ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με περιορισμούς η επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (EKT) δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα της Τραπέζης της Ελλάδος και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΧΑ) χωρίς περιορισμούς για τους Έλληνες επενδυτές, οι οποίοι δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους υφιστάμενους καταθετικούς λογαριασμούς για αγορά μετοχών. 

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ρόιτερς, το Χρηματιστήριο είναι πιθανό να ανοίξει αύριο, Τρίτη, για πρώτη φορά μετά τα capital controls στις 29 Ιουνίου. Η επαναλειτουργία του ΧΑ θα γίνει με περιορισμούς για μία σχεδόν εβδομάδα και μετά θα εκτιμηθεί και πάλι η κατάσταση. 

Η ΕΚΤ ανησυχεί μήπως, εάν το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου γίνει χωρίς σημαντικούς περιορισμούς, οδηγήσει στην εκροή σημαντικών κεφαλαίων από τις τραπεζικές καταθέσεις προς το χρηματιστήριο. 

Παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς τονίζουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι πιθανή απελευθέρωση των διαθεσίμων των Ελλήνων για επενδύσεις στην ελληνική αγορά δεν θα έχει τόσο μεγάλες συνέπειες για τις τραπεζικές καταθέσεις, καθώς οι τοποθετήσεις στο χρηματιστήριο, τουλάχιστον στην αρχή επαναλειτουργίας του, δεν αναμένονται να είναι μεγάλες, λόγω του υψηλού επενδυτικού ρίσκου, όπως σημειώνουν. 

Όπως τονίζουν, η μέση αξία των συναλλαγών κυμαίνεται στα 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 30 εκατ. ευρώ αφορούν τους Έλληνες επενδυτές. Και αυτά με βάση την εικόνα της αγοράς πριν κλείσει. Με την επαναλειτουργία του ΧΑ οι συναλλαγές αναμένονται να υποχωρήσουν, κάτι που δείχνει ότι οι απώλειες για τις τράπεζες από καταθέσεις δεν θα είναι μεγάλες. Οι χρηματιστές εκτιμούν ότι οι εκροές καταθέσεων, μέσα σε ένα μήνα, δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 300 εκατ. ευρώ.

Στην ουσία οι Έλληνες επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν κατά κύριο λόγο «φρέσκο» χρήμα για να αγοράσουν μετοχές.

Για τους Έλληνες επενδυτές θα υπάρχει το «παλαιό» και το «φρέσκο» χρήμα. Δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τους υφιστάμενους καταθετικούς λογαριασμούς, αλλά θα μπορούν να αγοράζουν μετοχές είτε με μετρητά είτε με εμβάσματα από το εξωτερικό. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Έλληνες επενδυτές θα μπορούν να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που τυχόν υπάρχουν στα πιστωτικά υπόλοιπα των πελατών στις χρηματιστηριακές, ποσό που κινείται μόλις στα 30 εκατ. ευρώ. Πέραν αυτού του ποσού οι Έλληνες επενδυτές θα μπορούν να αγοράζουν μετοχές μέσω κατάθεσης μετρητών, μέσω πώλησης μετοχών που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιό του και μέσω μεταφοράς κεφαλαίων από το εξωτερικό. 

Οι χρηματιστηριακές αρχές επιθυμούν την άμεση επαναλειτουργία της αγοράς, καθώς φοβούνται ότι θα πληγεί η διεθνής εικόνα του ΧΑ εάν οι ελληνικές μετοχές υποβαθμιστούν ή διαγραφούν από τους διεθνείς δείκτες MSCI και FTSE. 

Σημειώνεται ότι ο διεθνής οίκος FTSE έδωσε προθεσμία δέκα ημερών για επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, για να διατηρήσει την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά στους διεθνείς δείκτες της.

Διαβάστε επίσης: