ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ξεκαθάρισμα στον ΣΥΡΙΖΑ και εκλογές

Τη ρήξη με την εσωκομματική αντιπολίτευση και την προσφυγή στις κάλπες επιλέγει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας,  επιδιώκοντας  να προσδώσει στο κόμμα του μεγαλύτερη συνοχή και ομοιογένεια και να διαμορφώσει μία νέα  κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

 

Το σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ είναι οριστικό, καθιστώντας μονόδρομο της επιλογές της ηγετικής «προεδρικής» ομάδας. Οι 32 βουλευτές που ψήφισαν «όχι» θεωρούνται πλέον ξένο σώμα. Δεν πρόκειται να διαγραφούν, για να μη χάσει τυπικά η κυβέρνηση τη «δεδηλωμένη», αλλά  δεν υπολογίζονται πλέον στη δύναμη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Δηλώνοντας χθες στους συνεργάτες του ότι ηγείται ουσιαστικά κυβέρνησης κοινοβουλευτικής μειοψηφίας, ο Αλ. Τσίπρας προανήγγειλε εμμέσως εκλογές και τελικό «ξεκαθάρισμα» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Προς το παρόν είναι αναγκασμένος να «ανεχθεί» τους «32» και την Αριστερή Πλατφόρμα, ώσπου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της συμφωνίας με τους δανειστές, να περάσουν από τη Βουλή τα αναγκαία νομοσχέδια και να αποκατασταθεί η «κανονικότητα» στην οικονομία.

Θα προχωρήσει βέβαια σε ανασχηματισμό, ο οποίος βρίσκεται επί θύραις και πιθανότατα θα είναι ευρύτερος και δεν θα αφορά μόνον την αντικατάσταση των παραιτηθέντων και όσων ψήφισαν «όχι» στη  Βουλή.  Οι αλλαγές θα γίνουν με γνώμονα την αποτελεσματικότητα του νέου σχήματος και τη δυνατότητα του να φέρει εις πέρας όσα πρέπει να γίνουν τους επόμενους 3-4 μήνες προς υλοποίηση των όρων της συμφωνίας με τους δανειστές.

Ρήξη και ανασύνθεση

Θα είναι το πρώτο βήμα στη διαδικασία ρήξης, «εκκαθάρισης» και περαιτέρω ομογενοποίησης του κόμματος, που θα καταλήξουν στη  διαμόρφωση νέων εσωτερικών συσχετισμών, με παράλληλη αλλαγή του ιδεολογικοπολιτικού προφίλ και ενίσχυση του «προσωποκεντρικού» χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ρήξη και η προσπάθεια ανασύνθεσης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα στοίχημα υψηλού ρίσκου για τον Αλ. Τσίπρα και την ηγετική του ομάδα, που θα βρεθούν τις προσεχείς εβδομάδες στο «καμίνι» των συλλογικών οργάνωντου κόμματος και θα αναγκασθούν να δώσουν πολλές μάχες υπερασπιζόμενοι τις επιλογές τους.

Οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Κεντρική Επιτροπή είναι οριακή – μάλιστα η πλειοψηφία των μελών της έχει αντιταχθεί στη συμφωνία με τους δανειστές. Στην Πολιτική Γραμματεία οι «προεδρικοί» και οι φίλα προσκείμενοι  είχαν μικρή πλειοψηφία, η οποία όμως ενδέχεται να μην υφίσταται πλέον, καθώς έχουν σημειωθεί διαφοροποιήσεις.

Ηγετικά στελέχη του κόμματος, βουλευτές και περιφερειακές οργανώσεις έχουν ζητήσει ήδη μετ’ επιτάσεως να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή για να συζητήσει το θέμα της συμφωνίας με τους δανειστές και τις επιλογές της κυβέρνησης.

Θέτοντας ως προτεραιότητα την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ο Αλ. Τσίπρας έχει αντιπαρέλθει αυτά τα αιτήματα – «κώφευσε» για να αποφύγει την αντιπαράθεση, λένε οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι.

Το ξεκαθάρισμα

Όμως, μετά τον ανασχηματισμό και την οριστικοποίηση της συμφωνίας, όχι μόνο δεν θα μπορέσει να αποφύγει την αντιπαράθεση-σύγκρουση, αλλά είναι αναγκασμένος να την επιδιώξει. Η αναμέτρηση αυτή, που θα προσλάβει χαρακτήρα «ιδεολογικού ξεκαθαρίσματος», θα οδηγήσει πιθανότατα σε μαζική αποχώρηση ή απομάκρυνση από το στελεχών που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα και σε «ακροαριστερές» συνιστώσες.

Εφ’ όσον ο Τσίπρας κερδίσει  την εσωκομματική μάχη, θα προχωρήσει σε εκλογές, αποκλείοντας από τα ψηφοδέλτια όσους «διαφωνούντες» δεν θα έχουν ήδη αποχωρήσει από το κόμμα. Θα μπορεί λοιπόν μετά τις εκλογές να βασίζεται σε μια περισσότερο ομοιογενή κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ θα έχουν ήδη αλλάξει υπέρ του και οι εσωκομματικοί συσχετισμοί δυνάμεων.