ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από την τρόικα… στο κουαρτέτο- Επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των δανειστών

Μέχρι αύριο θα έχει ολοκληρωθεί η – μετά απο διάλλειμα μηνών – επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων αλλά και των τριών επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα, ώστε να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο την τελική συμφωνία για το τρίτο πακέτο βοήθειας που θα συνδεθεί με το πακέτο επώδυνων μέτρων και δομικών μεταρρυθμίσεων.

 

 

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων θα καθίσουν τα πρόσωπα της "νέας" τρόικας, μετά τις αλλαγές που έχουν επέλθει στους επικεφαλής των κλιμακίων, ήτοι οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (EKT) και Ντέλια Βελκουλέσκου, ως αντικαταστάτρια του Ρίσι Γκογιάλ στην ομάδα του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα. Μαζί τους και Νικολά Γκιαμαρόλι (ESM) για το νέο πρόγραμμα.

Απο ελληνικής πλευράς, στο επίπεδο της τεχνικής διαπραγμάτευσης θα ηγείται ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος θα τα λέει με την τρόικα για περίπου έναν μήνα που θα καθίσουν οι δανειστές στην Αθήνα. 

Το πρόγραμμα της τρόικας περιλαμβάνει επαφές στα Υπουργεία, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στην Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), ωστόσο απο το οικονομικό επιτελείο αναζητεί «φόρμουλα για να κρατηθούν εκτός κτηρίου» οι τροϊκανοί. Δεν αποκλείεται λοιπόν οι διαπραγματεύσεις να γίνουν σε κάποια άιθουσα ξενοδοχείου ή τα γραφεία της ΕΕ στην Ελλάδα.

Τις πολιτικές κατευθύνσεις για τη διαπραγμάτευση θα εξακολουθήσει να δίνει το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής, στο οποίο προεδρεύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, και μετέχουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης, Πάνος Σκουρλέτης και Σπύρος Σαγιάς.

Κυβερνητικά στελέχη ξεκαθάρισαν σήμερα πως οι υπουργοί δεν θα συναντιούνται με τους επικεφαλής των θεσμών και ότι αυτοί θα μιλούν μόνον με τον κ. Χουλιαράκη. 

Όπως επεσήμαναν πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, σε συνέχεια όσων τονίζει το Μαξίμου, δεν τίθεται ζήτημα λήψης νέων προαπαιτούμενων μέτρων, πέραν αυτών που ήδη ψηφίστηκαν στα δύο πολυνομοσχέδια που εγκρίθηκαν απο την Βουλή, παρ΄ ότι όπως αναφέρουν μερίδα των δανειστών ζητά να υπάρξουν προκαταβολικά επιπλέον δεσμεύσεις απο την ελληνική πλευρά.

Κυβέρνηση, αλλά και οι δανειστές επιδιώκουν να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση τόσο για το τριετές Μνημόνιο (MοU) όσο και για τη νέα δανειακή σύμβαση πολύ πριν από τις 20 Αυγούστου, γύρω στις 11-12 του μήνα για να προλάβει η τελική συμφωνία να περάσει απο όσα κοινοβούλια απαιτείται και να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα ως τις 20 Αυγούστου οπότε λήγει το ομόλογο που διακρατά η ΕΚΤ. Πάντως, η Κομισιόν, εναλλακτικά εξετάζει και δεύτερο δάνειο γέφυρα για την Ελλάδα.

Βάσει της συμφωνίας στην Σύνοδο Κορυφής, στόχος είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και μέσω της διαπραγμάτευσης θα οριοθετηθούν οι ανά έτος στόχοι. 

Τέλος, αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι αναφορικά με την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης: