ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Έσπασαν» τα capital controls πολιτικά πρόσωπα;

Τη διενέργεια έρευνας και των κατά νόμο προβλεπόμενων ελέγχων προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξαν πρόσωπα , πολιτικά ή μη τα οποία "έσπασαν" τα capital controls και κατά τη διάρκεια της τραπεζικής αργίας σήκωσαν μεγάλα ποσά  διέταξε ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για θέματα καταπολέμησης της Διαφθοράς Π.Νικολούδης.

 

Τα παραπάνω προκύπτουν από απάντηση που διαβίβασε στη Βουλή ο κ. Νικολούδης έπειτα από ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη.

"Αμέσως μετά τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για αναλήψεις που φέρονταν ότι έγιναν κατά παράβαση της παραγράφου 6 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (28-06-2015) και συγκεκριμένα στις 7.7.2015 ζήτησε από την Τράπεζα της Ελλάδας να προχωρήσει στις κατά νόμο ενέργειες- ελέγχους.

Η παραγγελία είναι in rem, δηλαδή δεν αφορά ένα και μόνο πρόσωπο, αλλά οποιοδήποτε πρόσωπο παραβίασε τη νομοθεσία" αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο που διαβίβασε ο κ. Νικολούδης. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι από τους ελέγχους εξαιρούνται όλες οι "ύποπτες" κινήσεις λογαριασμών- αναλήψεις που έγιναν λίγα εικοσιτετράωρα πριν την τραπεζική αργία και την επιβολή περιορισμένων κινήσεων κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν να ερευνηθούν υποθέσεις που εμπίπτουν στο πλαίσιο της "εσωτερικής πληροφόρησης".