ΔΙΕΘΝΗ

Σφαγή αμάχων: Τουρκικά μαχητικά βομβάρδισαν κουρδικό χωριό

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν το χωριό Ζαργκάλα, στις παρυφές της οροσειράς Καντίλ στο βόρειο Ιράκ, όπου βρίσκονται βάσεις του PKK.

 

Τουλάχιστον εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος γυναίκας, ενώ άλλοι 15 τραυματίστηκαν. Το χωριό ισωπεδώθηκε από τους πυραύλους. Κάποιοι άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια.

Το Κουρδικό Εθνικό Κογκρέσο αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι τα τουρκικά μαχητικά βομβαρδίζουν συνεχώς το όρος Καντίλ (Ιρακινό Κουρδιστάν) και τα χωριά της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά το Ζαργκάλα, τα τουρκικά μαχητικά χτυπούσαν το ένα σπίτι πίσω από το άλλο προκαλώντας τις μεγάλες απώλειες αμάχων.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο πρόεδρος των Κούρδων στο Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί καταδίκασε την αιματηρή επίθεση από τον τουρκικό στρατό.

Παράλληλα ζητεί οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. "Καταδικάζουμε τον βομβαρδισμό αυτό και καλούμε την Τουρκία να μην βομβαρδίσει ξανά αμάχους", δήλωσε ο Μπαρζανί.

Σημειώνεται πως 260 κούρδοι μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες ακόμη έχουν τραυματιστεί σε διάστημα μίας εβδομάδας από τις επιδρομές της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον βάσεων των ανταρτών.

Η επίθεση της Άγκυρας ξεκίνησε στις 24 Ιουλίου θέτοντας ταυτοχρόνως ως στόχους το PKK και τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία. Είναι το λεγόμενο "σχέδιο εξόντωσης της τρομοκρατίας" του Ερντογάν.

Παρόλα αυτά μέχρι σήμερα, οι περισσότερες επιδρομές από αέρος έχουν γίνει εναντίον Κούρδων και λιγότερες εναντίον του ISIS.

Σε άλλο περιστατικό, ο τουρκικός στρατός άνοιξε πυρ σε ένα όχημα του YPG στο χωριό Τελ Φεντέρ, δυτικά της Τελ Αμπιάντ, μιας πόλης που ελέγχεται από τους Κούρδους πάνω στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

Στη Συρία οι κουρδικές δυνάμεις του YPG είναι πολύτιμος σύμμαχος των ΗΠΑ ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος αφού αποτελούν τη μόνη αξιόπιστη επίγεια δύναμη στον πόλεμο κατά των τζιχαντιστών.

Η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που συντονίζει τη δράση της τακτικά με τον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό που βομβαρδίζει θέσεις του ΙΚ, εξήγησε ότι δεν έχει καμία σχέση με τη σύρραξη μεταξύ του PKK και της Τουρκίας. Η YPG κατηγόρησε ήδη την προηγούμενη Κυριακή τον τουρκικό στρατό ότι βομβάρδισε τις θέσεις του από την άλλη πλευρά των συνόρων.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν ισχυριστεί στο παρελθόν ότι οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας δεν περιλαμβάνονται στους στόχους του τουρκικού στρατού.