ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Ελλάδα στις κάλπες για το «ναι» ή το «όχι»

Σε εξέλιξη είναι από τις 07:00 η ψηφοφορία στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος που προκήρυξε η κυβέρνηση, επί του ερωτήματος σχετικά με τις προτάσεις των θεσμών.

 

 

 

Η ψηφοφορία ολοκληρώνεται στις 19:00, ενώ ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα αναμένεται δύο ώρες αργότερα.

Mέχρι τώρα διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα ή πρόβλημα σε όλα τα εκλογικά τμήματα της χώρας και η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά, διαβεβαίωσε το μεσημέρι το Υπουργείο Εσωτερικών. Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την εξέλιξη της διαδικασίας.

Οι εκλογείς ψηφίζουν στα ίδια εκλογικά τμήματα με αυτά των εθνικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015.

Η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος γίνεται με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου ή της άδειας οδήγησης ή του ατομικού βιβλιαρίου υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Αποδεκτά είναι και τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και διαβατήρια που έχει λήξει η ισχύς του.

Εξαιτίας των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων δεν κατέστη δυνατό να συμμετάσχουν οι ομογενείς. Για πρώτη φορά θα κληθούν να ψηφίσουν 108.371 18άρηδες. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν συμπληρώνοντας τα στοιχεία τους στην εφαρμογή «Μάθε που ψηφίζεις» που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (www.ypes.gr). Εναλλακτικά, σχετικές πληροφορίες παρέχει το ίδιο υπουργείο στο τηλέφωνο 213 1361500 έως το κλείσιμο της κάλπης.

Για να είναι νόμιμο το δημοψήφισμα θα πρέπει να προσέλθει στις κάλπες τουλάχιστον το 40% του εκλογικού σώματος. Η συγκέντρωση και η μετάδοση των αποτελεσμάτων θα γίνει με τη συνδρομή της SingularLogic, ενώ για την αμεσότερη μετάδοση των αποτελεσμάτων θα αξιοποιηθούν και κινητά τηλέφωνα τα οποία θα έχουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι 4.800 εκλογικών τμημάτων. Λόγω της απλούστερης διαδικασίας σε σχέση με τις εκλογές, το τελικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα είναι γνωστό μία με δύο ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης δηλαδή περί τις 8 – 9 το βράδυ.

Διαβάστε επίσης: