ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτό είναι το προσχέδιο του νέου Μνημονίου – Αντίστροφη μέτρηση

Η τελική αντίστροφη μέτρηση για τη συμφωνία με τους θεσμούς, όπως όλα δείχνουν, ήδη ξεκίνησε. 

 

 

Και μόνο το χαμόγελο με το οποίο βγήκαν τα στελέχη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, όταν τελείωσε η τηλεδιάσκεψη των επικεφαλής οικονομολόγων των υπουργείων Οικονομικών της ΕΕ (Ευρωπαϊκή Οκονομική Επιτροπή, EFC), έδειχνε ότι η παρουσίαση της προόδου των διαπραγματεύσεων για το νέο δάνειο με τους θεσμούς πήγε καλά.

Τι μπορεί να σημαίνουν τα χαμόγελα; Ότι απομονώθηκαν οι αμφισβητίες των προθέσεων και της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης για συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου.

Η όποια «πίεση» ασκήθηκε χθες στον εκπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης και πρόεδρο του ΣΟΕ, κ. Γιώργο Χουλιαράκη, προήλθε όχι τόσο από το Βερολίνο, αλλά κυρίως από κράτη-μέλη του πρώην ανατολικού μπλοκ (Σλοβακία, Λετονία), που δεν καλοβλέπουν να δίνουν βοήθεια σε μια χώρα με μεγαλύτερο κατα κεφαλήν εισόδημα από αυτές, όπως η Ελλάδα.

Επί της ουσίας, όπως έλεγε αρμόδιος παράγοντας κοντά στις διαπραγματεύσεις «πήγαμε τόσο καλά έξω, όσο και μέσα», υπονοώντας ότι ούτε στα «Athens Groups» έχει ανακύψει ως τώρα κάποιο ανυπέρβλητο πρόβλημα. 

Λίγη ώρα νωρίτερα, άλλωστε, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, έλεγε πως «εμείς είμαστε σχεδόν έτοιμοι για συμφωνία, δεν υπάρχουν "αγκάθια", συζητάμε τα θέματα», δείχνοντας ότι -εκτός απροόπτου- η συμφωνία μπορεί να κλείσει μέσα στην εβδομάδα και να κυρωθεί την επόμενη, ώστε να έρθουν εγκαίρως τα λεφτά του νέου δανείου στη χώρα.

Ο επόμενος στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει συμφωνία έως την Τρίτη ή Τετάρτη στα κείμενα για το νέο δάνειο και τα μέτρα που θα το συνοδεύουν, ώστε να προλάβουν να ψηφιστούν από τα ελληνικό και τα ξένα κοινοβούλια, ώστε να έρθουν και τα πρώτα 25 δισ. στη χώρα μας.

Από το μεσημέρι σήμερα, πάντως, διεξάγονται κρίσιμες διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο για τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά στις διαπραγματεύσεις, καθώς και για το προσχέδιο του νέου Μνημονίου. 

Αν φανεί πως υπάρχει σύγκλιση με τους ξένους εμπειρογνώμονες και στους στόχους του προϋπολογισμού, τότε ίσως δικαιωθεί σε όσα έλεγε χθες υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης, πως η 10η Αυγούστου, δηλαδή η προσεχής Δευτέρα, είναι η «ημερομηνία-κλειδί», γιατί θα φανεί αν είναι εφικτή μια συμφωνία δανειοδότησης της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) πριν από τις 20 Αυγούστου.

Μέχρι τη Δευτέρα πρέπει να ξεκαθαρίσει και να συμφωνηθεί ποια θα είναι η τελική μορφή του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, πώς θα γίνει διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και το αν θα είναι εμπροσθοβαρή τα νέα μέτρα που θα ληφθούν (αύξηση φορολογίας στους αγρότες, κατάργηση πρόωρων συντάξεων κ.λπ.).

Αλληλένδετο με το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων είναι αυτό της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. 

Χθες, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος έσπευσε να προαναγγείλει πως στην ανακεφαλαιοποίηση δεν θα ενταχθούν μόνον οι συστημικές, αλλά και οι συνεταιριστικές τράπεζες της χώρας, για τις οποίες είπε πως στόχος είναι να ενισχυθούν «μέσω μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής αναδιοργάνωσης, με κύριους άξονες τη δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων, την κεντροποίηση λειτουργιών και συστημάτων με βάση τις βέλτιστες διεθνώς πρακτικές».

Πηγή: protothema.gr 

Διαβάστε επίσης: