ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πως ο Βαρουφάκης μπλέκει τον Τσίπρα στα σχέδιά του για Grexit

Σε ένα καταιγισμό προκλητικών δηλώσεων και ένα πραγματικό παραλήρημα στο Twitter προχώρησε τη Δευτέρα ο πρώην υπουργών Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αφού αποκάλυψε σε συνέντευξή του σε βρετανικό περιοδικό ότι είχε σχέδιο για Grexit και έκδοση παράλληλου νομίσματος (IOU), αποφάσισε να μπλέξει και τον πρωθυπουργό στα… σχέδιά του.

Κι όμως, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.fm και ερωτηθείς σχετικά με τα όσα είπε περί σχεδίου Grexit ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι με εντολή του πρωθυπουργού, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και με πλήρη γνώση της διαπραγματευτικής ομάδας, δημιουργήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών μια μικρή ομάδα που «έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει κάθε σοβαρό υπουργείο».

Ο κ. Βαρουφάκης εξήγησε πως αφού ο κ. Σόιμπλε ήθελε Grexit, τότε η κυβέρνηση έπρεπε να αντιδράσει υπεύθυνα και να εξετάσει κάθε σενάριο, εμπλέκοντας μάλιστα τον κ. Τσίπρα και τον κ. Δραγασάκη στα όσα αποκάλυψε περί σχεδίου για έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα.

«Μια υπεύθυνη κυβέρνηση όπως η δική μας που από την πρώτη μέρα αντιμετωπίζει απειλές κλεισίματος τραπεζών πρέπει να σχεδιάζει τι γίνεται σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Με εντολή πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου, με πλήρη γνώση της διαπραγματευτικής ομάδας, στο υπουργείο Οικονομικών δημιουργήθηκε μια ομάδα 4-5 άτομα, έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει κάθε σοβαρό υπουργείο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Αν μας κλείσουν τις τράπεζες, αν προσπαθούσαν  να μας ωθήσουν εκτός της πόρτας της ευρωζώνης, ποια ήταν τα βήματα που θα έπρεπε να πάρουμε. Στόχος ήταν να κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί αυτή η έκτακτη ανάγκη».

Οι δηλώσεις Βαρουφάκη ήρθαν εν μέσω έντονων αντιδράσεων για τις νέες του δηλώσεις οι οποίες έκαναν το Twitter να πάρει για άλλη μια φορά «φωτιά».

Μέσω του γνωστού ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης επέλεξε να απαντήσει στους επικριτές και στην κριτική που δέχθηκε και ο ίδιος ο πρώην ΥΠΟΙΚ, επικεντρώνοντας κυρίως το… ενδιαφέρον του στην έκκληση του Ανδρέα Λοβέρδου στον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο να κληθεί για καλέσει για κατάθεση τον πρώην ΥΠΟΙΚ.

«Τα καλύτερα όπλα είναι αυτά που δεν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις» υποστήριξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας στις κατηγορίες περί σχεδίου έκδοσης παράλληλου νομίσματος.

Με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «τα καλύτερα όπλα είναι αυτά που δεν σκοπεύεις να χρησιμοποιήσεις. Αυτά σχεδιάζαμε όταν μας απείλησαν με Grexit ώστε να μην μας επιβληθεί».

Απαντώντας στο αίτημα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Λοβέρδου περί κλήσης του ίδιου στην Εξεταστική Επιτροπή για το Μνημόνια, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε: «Προς τρόικα εσωτερικού: Επιλέξτε όποιο φόρουμ, όποιο δικαστήριο, όποια αρένα θέλετε. Θα είμαι εκεί να υπερασπιστώ 5 μήνες αγώνων. Εσείς;»