ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σαρωτικές αλλαγές στα φορολογικά μέτρα ζητούν με το καλημέρα οι δανειστές

Σαρωτικές αλλαγές σε φορολογικά μέτρα που ψηφίστηκαν μόλις πριν από δύο εβδομάδες στη Βουλή (15 Ιουλίου) αξιώνουν με το καλημέρα οι δανειστές και πριν καλά καλά πιάσουν επισήμως δουλειά οι επικεφαλής των θεσμών.

 

 

 

Οι αλλαγές που εισηγούνται οι ξένοι τεχνοκράτες αναμένεται να αυξήσουν περαιτέρω τα φορολογικά βάρη, αλλά και να επιφέρουν νέες επιβαρύνσεις για μικρές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκι».

Κατά τις πληροφορίες, οι νέες αξιώσεις των εκπροσώπων των δανειστών αφορούν:

– Έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης

Σαρωτική αλλαγή της κλίμακας της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, μέσω επιβολής φόρου 6% για όλα τα φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.

Επί της ουσίας οι θεσμοί ζητούν ο συντελεστής της έκτακτης εισφοράς:

1) Να αυξηθεί από το 4% στο 6% για εισοδήματα από 50.000,01 ευρώ έως 100.000 ευρώ.

2) Να παραμείνει στο 6% για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ.

3) Να μειωθεί από το 8% στο 6% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ραγδαία αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης για όσους αποκτούν ετήσια εισοδήματα από 50.000 έως 100.000 ευρώ αλλά, στον αντίποδα, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τα πολύ υψηλά εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.

Η τελευταία περίπτωση αφορά σε περίπου 230 φορολογούμενους.

Καμία αλλαγή δεν θα προκύψει για τους έχοντες εισοδήματα πάνω από 100.000 έως 500.000 ευρώ αφού διατηρείται στο 6% ο συντελεστής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

– Προκαταβολή φόρου

Οι δανειστές ζητούν σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% έως το 2016 για πάνω από 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκι». 

Στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης φόροι υπέρ τρίτων και εργασιακά

Καθώς οι διαβουλεύσεις ανεβάζουν ταχύτητες, με μεγάλο αντίπαλο τον χρόνο, στο μικροσκόπιο της διαπραγμάτευσης τίθενται όλα τα ακανθώδη ζητήματα, με επίκεντρο τα εργασιακά και τους φόρους υπέρ τρίτων.

Στο μέτωπο των φόρων υπέρ τρίτων, η Ελλάδα έχει δεσμευτεί από το δεύτερο μνημόνιο να συντάξει έναν πλήρη κατάλογο με τους φόρους και τα τέλη υπέρ τρίτων και στη συνέχεια «να τα καταργήσει ή να τα μεταφέρει (μαζί με τις αντίστοιχες δαπάνες) στον προϋπολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης.

Με την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου εκατοντάδες φορείς και ασφαλιστικά Ταμεία θα χάσουν σημαντικούς πόρους.

Μεταξύ άλλων οι φόροι υπέρ τρίτων αφορούν:

– τα δημοτικά τέλη.

– το τέλος υπέρ της ΕΡΤ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

– την εισφορά στις τιμές των φαρμάκων υπέρ του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

– τον φόρο δημοσίων θεαμάτων σε θέατρα, κινηματογράφους.

– τέλη υπέρ δικηγορικών συλλόγων.

Σήμερα στις 10:00 το πρώτο κρίσιμο ραντεβού Τσακαλώτου – Σταθάκη με τους επικεφαλής των δανειστών

Για σήμερα το πρωί και ώρα 10:00 ορίστηκε το πρώτο κρίσιμο ραντεβού των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας, κ. κ. Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη με τους κ. κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ),  Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Νικολά Τζιαμαρόλι (ESM).

Η πρώτη αυτή «συνάντηση γνωριμίας» – όπως έσπευσαν να την χαρακτηρίσουν ήδη από χθες κυβερνητικοί κύκλοι – θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.  

Διαβάστε επίσης: