κατάσταση που μία ανισόρροπη κυβέρνηση μπορεί να φέρει μία νομισματική ένωση στο χείλος» γράφει, επιρρίπτοντας ευθύνη στις υπόλοιπες χώρες και το Βερολίνο ότι «απλά μετέθεταν το πρόβλημα». 

Σε κείμενο με τίτλο «Ευχαριστούμε, κύριε Τσίπρα», η Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι «πρέπει να είναι ευγνώμων κανείς στην ελληνική κυβέρνηση για ένα πράγμα: Δεν άφησε το Σαββατοκύριακο άλλη επιλογή στους πιστωτές από το τερματίσουν μία διαπραγμάτευση που θα τους οδηγούσε στη δική τους κήρυξη χρεοκοπίας». Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει, «θεωρούσε πως η ΕΕ έχει μόνο έναν σκοπό, την αναδιανομή» (από το λεγόμενο Βορρά στο λεγόμενο Νότο, εννοεί ο συντάκτης).

«Η ώρα απαιτεί αυτή την στιγμή περιορισμό ζημιών, στην ίδια την Ελλάδα αλλά και έξω από τα σύνορά της» γράφει, που φτάνει στο γενικότερο συμπέρασμα πως η ελληνική περίπτωση έδειξε ότι η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης πρέπει στη συνέχεια να διαμορφωθεί πιο ευέλικτα και με «εξόδους κινδύνου». «Υπάρχει τέλος κι ο άλλος κίνδυνος: Να αποκλίνουν όχι μόνο οι αντιλήψεις των κυβερνήσεων για τους σκοπούς της Ευρωζώνης, αλλά και οι αντιλήψεις των λαών, και αυτό θα φέρει το ελληνικό δημοψήφισμα μπορστά στα μάτια των άναυδων πολιτικών σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης: