ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θρίλερ με την έλευση των εκπροσώπων των Θεσμών στην Αθήνα

Νέα εμπλοκή παρουσιάστηκε στο θέμα των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους Θεσμούς, καθώς, μετά την είδηση ότι δεν θα ερχόταν στην Αθήνα η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έγινε γνωστό ότι δεν θα έρθει στην Αθήνα ούτε η αντιπροσωπεία της Κομισιόν.

 

 

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει νέα καθυστέρηση στην έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών.

Σύμφωνα με πηγές από την Κομισιόν, ο λόγος για τον οποίο δεν έχει ακόμη αποφασιστεί πότε θα κατέβουν στην Αθήνα είναι ότι επιχειρείται συνεννόηση και συντονισμός με το ΔΝΤ.

Οπως έγινε γνωστό χθες, το ΔΝΤ ανέβαλε την έλευσή του στην Αθήνα, καθώς, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ταμείου, Τζέρι Ράις, η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε καταθέσει επίσημο αίτημα προς το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά έστειλε σήμερα αίτημα προς το Δ.Ν.Τ και όπως όλα δείχνουν το αίτημα θα γίνει δεκτό κι έτσι θ’ ανοίξει ο δρόμος για την έλευση των τροϊκανών στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα οι τραπεζίτες ενημερώθηκαν σήμερα το πρωί ότι ακυρώνεται το ραντεβού που θα έκαναν με τους επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα. Ενημερώθηκαν επίσης ότι το ραντεβού επαναπροσδιορίστηκε για τη Δευτέρα και ότι εν τω μεταξύ θα έχουν  έρθει "όλοι οι υψηλά ιστάμενοι από τους 4 θεσμούς". Μάλιστα, ανέφεραν ότι κάποιοι εκ των θεσμών δεν αποκλείεται να φτάσουν αργά το βράδυ σήμερα στην Αθήνα.

Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη τόσο με τον χρόνο καθώς επιδιώκει να έχουν «κλείσει» όλα μέχρι τις 12 Αυγούστου αλλά και με τις πιέσεις ορισμένων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να νομοθετήσει ένα τρίτο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων εντός του Αυγούστου πριν κλείσει το τρίτο Μνημόνιο.

Ο λόγος για τον οποίο θα πρέπει να έχει κλείσει το νέο πρόγραμμα έως τις 12 Αυγούστου, είναι για να υπάρχει επαρκής χρόνος ώστε έως τις 18 του μήνα να έχει εγκριθεί από τα κοινοβούλια της Ευρωζώνης και έως τις 20 Αυγούστου να έχουν εκταμιευθεί τα 5 δισ. ευρώ για να αποπληρωθούν τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.

Στην περίπτωση που δεν υλοποιηθεί το ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα και δεν κλείσει εγκαίρως η διαπραγμάτευση, τότε στο τραπέζι των συζητήσεων θα τεθεί το σχέδιο μίας νέας χρηματοδότησης – γέφυρας στα πρότυπα αυτής του Ιουλίου. Ωστόσο, και αυτό το σενάριο δεν είναι εύκολο, καθώς ακόμα κι αν είναι διαθέσιμα τα κεφάλαια από την Ευρώπη, θα απαιτηθεί ένας νέος μηχανισμός εγγυήσεων από την ελληνική πλευρά.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αν και εκτιμούν ότι δεν απαιτείται νέο πακέτο προαπαιτούμενων μέτρων για να οριστικοποιηθεί το νέο πρόγραμμα, σημειώνουν με έμφαση ότι «υπάρχουν κάποιες χώρες που δεν είναι τόσο καλοπροαίρετες» και ζητούν την υιοθέτηση και τρίτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων πριν κλείσει το νέο Μνημόνιο.

Διαβάστε επίσης:

 «Μετωπική» Λαγκάρντ- Μέρκελ για το ελληνικό χρέος