ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραγδαίες εξελίξεις: Παρά τις «κορώνες» από τη Γερμανία Eurogroup και Σύνοδο Κορυφής την Τρίτη

Ραγδαίες εξελίξεις σε ότι αφορά τις διαπραγματεύσεις, φέρνει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Παρά τις «κορώνες» από τη Γερμανία και κυρίως από τον Μ. Σουλτς, φαίνεται να ξεκινά ένας νέος γύρος συνεννόησης ο οποίος ωστόσο, φαίνεται ότι θα κρατήσει και δεν είναι δυνατόν να φέρει συμφωνία εντός 48 ωρών. Εκτός κι αν την Τρίτη γίνει κάποιο… θαύμα.

 

 

 

Οι κρίσιμες συσκέψεις και διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα με τη σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας. Εκεί σύμφωνα με πληροφορίες ο Στ. Θεοδωράκης θα θέσει θέμα Βαρουφάκη, να αλλάξει δηλαδή η ομάδα διαπραγμάτευσης και να μην είναι σ' αυτήν ο υπουργός Οικονομικών.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ θα έχει αύριο το πρωί τηλεδιάσκεψη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ με θέμα την Ελλάδα. Το απόγευμα θα γίνει η τηλεδιάσκεψη των κεντρικών τραπεζιτών για τον ELA.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συγκαλεί Σύνοδο Κορυφής της ευρωζώνης για το βράδυ της Τρίτης με θέμα την Ελλάδα.

Την έκτακτη σύγκληση συνόδου των χωρών της Ευρωζώνης για την Τρίτη συμφώνησαν το βράδυ της Κυριακής η γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Όπως έγινε γνωστό, οι δύο ηγέτες είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο τηλέφωνο με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και αναμένεται να μιλήσει και με την Άνγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει η Bild.

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε ακόμα συνομιλίες με τον Ντόναλντ Τουσκ, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον Μάρτιν Σουλτς.

Η Μέρκελ μεταβαίνει αύριο στο Παρίσι προκειμένου να συζητήσει με τον Ολάντ για την Ελλάδα και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος.

«Οι συζητήσεις με τον Γάλλο πρόεδρο από τις 18.30 τοπική ώρα (19.30 ώρα Ελλάδος) και το δείπνο που θα ακολουθήσει θα αποτελέσει μια αξιολόγηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος αλλά και συνέχιση της συνεργασίας Γερμανίας – Γαλλίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Η συνάντηση αυτή στο Μέγαρο των Ηλυσίων "εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία για να συμβάλουν σε μία βιώσιμη λύση για την Ελλάδα", αναφέρεται στην ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Μέρκελ και Ολάντ αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα, δίχως να αποκλείεται πλέον ένα  «παράλληλο νόμισμα» για την Ελλάδα.

Πληροφορίες ανέφεραν ότι θα γίνει Eurogroup αλλά και EuroWorkingGroup. Αξιωματούχος της ευρωζώνης ωστόσο έσπευσε να διαψεύσει, επισημαίνοντας ότι δεν σχεδιάζεται άμεσα Eurogroup και δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι υπουργοί Οικονομικών δεν θα ήξεραν τί να συζητήσουν».