ΔΙΕΘΝΗ

Το απόρρητο διάγγελμα που θα εκφωνούσε ο Νίξον αν ο Αρμστρονγκ πέθαινε στη Σελήνη

Σήμερα συμπληρώνονται 46 χρόνια από την ιστορική στιγμή που ο Νιλ Αρμστρονγκ πάτησε το πόδι του στη Σελήνη. Η επιχείρηση Απόλλων 11, ήταν η πρώτη επιτυχής αποστολή του ανθρώπου σε ουράνιο σώμα εκτός Γης, μετά από μια σειρά αποτυχιών.

 

Η Υπηρεσία Εθνικών Αρχείων των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε στη δημοσιότητα ένα έγγραφο στο οποίο περιλαμβάνεται το σύντομο διάγγελμα που θα εκφωνούσε προς το αμερικανικό έθνος ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον, στην περίπτωση που η αποστολή στην Σελήνη αποτύγχανε και συγκεκριμένα αν ο Αρμστρονγκ και ο συνταξιδιώτης του Μπαζ Ολντριν παγιδεύονταν στο φεγγάρι.

Το διάγγελμα έγγραψε ο Ουίλιαμ Ζάφιρ, που αργότερα εργάστηκε για τους Τάιμς της Νέας Υόρκης.

«Η μοίρα όρισε ότι οι άνδρες που πήγαν στο φεγγάρι για να το εξερευνήσουν εν ειρήνη, θα μείνουν στο φεγγάρι αναπαυμένοι εν ειρήνη. Αυτοί οι γενναίοι άνδρες, ο Νιλ Αρμστρονγκ και ο Εντγουιν Ολντριν, γνώριζαν ότι δεν θα υπήρχε καμία ελπίδα να τους φέρουμε πίσω. Αλλά επίσης γνώριζαν ότι υπάρχει ελπίδα για το ανθρώπινο γένος από την δική τους θυσία» θα έλεγε στους αμερικανούς πολίτες ο Νίξον και θα συνέχιζε: «Τα αρχαία χρόνια, οιάνθρωποι κοιτούσαν τα αστέρια και έβλεπαν τους ήρωές τους στους αστερισμούς. Στην σύγχρονη εποχή, κάνουμε σχεδόν το ίδιο. Αλλά οι ήρωές μας είναι υπαρκτά πρόσωπα, με σάρκα και οστά».

Στο σημείωμα που ήρθε στο φως σχεδόν μισό αιώνα μετά, υπάρχει η σημείωση, ότι ο πρόεδρος Νίξον πριν το διάγγελμα θα έπρεπε να είχε τηλεφωνήσει στις χήρες των δύο αστροναυτών και μετά το διάγγελμα ένας κληρικός θα έπρεπε πραγματοποιήσει την νεκρώσιμη ακολουθία όπως αυτή γίνεται στις περιπτώσεις θανάτου ναυτικού στην ανοικτή θάλασσα.