ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών για το Δημοψήφισμα

Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες για την Ελλάδα, λίγες μόλις ώρες πριν από το δημοψήφισμα πολιτικοί αρχηγοί εκφράζουν την άποψή τους στην εφημερίδα Real News.

 

 

Σαμαράς: Με το «ναι» θα ξεκινήσει η λύτρωση του λαού

Με το «ναι» θα ξεκινήσει η λύτρωση του λαού, τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.

«Η κυβέρνηση θέτει σε ένα δημοψήφισμα – παρωδία μία πρόταση που δεν υπάρχει πια στο τραπέζι. Σε μία διαπραγμάτευση που η ίδια φρόντισε να την τελειώσει. Κι αφού η ίδια έχει προσυπογράψει πλήρως όλα τα μέτρα λιτότητας ύψους 8 δισεκατομμυρίων! – τώρα καλεί το λαό να… τα καταψηφίσει», σημειώνει ο πρώην πρωθυπουργός.

«Το "όχι" κόβει οριστικά όλες τις γέφυρες με την Ευρώπη. Το είπαν άλλωστε ρητά όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Το "ναι" κρατά τις προοπτικές της Ευρώπης ανοικτές για την Ελλάδα. Και με το "ναι" θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε μέσα σε λίγο χρόνο, την τεράστια ζημιά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους πέντε μήνες»

Θεοδωράκης: Με «όχι» η Δευτέρα θα ήταν μία «μαύρη μέρα»

«Όλοι τη Δευτέρα του "ναι" θα είμαστε ωριμότεροι και σοφότεροι», τονίζει σε δήλωσή του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Οι πολίτες θα ψηφίσουν μαζικά "ναι" στο δημοψήφισμα την Κυριακή ανεξάρτητα από τις κομματικές προτιμήσεις τους. Το πραγματικό δίλημμα είναι ευρώ ή δραχμή – Ευρώπη ή απομόνωση – καυτό πλέον το κατανοεί η πλειονότητα των πολιτών παρά τον κυβερνητικό αιφνιδιασμό και το παραπλανητικό ερώτημα στο ψηφοδέλτιο. Το Ποτάμι λοιπόν λέει "ναι" στην Ευρώπη και το ευρώ χωρίς να αθωώνει ούτε το παλιό πολιτικό σύστημα που έχει τεράστιες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση ούτε εκείνες τις συντηρητικές δυνάμεις της Ευρώπης που επιδιώκουν την απομόνωσή της και την αποπομπή της από το κοινό νόμισμα. Η μάχη είναι κρίσιμη και εθνική και θα κερδηθεί! Με "όχι" η Δευτέρα θα ήταν μία "μαύρη μέρα" για τη χώρα», επισημαίνει ο κύριος Θεοδωράκης.

Κουτσούμπας: Όπως είναι η κατάσταση, ο λαός πάλι θα την πληρώσει

«Όπως είναι η κατάσταση, ο λαός πάλι θα την πληρώσει», επισημαίνει σε δήλωσή του λίγες ώρες πριν το δημοψήφισμα της Κυριακής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ο κ. Κουτσούμπας ζητάει από το λαό «να εκφράσει την αντίθεσή του σε αυτή την κοροϊδία, στο δημοψήφισμα, φιάσκο, με οποιονδήποτε πρόσφορο τρόπο. Το ΚΚΕ προτείνει να ρίχνουν άκυρο στην κάλπη, όπως μπορεί ο καθένας. Έξω από τα εκλογικά τμήματα το ΚΚΕ θα μοιράζει ψηφοδέλτια με το εξής περιεχόμενο: Αρνούμαστε και την πρόταση – μνημόνιο της Ε.Ε. – ΔΝΤ – ΕΚΤ και την πρόταση – μνημόνιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Λέμε ΝΑΙ στην αποδέσμευση από την Ε.Ε. με το λαό πραγματικά στην εξουσία. Φυσικά αυτό μπορεί να εκφραστεί με κάθε τρόπο, ακόμα και με λευκό και με αποχή από τη διαδικασία. Το βράδυ της Κυριακής αυτό που θα έχει πραγματική αξία να μετρηθεί, είναι το σύνολο των άκυρων, των λευκών και της αποχής ως απόρριψη των εκβιασμών, των μνημονίων, των ψεύτικων διλημμάτων».

Καμμένος: Καλώ τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «όχι»

Να γίνει σεβαστή η λαϊκή εντολή από την Ευρώπη των εθνών – κρατών, ζητάει με δήλωσή του ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

«Καλώ τον ελληνικό λαό να ψηφίσει "όχι". Να θυμηθεί ο ελληνικός λαός ότι αυτός ο τόπος έχει 9.000 νεκρούς που αυτοκτόνησαν λόγω της κρίσης γιατί δεν άντεξαν τις πολιτικές των μνημονίων. Καλώ τον ελληνικό λαό να ψηφίσει "όχι", λόγω των 300.000 νέων που έφυγαν στο εξωτερικό και των υπόλοιπων 900.000 που θα φύγουν στο εξωτερικό εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική. Καλώ τον ελληνικό λαό να πει "όχι" γιατί ο επιχειρηματίας στην Ελλάδα θα πληρώσει φόρο τριπλάσιο από ό,τι ο Αλβανός, ο Βούλγαρος, ο Σκοπιανός και ο Τούρκος γείτονάς μας. Καλώ τον ελληνικό λαό να ψηφίσει "όχι" γιατί ο συνταξιούχος των 500 ευρώ που ζει μία ολόκληρη οικογένεια δεν θα μπορέσει να ζήσει ούτε το ταίρι του. Καλώ τον ελληνικό λαό να ψηφίσει "όχι" γιατί την ιστορία αυτού του τόπου την έγραψαν οι "κουζουλοί" που το '21 έκαναν επανάσταση και το '40 αντιστάθηκαν στην ξένη κατοχή», σημειώνει.

Γεννηματά: Λέμε «ναι» στο μέλλον και την ελπίδα

«Το ΠΑΣΟΚ καλεί τους πολίτες να κάνουν την επιλογή που δίνει στην Ελλάδα δυνατότητα για να αναπνεύσει, για να σταθεί και πάλι όρθια και για να διαπραγματευτεί, για να εξαλειφθούν οι ακραίες απαιτήσεις που θέτουν οι ακραίοι νεοφιλελεύθεροι κύκλοι των Δανειστών. Για να ξεφύγει ο Ελληνικός Λαός από τον εφιάλτη, μια πρόγευση του οποίου ζούμε αυτές τις μέρες με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Αυτό που ζούμε σήμερα είναι απλά ένα μικρό τρέιλερ του τι θα ακολουθήσει αν οι Έλληνες παραπλανηθούν και επιλέξουν το Όχι. Ψηφίζοντας Ναι επιλέγουμε την Ευρώπη και το ευρώ, την ασφάλεια που μας παρέχει -ιδιαίτερα τώρα- το γεγονός ότι ανήκουμε σε μια μεγάλη, ισχυρή και δημοκρατική οικογένεια εθνών. Με την επιλογή μας δεν λέμε Ναι στη λιτότητα, αλλά Ναι στο μέλλον και την ελπίδα», τονίζει σε δήλωσή της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά.

Όπως σημειώνει ακόμη, «την Κυριακή το βράδυ το Ναι του ελληνικού λαού πρέπει να είναι ηχηρό. Είναι ζωτική ανάγκη να δίνει μια ισχυρή εντολή στην κυβέρνηση της χώρας, όποια κι αν είναι αυτή, ώστε την επομένη Δευτέρα να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Το ηχηρό μεγάλο ΝΑΙ δυναμώνει τη φωνή της Ελλάδας και ενισχύει αποφασιστικά τη διαπραγματευτική της θέση για να διασώσουμε κάποια κοινωνικά κεκτημένα και να διασφαλίσουμε δεσμεύσεις και πόρους για την κοινωνική συνοχή, για την ανάπτυξη, για την αναδιάρθρωση και του Δημοσίου χρέους αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την ευθύνη για τις αναγκαίες και απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Εμείς λέμε στον ελληνικό λαό ότι το Ναι είναι το μεγάλο διαπραγματευτικό χαρτί της χώρας. Η μόνη συμβολή του Όχι στην διαπραγμάτευση είναι μέσα από αναξιόπιστα και αφερέγγυα πρόσωπα για να οδηγηθούμε σε νέες άγονες συγκρούσεις και ρήξεις, που θα οδηγήσουν την Ελλάδα, όλους τους Έλληνες, όλες τις Ελληνίδες, όλες τις κοινωνικές δυνάμεις και όλες τις γενιές στην περιπέτεια, στη χρεοκοπία και τελικά στη Δραχμή».

«Ελάχιστη σημασία θα έχουν οι πολιτικές εξελίξεις σε περίπτωση ενός Όχι. Καμία πολιτική δύναμη δεν πρέπει να ενδιαφέρεται για το ρόλο της σε μια απολύτως κατεστραμμένη χώρα και σε μια απολύτως διαλυμένη κοινωνία και οικονομία. Οπότε δεν θέλω καν να σκέφτομαι κάτι τέτοιο. Σε περίπτωση του Ναι όμως, που είναι και το επικρατέστερο σενάριο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ οφείλει να δρομολογήσει μόνη της τις εξελίξεις εκείνες που θα διευκολύνουν τη χώρα να φτάσει σε μία συμφωνία την οποία οι κ.κ. Τσίπρας και Καμμένος δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν και να εφαρμόσουν με σθένος, συνέπεια και αποτελεσματικότητα», καταλήγει η κ. Γεννηματά.

Διαβάστε επίσης: