ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ψηφοφορία της Τετάρτης κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης- Ώρα «μηδέν» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Την επιβίωση του κυβερνητικού σχήματος καθορίζει η εβδομάδα που μόλις άρχισε, με την Τετάρτη να  αποτελεί την κρίσιμη ημέρα, καθώς τυχόν νέες απώλειες ψήφων, θα σημάνουν αυτόματα την παράδοση της εντολής διακυβέρνησης από τον πρωθυπουργό στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Η βαθιά ρήξη στο κυβερνών κόμμα ρίχνει βαριά τη «σκιά» της στις επικείμενες κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την «επόμενη μέρα» για μια κυβέρνηση που στηρίζεται ήδη σε μειοψηφικό αριθμό (123 από τους 162 βουλευτές υπερψήφισαν το πρώτο νομοσχέδιο) και η οποία καλείται να πάρει μέτρα σκληρής λιτότητας.

Το δεύτερο νομοσχέδιο για τη γέφυρα-χρηματοδότηση την οποία λαμβάνουμε -για την αποπληρωμή των εξωτερικών δανειακών υποχρεώσεων-, φέρνει μπαράζ αλλαγών και προβλέπει :

• Φορολόγηση των αγροτών (με μείωση-κατάργηση φοροαπαλλαγών και αύξηση των φορολογικών συντελεστών)
• Πρόωρες συντάξεις (αλλαγές στους όρους θεμελίωσης δικαιώματος στο Δημόσιο, σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας κα)
• Θέσπιση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές στο επάγγελμα των δικηγόρων)
• εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων

Σε περίπτωση που δεν ψηφίσει η Αριστερή Πλατφόρμα θα έχουμε την απαρχή της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε δεν θα ψηφίσουν, εκτός απροόπτου, και πάλι η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, που δέχθηκε χθες επίθεση από την «Αυγή».

Στον πρωθυπουργό έχουν γίνει προτάσεις για επιβολή κομματικής πειθαρχίας, προκειμένου να διευκολυνθεί η Αριστερή Πλατφόρμα, κάνοντας μια υποχώρηση και αυτή από την πλευρά της, να διαφωνήσει δημοσίως πλην όμως να ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

Το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει στην παρούσα φάση τις εισηγήσεις αυτές, καθώς επιθυμεί – και δικαίως –  «καθαρές λύσεις» για το επόμενο διάστημα, ενώ και η Αριστερή Πλατφόρμα ναι μεν δεν επιθυμεί να ρίξει την κυβέρνηση, όχι όμως και να συμβιβαστεί υπερψηφίζοντας μνημονιακούς νόμους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αρχές της εβδομάδας θα συνέλθει η Πολιτική Γραμματεία για να αποφασίσει τις κομματικές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν. Εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου το Σαββατοκύριακο θα συνέλθει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή, ενώ, αναλόγως και των εξελίξεων την Τετάρτη, δεν αποκλείεται να συνέλθει και το Διαρκές Συνέδριο του κόμματος.

Το επόμενο βήμα- σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα παραπάνω- θα είναι να ξεκινήσουν οι διερευνητικές εντολές με στόχο τη σύσταση ενός μεταβατικού σχήματος το οποίο και θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές το Σεπτέμβριο.

Διαβάστε σχετικά: