ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στη ρύθμιση των 100 δόσεων

Ανατροπές στη ρύθμιση των 100 δόσεων φέρνει η επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές, καθώς το κουαρτέτο έχει απαιτήσει και έχει πετύχει την αυστηρότερη αντιμετώπιση των οφειλετών που αν και είχαν την οικονομική δυνατότητα ουσιαστικά «επιβραβεύτηκαν» από την υπαγωγή τους στο νέο καθεστώς που ισχύει, πληρώνοντας είτε σημαντικά χαμηλότερα πρόστιμα και προσαυξήσεις είτε πετυχαίνοντας την πλήρη διαγραφή τους.

 

 

 

Οι παρεμβάσεις που σχεδιάζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αφορούν την εισαγωγή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, γεγονός που σημαίνει ότι αυτόματα με την υιοθέτησή τους για αρκετούς οφειλέτες θα μειωθεί ο αριθμός των υπολειπόμενων δόσεων και θα αυξηθεί αντίστοιχα το ποσό της δόσης.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, επανέλαβε ότι υπάρχουν σκέψεις για τροποποίηση της ρύθμισης με την εισαγωγή συγκεκριμένων εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Επεσήμανε δε χαρακτηριστικά ότι «θα ξαναδούμε κριτήρια σε αυτούς που είχαν αποδεδειγμένα τη δυνατότητα να πληρώσουν» είπε, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος που έχει 2 εκατ. στην τράπεζα να μπει στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η βασική απαίτηση του κουαρτέτου των δανειστών (ΔΝΤ, Ε.Ε., ΕΚΤ και ESM) είναι να υπάρξουν παρεμβάσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών στη ρύθμιση των 100 δόσεων, ώστε να σταματήσει η επιβράβευση οφειλετών οι οποίοι, ενώ διέθεταν τα χρήματα για την αποπληρωμή των οφειλών τους προς το Δημόσιο, κατάφεραν με την ένταξή τους στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών να αποφύγουν την πληρωμή σημαντικών ποσών προστίμων και προσαυξήσεων, ζημιώνοντας όμως με τον τρόπο αυτό τα δημόσια ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό, ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει τη σύνταξη των νέων διατάξεων που θα κινούνται και στο πνεύμα των απαιτήσεων του κουαρτέτου που είναι οι εξής:

– Να υιοθετηθούν συγκεκριμένα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, με στόχο να περιοριστεί ο αριθμός των δόσεων που έχουν επιλέξει φορολογούμενοι – οφειλέτες οι οποίοι διαθέτουν σημαντική περιουσία και εισόδημα, που οδηγεί φυσικά στην αύξηση του ποσού των υπολειπόμενων δόσεων.
– Να θεσπιστεί «επιτόκιο αγοράς», 8% – 10%, για όσους έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους με βάση τη ρύθμιση των 100 δόσεων.
Σήμερα, με βάση τα ισχύοντα, ποσά έως 5.000 ευρώ ρυθμίζονται άτοκα, ενώ το επιτόκιο για μεγαλύτερα ποσά είναι 3%.
– Να υπάρξει πρόβλεψη αυτόματης «αποβολής» από τη ρύθμιση των φορολογουμένων – οφειλετών που δεν εκπληρώνουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους.

 

πηγή: Ναυτεμπορική

Διαβάστε επίσης: