ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πιέζουν οι Τούρκοι μέσα στην κρίση να μειώσουμε το στρατό μας στα νησιά

Ο περιορισμός της 4ης Τουρκικής Στρατιάς (του Αιγαίου) θα είναι το πιο σημαντικό δώρο που μπορεί να προσφέρει η Τουρκία προς την Ελλάδα, αν θέλει να την βοηθήσει. Αυτό υποστηρίζει υπό την μορφή πρότασης ο κ. Cengiz Aktar σε άρθρο του στην αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα Today Zaman με τίτλο «Greece will become European now».

 

 

 

 

 

Ο κ. Cengiz Aktar ο οποίος επικεντρώνεται σε τρία ζητήματα αναφορικά με το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Ελλάδα, υποστηρίζει πώς η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα και υπογραμμίζει ότι η μείωση των αμυντικών δαπανών θα ήταν σημαντικό βήμα και για αυτό το λόγο. Στο πλαίσιο αυτό ζητά την μείωση της 4ης Τουρκικής Στρατιάς, η οποία όπως γράφει, έχει συσταθεί ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ και σε σχέση με την Κύπρο.
 
Το άλλο σημείο που προβάλει είναι ότι το δόγμα λιτότητας και η πολιτική τύπου ''ο καθένας γεννιέται ένας καπιταλιστής επιχειρηματίας'' του ΔΝΤ υπέστησαν βαρύ πλήγμα με το ελληνικό ''όχι''. Οι Έλληνες δεν λένε ότι δεν θέλουν μεταρρυθμίσεις. Αυτό που λένε, γράφει, είναι ότι δεν θέλουν μεταρρυθμίσεις με αυτό τον τρόπο και υποστηρίζει ότι μακροπρόθεσμα η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η μείωση του αριθμού δημοσίων υπαλλήλων και των στρατιωτικών δαπανών θα λειτουργήσει λυτρωτικά για τη χώρα η οποία θα εξευρωπαϊστεί περαιτέρω και ίσως και να αλλάξει την πίστη της ΕΕ στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Ο αρθρογράφος ως προς το ανωτέρω ζήτημα. ζητάει να μάθει τη στάση του πρώην Υπουργού Θησαυροφυλακίου της Τουρκίας κ. Ibrahim Canakce ο οποίος από τον περασμένο Νοέμβριο είναι ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΝΤ .Τέλος αναφέρει  ότι η ΕΕ ζητά από το ΣΥΡΙΖΑ να λογοδοτήσει γιατί αυτή (η ΕΕ) έκανε τα τραβά μάτια σε κάθε ενέργεια των πλούσιων προκατόχων του. 
 
Η 4η Τουρκική Στρατιά , γνωστή επίσης και ως Στρατιά Αιγαίου είναι μία από τις τέσσερις Στρατιές του τουρκικού στρατού. 

Η Στρατιά του Αιγαίου ήταν από τη αρχή της ίδρυσής της σταθερά προσανατολισμένη προς τα νησιά του Αιγαίου, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει ενισχυθεί σημαντικά με πολύ μεγάλο αριθμό αποβατικών σκαφών, γεγονός που αποδεικνύει και τον επιθετικό της χαρακτήρα.

 Έχει ,εκτός από τον Αττίλα,πολλές μηχανοκίνητες Ταξιαρχίες Πεζικού και Πυροβολικού, μια ταξιαρχία πεζοναυτών του ναυτικού με έδρα τη Φώκαια και τη Σμύρνη, ενώ υποστηρίζεται από το 3ο Σύνταγμα Αεροπορίας Στρατού που εδρεύει στην Σμύρνης.Σε περίοδο επιχειρήσεων αναλαμβάνει τη διοίκηση της Tαξιαρχίας Αμφίβιων Δυνάμεων  που εδρεύει μαζί με τη Διοίκηση Αποβατικών Πλοίων στο ναύσταθμο Φώκαιας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Στρατιά Αιγαίου έχει ήδη συγκροτήσει από τον καιρό της ειρήνης τη Διοίκηση Συγκροτήματος Ειδικής Αποστολής Αιγαίου με κύρια αποστολή τη διεξαγωγή αποβατικών επιχειρήσεων εναντίον των νησιών του Αιγαίου- κάτι που φαίνεται και από την ανάλυση των ασκήσεων. Η 4η Στρατιά  αντίθετα από όλες τις υπόλοιπες στρατιωτικές δυνάμεις της Τουρκίας δεν υπόκειται στο ΝΑΤΟ- κάτι που το επισημαίνει και ο αρθρογράφος.

Αυτά είνα ιποι πόθοι της τουρκική ηγεσίας αλλά αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι είναι ο χρόνος που η τουρκική στρατιά θα μπορούσε να επανδρωθεί σε περίπτωση εκτέλεσης αποστολών εν σχέσει με τα νησια΄της ΑΣΔΕΝ που αν μειώσουν τη δύναμή τους θα χρειάζονταν μήνες για να ενισχυθούν.

Διαβάστε επίσης: