ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο απόλυτος εφιάλτης: Οι FT κάνουν λόγο για «κούρεμα» καταθέσεων 30% σε ποσά άνω των 8.000 ευρώ

Κούρεμα των ελληνικών καταθέσεων άνω των 8.000 ευρώ κατά 30% προβλέπει σχέδιο της κυβέρνησης για μία από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times.

Το ελληνικό bail-in, όπως σημειώνεται, θα μπορούσε να βασίζεται στο σενάριο της Κύπρου, όπου έγινε κούρεμα στις καταθέσεις των πελατών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, άνω των 100.000 ευρώ.

Το σενάριο αυτό, το οποίο θεωρείται το πιο πιθανό, θα μπορούσε, σύμφωνα με τους FT να εφαρμοστεί στο πλαίσιου της νέας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σε συνεργασία με τους δανειστές της Ελλάδας, δηλαδή την Κομισιόν, το ΔΝΤ, και την ΕΚΤ. 

«Το κούρεμα θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μιας συνολικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, αφότου η Ελλάδα μπει σε νέο πρόγραμμα διάσωσης. Αυτό δεν είναι κάτι που πρόκειται να συμβεί αμέσως», σημειώνουν πηγές σχετικές με το θέμα.

Σύμφωνα με αρχές της Ευρωζώνης, δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για τις ελληνικές τράπεζες και ειδικά για κούρεμα καταθέσεων, μία διαδικασία που μπορεί να ξεκινήσει η ΕΚΤ μειώνοντας τις εγγυήσεις των τραπεζών η κόβοντας τον ELA.

Κορυφαίοι Έλληνες τραπεζίτες, με τους οποίους επικοινώνησε η εφημερίδα, σημείωσαν ότι υπάρχει αρκετή ρευστότητα για να παραμείνουν σε λειτουργία τα ΑΤΜ έως τα μέσα της επόμενης εβδομάδας.

«Οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι εγγυημένες έως τα 100.000 ευρώ, αλλά με τις αναλύψεις άνω του ποσού αυτού να έχουν εξανεμισθεί τους τελευταίους έξι μήνες, έχουν μείνει στις τράπεζες μικρέςκαταθέσεις, οι οποίες και θα υποστούν κούρεμα, στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης τωντραπεζών», αναφέρει αναλύτης. 

Το καλό και το κακό σενάριο για το "κούρεμα" των καταθέσεων

Τι θα γίνει με τις καταθέσεις αν τα «σπάσουμε» με τους δανειστές

Κούρεμα καταθέσεων: Πότε μπορεί να γίνει, ποιοί και πόσο απειλούνται