ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πόσα έταξαν στον «Πίου» για να καταπιεί τα ναρκωτικά

Tη δική του δραματική εκδοχή για τη μεταφορά των ναρκωτικών από την Ουγκάντα, που τον έστειλε στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου Πάτρας, δίνει ο Τζόελ Ανιίνο Ιζόνα, γνωστός στο πανελλήνιο ως «Πίου, το μαύρο πιστόλι» από ποδοσφαιρική μεταγραφή σε σειρά διαφημιστικών σποτ, που τον έκαναν διάσημο.

 

Στο σύντομο υπόμνημά του, που φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας η «F», ο 37χρονος πρώην ποδοσφαιριστής περιφερειακών ομάδων προσπαθεί να εξηγήσει πώς έφτασε να καταπιεί 1.285 γραμμάρια ηρωίνης προκειμένου να τα περάσει στην Ελλάδα, αλλά έπεσε στα χέρια των αρχών στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ο έγχρωμος πρώην ποδοσφαιριστής κάνει λόγο για σκληρό αγώνα που έδινε την τελευταία 15ετία στη χώρα μας, προκειμένου να επιβιώσει ο ίδιος και η οικογένειά του, καθώς έχει παντρευτεί στην Κρήτη και έχει αποκτήσει δύο παιδιά. Μετά την ταινία «Κληρονόμος», με τη Σμαράγδα Καρύδη, όπου είχε πρωτοεμφανιστεί, ήρθαν τα διαφημιστικά μηνύματα για εταιρεία κινητής τηλεφωνίας με τον διάσημο «Αγαπούλα» Τάκη Σπυριδάκη, που εκτόξευσαν τις μετοχές του «Πίου» στην κορυφή.

Μόνο που τα φώτα της πρόσκαιρης δόξας έσβησαν νωρίς για τον ταλαντούχο Νιγηριανό, που από τη μια μέρα στην άλλη είδε τη σκληρή πλευρά της show biz και τα οικονομικά προβλήματα να τον πιέζουν ασφυκτικά.

Στο μεταξύ, άρχισε να πουλάει τσάντες, όπως πολλοί συμπατριώτες του, ενώ, όπως τονίζει στην απολογία του, δούλεψε ακόμα και ως αγρότης:  «Ζω μόνιμα στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά της Κρήτης εδώ και δέκα πέντε περίπου χρόνια. Καθ’ όλο το προαναφερθέν χρονικό διάστημα άσκησα πολλά διαφορετικά επαγγέλματα προκειμένου να εξασφαλίσω το βιοποριστικό μου εισόδημα και συγκεκριμένα απασχολήθηκα σε αγροτικές εργασίες, σε οικοδομές, ως ελαιοχρωματιστής, ποδοσφαιριστής, στον κόσμο του θεάματος και της διαφήμισης και λοιπές».

Στη συνέχεια της απολογίας του εξηγεί πώς ενεπλάκη στην υπόθεση με τα ναρκωτικά, που τελικά οδήγησε στη σύλληψή του, ενώ περιγράφει τη γνωριμία του με τον άνθρωπο που του ανέθεσε να τα μεταφέρει. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, πρόκειται για συμπατριώτη του, τον οποίο γνώριζε μόνο με το μικρό του όνομα.

«Το τελευταίο χρονικό διάστημα αντιμετώπιζα πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας των οποίων κινδύνευα να με εξώσουν από το σπίτι μου και δεν είχα να πληρώσω το ρεύμα. Υπό τις συνθήκες αυτές και δεδομένου ότι έχω δύο ανήλικα τέκνα, ενώ η σύζυγός μου εργάζεται με αμοιβή 250 ευρώ τον μήνα, ένιωθα απελπισμένος. Για να εξασφαλίσω τα προς το ζην πουλούσα τσάντες και παπούτσια. Για τον λόγο αυτό πριν από 4-5 μήνες περίπου μετέβην στην Ουγκάντα για να αγοράσω εμπορεύματα, όπως και πράγματι έγινε.

Εκεί γνώρισα έναν συμπατριώτη μου από τη Νιγηρία με το όνομα Καγιέτε, με τον οποίο διατήρησα τηλεφωνική επικοινωνία όταν επέστρεψα στην Ελλάδα. Πριν από λίγες μέρες ξαναπήγα στην Ουγκάντα για να προμηθευτώ εκ νέου εμπορεύματα. Εκεί συνάντησα τον ανωτέρω συμπατριώτη μου, στον οποίο ανέφερα τα σοβαρά οικονομικά μου προβλήματα».

Ετσι έπεσε στα νύχια των εμπόρων ναρκωτικών που περνούν ηρωίνη από την Αφρική στην Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίοι, όπως λέει, του υποσχέθηκαν το ποσό των 3.000 ευρώ, με τα οποία θα πλήρωνε τις άμεσες υποχρεώσεις του.

Η προταση

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, τα χρήματα της συμφωνίας δεν τα πήρε ποτέ. «Τότε αυτός (σ.σ. ο Καγιέτε) μου πρότεινε να κάνω μια δουλειά, για την οποία θα μου έδινε ως αμοιβή το ποσό των 3.000 ευρώ, καθώς και το κόστος των εισιτηρίων, αξίας 1.500 ευρώ περίπου.

Συγκεκριμένα, αυτός μου ζήτησε να μεταφέρω στην Ελλάδα ναρκωτικές ουσίες, τις οποίες κατάπια καθ’ υπόδειξή του συσκευασμένες, ώστε να μπορέσω να τις εισάγω στη χώρα. Επισημαίνω ότι δεν μου έδωσε τα χρήματα που είχαμε συμφωνήσει τότε, καθ’ όσον θα μου τα έδινε μόνο μετά την παράδοσή τους σε άτομο άγνωστο σε εμένα, που θα μου υποδείκνυε στη συνέχεια.

Τελικά, όμως, μεσολάβησε η σύλληψή μου. Ο,τι έκανα οφείλεται στο ότι χρειαζόμουν χρήματα για την οικογένειά μου, τα οποία δεν μπορούσα να εξασφαλίσω με άλλον τρόπο», καταλήγει στην απολογία του.

Ο Νιγηριανός είναι πλέον σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση, σύμφωνα με τον συνήγορό του, Δημήτρη Γκαβέλα. «Η περίπτωση του εντολέα μου δεν ανήκει στις κλασικές περιπτώσεις της εμπορίας ναρκωτικών», λέει στη «F» ο κ. Γκαβέλας και προσθέτει:«Προέβη σε μια πράξη απελπισίας και αυτό αποδεικνύεται από τον βαθμό στον οποίο διακινδύνευσε τη ζωή του καταπίνοντας τα ναρκωτικά. Ταυτόχρονα, τα περί ένταξής του σε οργανωμένο κύκλωμα διαψεύδονται από την πορεία της αστυνομικής έρευνας, καθώς κανένα στοιχείο δεν έχει προκύψει προς αυτή την κατεύθυνση».

Πηγή : εφημερίδα Freddo

 Τι απαντάει ο «Πίου» για τις 58 μπάλες ηρωίνης