ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πώς φτάσαμε στις εκλογές – Το χρονικό μιας παραίτησης

Όλα ξεκίνησαν την 11η Ιουλίου όταν κατά την ψηφοφορία για την εξουσιοδότηση της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης για τη δανειακή σύμβαση με το ESM σημειώθηκαν τα πρώτα ρήγματα στην κοινοβουλευτική συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ.

 

 

 

Ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει το ίδιο βράδ ότι "προέχει η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση" και "όλα τα άλλα στην ώρα τους". Παρόλ' αυτά η απόφαση, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Έθνους της Κυριακής, έχει ήδη ληφθεί. 

Στην ψηφοφορία δηλώνουν "παρών" οι Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνης, Στρατούλης, Λαπαβίτσας, Λεουτσάκος, Κυρίτση, Σταθάς και Σκούμας. Aπόντες είναι οι Βαρουφάκης, Αυλωνίτου, Κοδέλας, Σωτηρίου , Χατζηλάμπρου, Μακρή και Κυριακάκη. Τα δύο αυτά γεγονότα σε συνδυασμό οδήγησαν στις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων. 

Ο κύριος Τσίπρας έχοντας ήδη πληγεί πολιτικά από τις καθημερινές δηλώσεις στελεχών της Αριστερής Πλατφόρμας αντιλαμβάνεται ότι πλέον το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα διανύει τις τελευταίες ημέρες ζωής του. Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι τότε ουσιαστικά τίθεται για πρώτη φορά τους στενούς του συνεργάτες – Δραγασάκη, Φλαμπουράκη και Παππά – το ζήτημα της προσφυγής στης κάλπες

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της συμφωνίας από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, εκφράζονται διαφορετικές απόψεις ως προς τον χρόνο διενέργειας των εκλογών. Οι κύριοι Δραγασάκης και Φλαμπουράρης υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνουν το συντομότερο, καθώς εκφράζουν την πεποίθηση ότι η φθορά τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού, όσο και της κυβέρνησης αυξάνεται καθημερινά. 

Από την πλευρά το ο Νίκος Παππάς εκφράζει μία διαφορετική άποψη, ότι οι εκλογές μπορούν να γίνουν ακόμα και στις αρχές Νοεμβρίου, στηρίζοντάς τη στο γεγονός ότι η κυβέρνηση θα έχει λάβει μία θετική απόφαση για το χρέος και θα έχει χρόνο να αναπτύξει την πολιτική της, σε τομείς εκτός μνημονίου. 

Ακολουθούν συσκέψεις και με άλλους υπουργούς της κυβέρνησης. Ο Πάνος Σκουρλέτης τάσσεται υπέρ των εκλογών τον Σεπτέμβριο, ενώ δημόσια παραδέχεται ότι η χώρα δεν μπορεί να κυβερνηθεί μέσα στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Ο γ.γ. του υπουργικού συμβουλίου, Σπύρος Σαγιάς, τάσσεται υπέρ της ίδιας άποψης εκτιμώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει καόμα το δημοσκοπικό και πολιτικό πλεονέκτημα, όχι μόνο έναντι της αντιπολίτευσης αλλά και της Αριστερής Πλατφόρμας. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκτιμά ότι μία παρατεταμένη προεκλογική εκστρατεία θα έβλαπτε σοβαρά την οικονομία. Έτσι, μετά το πέρας του Δεκαπενταύγουστου οι συζητήσεις στο πρωθυπουργικό γραφείο εντείνονται. Ο πρωθυπουργός περιμένει την επικύρωση της συμφωνίας από τα ξένα κοινοβούλια και την εκταμίευση της πρώτης δόσης. Πίσω από κλειστές πόρτες συζητάει παράλληλα τις πρόωρες εκλογές, ενώ ο Νοέμβριος έχει ήδη αποκλειστεί. Την ίδια στιγμή πέφτει στο τραπέζι η πρόταση για τη λειτουργία των θερινών τμημάτων στη Βουλή, με σκοπό την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων. Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης πρότασης είναι ότι εάν η κυβέρνηση αντέξει έως τον Οκτώβριο θα είχε τη δυνατότητα να εισπράξει μέσα στο Σεπτέμβριο τα 3 δισ., από το οποίο θα κάλυπτε αποκλειστικά τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς προμηθευτές. 

Με αυτή την πρόταση φέρεται να συντάσσεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος ήταν ενήμερος για τις συζητήσεις στους κόλπους του Μαξίμου. Τελικά, δύο συναντήσεις τόσο με τον υπουργό Παιδείας, Αριστείδη Μπαλτά και με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη τον οδήγησαν στην απόφαση να προσφύγει στις κάλπες εντός του Σεπτεμβρίου. Αφού ζητά τη γνωμοδότηση των υπηρεσιακών παραγόντων για το εάν είναι εφικτές οι εκλογές στις 13 Σεπτεμβρίου, ο κύριος Τσίπρας λαμβάνει αρνητική απάντηση. Στη συνέχεια, δίνει εντολή στο Νίκο Παππά να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ανεπίσημα, πριν ακολουθήσουν οι επίσημες ανακοινώσεις και οδηγηθούμε στις πρόωρες εκλογές.

Διαβάστε επίσης: