ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Τσίπρας ψάχνει την Κωνσταντοπούλου! – Η Ζωή δεν σηκώνει τα τηλέφωνα

Στο προσκήνιο βρίσκεται και πάλι η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, καθώς η πρόθεσή της να καθυστερήσει, κατά τα πρότυπα των προαιπαιτούμενων, τη διαδικασία ψήφισης της συμφωνίας στη Βουλή έχει προκαλέσει πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Πηγές αναφέρουν μάλιστα πως ο πρωθυπουργός μάταια προσπαθούσε να επικοινωνήσει μαζί της από χθες, προκειμένου να την ενημερώσει για το κατεπείγον της διαδικασίας και την πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσουν σήμερα να συνεδριάζουν οι αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

Οι «αναπάντητες κλήσεις», σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οδήγησαν τον πρωθυπουργό να συντάξει την χθεσινή επιστολή, όπου ξεκαθάριζε, πως προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις περί «πιεστικού χρονοδιαγράμματος» θα κατατεθεί την ίδια ημέρα (Τρίτη) το σχετικό νομοσχέδιο για να διανεμηθεί εγκαίρως στους βουλευτές με στόχο οι αρμόδιες επιτροπές να το συζητήσουν στις 12 Αυγούστου και η ψήφιση να γίνει την ερχόμενη Πέμπτη 13 Αυγούστου.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επικαλούμενη το τυπικό του Κανονισμού αποφάσισε να μη συνεδριάσουν οι επιτροπές σήμερα, διότι θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων για να ανοίξει η Βουλή. Η διάσκεψη συγκαλείται και οι αποφάσεις της επικυρώνονται μόνο από την Πρόεδρο της Βουλής.

Η κυβέρνηση τελικά επιχείρησε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της με τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο Νίκο Φίλη. Έτσι προχώρησε στη συλλογή υπογραφών από 12 μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων προκειμένου το όργανο να συνεδριάσει το μεσημέρι της Τετάρτης αντί για τις 9:30 το βράδυ, όπως ήθελε η πρόεδρος της Βουλής.

Έμπειροι κοινοβουλευτικοί, πάντως θεωρούν δύσκολο πλέον να ανατραπεί το χρονοδιάγραμμα που φέρεται να προωθεί η Πρόεδρος της Βουλής με το "έργο να επαναλαμβάνεται" και η συμφωνία τελικά να ψηφίζεται ξημερώματα Παρασκευής.