ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι θεσμοί «ξηλώνουν» και τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις

Οι  δανειστές  «ξηλώνουν» και την ρύθμιση  για τις 100 δόσεις αποκαλύπτει η εφημερίδα «Αγορά» στο σημερινό της φύλλο, καθώς  ζητούν τη μείωση του αριθμού των δόσεων και τον υπερδιπλασιασμό του επιτοκίου για τα ληξιπρόθεσμα. 

 

Ζητούν μάλιστα ακόμα και την αποβολή από την ρύθμιση για τις 100 δόσεις των φορολογουμένων που έχουν ενταχθεί σε αυτήν και είναι συνεπείς στην αποπληρωμή των παλιών χρεών τους! 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παρότι η ρύθμιση αποτελεί Νόμο του κράτους με θετικά αποτελέσματα για τα δημόσια ταμεία, οι θεσμοί πέτυχαν  το «ξήλωμά» της, καθώς  μειώνεται ο αριθμός των δόσεων για συγκεκριμένες κατηγορίες και υπερδιπλασιάζεται το επιτόκιο.  Ειδικότερα, θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των δόσεων για όσους διαθέτουν πολύ υψηλό εισόδημα ή εμφανίζουν πολύ μεγάλα κέρδη. Σε συνάρτηση με το ύψος του εισοδήματος θα καθορίζεται και ο χαμηλότερος αριθμός των δόσεων, με την κατ’ επέκταση αύξηση του ποσοστού της κάθε δόσης. 

Επίσης, θα αποβάλλονται αυτόματα από την ρύθμιση όσοι συνεχίζουν να δημιουργούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές και θα θεσπιστεί επιτόκιο αγοράς (7-10% ετησίως).  

Ταυτόχρονα, οι εκπρόσωποι των θεσμών εγείρουν μία σειρά από νέες απαιτήσεις, ανάμεσα τους η περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού και οι αλλαγές επί τα χείρω του «νόμου Στρατούλη» για τους υπερήλικες ανασφάλιστους. Ειδικότερα οι δανειστές  ζητούν να καταργηθεί η διάταξη του νόμου 4131 που προβλέπει την επαναφορά της σύνταξης για τους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ, της οποίας  θα ξεκινούσε η καταβολή της από τον Οκτώβριο. 

Διαβάστε επίσης:

 Τι συζητούσαν για πέντε ώρες με την τρόικα Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Σταθάκης