ΔΙΕΘΝΗ

Ένταση ανάμεσα σε Σερβία-Κροατία – Ανταλλάσσουν διαβήματα

Στο διάβημα του κροατικού ΥΠΕΞ γίνεται, επίσης, αναφορά στις δηλώσεις του Σέρβου προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς, με αφορμή τους κροατικούς εορτασμούς για την 20η επέτειο από τη στρατιωτική επιχείρηση "Καταιγίδα", τονίζοντας πως πρόκειται για "μη αληθείς, προσβλητικούς, μη ανεκτούς κι ανεύθυνους ισχυρισμούς".

 

 

 

"Είναι παντελώς μη ανεκτό το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Βόισλαβ Σέσελι και ορισμένοι εκ των οπαδών του κατόρθωσαν να μείνουν ανενόχλητοι από την αστυνομία και για ακόμη μια φορά να κάψουν την κροατική σημαία έξω από το κτίριο της πρεσβείας της Δημοκρατίας της Κροατίας στο Βελιγράδι, ενώ οι δηλώσεις του (Σεσέλι) θυμίζουν ρητορική της δεκαετίας του '90" τονίζεται στο διάβημα του κροατικού ΥΠΕΞ.

Ο Βόισλαβ Σέσελι, με περίπου 300 οπαδούς του SRS, έκαψαν προχθές, μπροστά από το κτίριο της κροατικής πρεσβείας στο Βελιγράδι, την κροατική σημαία, αφού νωρίτερα ο Σέσελι είχε δηλώσει πως δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσει "το κράτος των Ουστάσι".

"Οι δηλώσεις ενός κατηγορούμενου για εγκλήματα πολέμου, εκτός του ότι είναι επιζήμιες για τη Σερβία, θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή συνεργασία, τις σχέσεις μεταξύ των χωρών και στην περιοχή και στην ευρωπαϊκή οδό" επισημαίνεται στο διάβημα του κροατικού ΥΠΕΞ.

Υπογραμμίζεται δε, ότι "οι δηλώσεις του Σέρβου προέδρου Τόμισλαβ Νίκολιτς ότι με τον εορτασμό της Επιχείρησης Καταιγίδας και της Ημέρας Νίκης, η Κροατία γιορτάζει την αναβίωση του κράτους που ο Πάβελιτς άφησε πίσω και είχε αναγνωριστεί μόνο από τον Χίτλερ, είναι τελείως ψευδείς, προσβλητικές, μη ανεκτές και ανεύθυνες".

Με διάβημα απάντησε και η Σερβία

Διάβημα διαμαρτυρίας προς τις αρμόδιες κροατικές αρχές απέστειλε το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτες δηλώσεις και χειρονομίες που καταγράφηκαν κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων, στην Κροατία, για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τη στρατιωτική επιχείρηση "Καταιγίδα".

Το διάβημα επιδόθηκε από το σερβικό ΥΠΕΞ στον επιτετραμμένο της κροατικής πρεσβείας στο Βελιγράδι Ίβαν Σάμπολιτς.

Το σερβικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι, παρουσία ανώτατων Κροατών αξιωματούχων, το πλήθος που συγκεντρώθηκε στην πόλη Κνιν, στις 5 Αυγούστου, φώναζε συνθήματα που όχι μόνο συνιστούν ρητορική μίσους, αλλά καλούν επίσης σε λιντσάρισμα και καταστροφή των Σέρβων ("σκότωσε, σκότωσε τον Σέρβο", "για την πατρίδα", "εμείς, οι Κροάτες δεν πίνουμε κρασί, πίνουμε το αίμα των Τσέτνικς (Σέρβων) από το Κνιν" κ.ά.).

Επισημαίνεται ακόμη η χρήση "φασιστικών συμβόλων του Ανεξάρτητου Κράτους της Κροατίας", όταν μάλιστα γιορτάζεται η 70η επέτειος της νίκης επί του φασισμού, όπως τονίζεται.

Στο διάβημα σημειώνεται ότι η Σερβία αναμένει πως η Κροατία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο της ένταξής της στην Ένωση.

Διαβάστε επίσης: