ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βαθύ το «μαχαίρι» στις συντάξεις

Με εγκύκλιό του το ΙΚΑ σημειώνει ότι θα ξεκινήσει η παρακράτηση στις κύριες συντάξεις του Σεπτεμβρίου, που θα καταβληθούν στο τέλος Αυγούστου. Το 4% μέχρι 6% της σύνταξης θα κρατηθεί και για τους μήνες Ιουλίου και Αυγούστου αναδρομικά.

 

 

Σε  εγκύκλιο που αναμένεται να εκδοθεί σήμερα αναμένεται και η επιβολή εισφοράς 6% από το υπερ – επικουρικό των μισθωτών.

Όπως ξεκαθαρίζεται στην εγκύκλιο, η περικοπή των κύριων συντάξεων θα γίνει κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες επί του αρχικού μεικτού μηναίου ποσού της σύνταξης. Αυτό σημαίνει ότι οι μειώσεις θα επιβληθούν στην ονομαστική αξία της σύνταξης πριν από τις περικοπές του 2010, ενώ στο ποσό που μπαίνει τελικά στην τσέπη του συνταξιούχου θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

Σε μηναία βάση θα γίνονται οι κρατήσεις από τη σύνταξη του Οκτωβρίου. Παραδείγματος χάρη δικαιούχος που το 2010 λάμβανε αρχική σύνταξη 3000 ευρώ και σήμερα λαμβάνει 1772 θα επιβαρυνθεί μηνιαίως κατά 60 ευρώ, λόγω της αύξησης της εισφοράς ασθένειας και σωρευτικά 180 ευρώ, με βάση τις αναδρομικές εισφορές Ιουλίου, Αυγούστου και Σεπτεμβρίου, θα λάβει οπότε το ποσό των 1592 ευρώ.

Η εγκύκλιος που αναμένεται να εκδοθεί σήμερα από το υπερ – επικουρικό των μισθωτών , ΕΤΕΑ, θα αφορά τις μειώσεις των συντάξεων στο 6%. Η διαφορά σε αυτή την περίπτωση είναι ότι η επιβολή εισφοράς υπέρ του ΕΟΠΠΥ θα επιβληθεί στο καταβαλλόμενο και όχι στο αρχικό ποσό των συντάξεων.

Στη μέση επικουρική σύνταξη σχεδόν στα 160 ευρώ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, οι μηνιαίες περικοπές θα αγγίζουν τα 9-10 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, τον Σεπτέμβριο, λόγω της αναδρομικής παρακράτησης, η περικοπή θα είναι τριπλή.

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα, ωστόσο, από το υπουργείο Εργασίας, είναι το τι θα ισχύει για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν πάνω από μία επικουρικές, αφού σε αυτή την περίπτωση οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να επιλέξουν σε ποια σύνταξη θα επιβληθεί η μείωση.

Διαβάστε επίσης: