ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με το «όχι» του λαού και το «ναι» των αρχηγών ο Τσίπρας στις Βρυξέλλες, στην πιο κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής

Ενισχυμένος από το δημοψήφισμα αλλά και με το κοινό ανακοινωθέν των πολιτικών Αρχηγών ανά χείρας, πιθανόν το ισχυρότερο όπλο στη φαρέτρα του, ο Αλέξης Τσίπρας, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες, για την πιο κρίσμη Σύνοδο Κορυφής σε μια «επικίνδινη αποστολή» με διττό σκοπό. Να αποκαταστήσει τις σχέσεις με τους δανειστές σε ένα αρνητικά διαμορφωμένο για τη χώρα μας κλίμα και να πείσει για τη νέα ελληνική πρόταση

Σχεδόν όλοι παραδέχονται ότι αυτή η σύνοδος ή θα βγάλει συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη και να πετύχει ό,τι δεν πέτυχαν πολλές άλλες επί ένα πεντάμηνο, – έστω να ανοίξει καθαρά το δρόμο προς μία συμφωνία – ή θα οδηγήσει τα πράγματα σε ολοκληρωτικό αδιέξοδο.

Ο κ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να διαμορφώσει ένα πλαίσιο συγκλίσεων και επιδιώκει να αξιοποιήσει την ισχυρότατη λαϊκή εντολή του δημοψηφίσματος όχι για να εκβιάσει, αλλά για να πείσει για την ανάγκη μίας έντιμης και βιώσιμης συμφωνίας με τους εταίρους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ‘πακέτο’ που θα προσφέρει στους δανειστές θα είναι μεν βαρύ αλλά  θα ζητήσει ως αντάλλαγμα:

  • πρώτον μια ικανοποιητική αναφορά στην αναδιάρθρωση του χρέους (μετά και την έκθεση του ΔΝΤ)
  • δεύτερον μία σαφή δέσμευση για την εξυπηρέτηση των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας που θα δώσει ανάσα στην ελληνική οικονομί

 

Της κρίσμης Συνόδου Κορυφής θα προηγηθεί συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος -στην ουσιαστική πρεμιέρα του στο Εurogroup με τη νέα του ιδιότητα-, θα παρουσιάσει στους ομολόγους του τη δέσμη μέτρων που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση.

Στη συνεδρίαση αυτή αναμένεται να υπάρξει μια πρώτη γεύση αντιδράσεων των εταίρων και κυρίως της Γερμανικής πλευράς που θεωρείται ότι θα αποτελέσει το σκληρότερο από τους ‘παίκτες' των δανειστών.

Διαβάστε σχετικά: