ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντάισελμπλουμ : Νέο Eurogroup αύριο το πρωί – Η Αθήνα θα στείλει νέες προτάσεις

Η ελληνική κυβέρνηση θα στείλει νέες προτάσεις στο Eurogroup την Τετάρτη, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συνέλθουν εκ νέου αύριο, μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη, 

 

Το Eurogroup θα συνέλθει εκ νέου την Τετάρτη το πρωί για να συζητήσει τις νέες ελληνικές προτάσεις, αναφέρει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την απογευματινή τηλεδιάσκεψη.  

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Ελλάδα θα καταθέσει την Τετάρτη νέα πρόταση. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα μπορεί να συνοδεύεται από σκληρότερους όρους, ενώ διεμήνυσε πως οι θεσμοί θα δεχθούν να συζητήσουν για ένα τρίτο πρόγραμμα μόνο μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Παράλληλα, ο Ντάισελμπλουμ σχολίασε ότι "η πολιτική στάση της Ελλάδας δε φαίνεται να έχει αλλάξει".

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Άλεξ Στουμπ ανέφερε πως η Ελλάδα ζητά δύο πράγματα που δε γίνονται (παράταση του τρέχοντος προγράμματος και ελάφρυνση χρέους), ενώ αντίθετα σημείωσε ότι είναι εφικτό να εγκριθεί ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, με βάση τους κανόνες λειτουργίας του ESM.

Ο Φινλανδός ΥΠΟΙΚ δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ότι δεν εγκρίθηκε η ελληνική πρόταση.  

Σημειώνεται ότι στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης βρέθηκε η ελληνική πρόταση για μια νέα συμφωνία χωρίς παράταση του υφιστάμενου προγράμματος και χωρίς το ΔΝΤ, λίγες ώρες πριν την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος. 

Η κυβέρνηση έχει προτείνει διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.