MEDIA

Τα κορίτσια της…ενημέρωσης! Τα νέα πρόσωπα στους τηλεοπτικούς μας δέκτες(φωτο)

Κάπου ανάμεσα στα Μνημόνια τα capital controls, τα σκυθρωπά πρόσωπα της πολιτικής και την αγωνία των εξελίξεων, μια κορίτσικη διάθεση σε συνδυασμό με την απαιτούμενη σοβαρότητα της κάλυψης των γεγονότων τραβά τα βλέμματα των τηλεθεατών. Μι νέα γενιά παίρνει τη σκυτάλη… 

 

Ελίζα Λυμπούση

Ενα αστεράκι ξεπροβάλλει στο σύμπαν των ειδήσεων 

Το «καλύτερο παιδί του ALPHA», όπως την αποκαλούν οι συνάδελφοί της, είναι ένα κορίτσι που χαμηλώνει το βλέμμα μπροστά στα κομπλιμέντα υψώνοντας το πανεπιστημιακό της ανάστημα στον κυκεώνα των ειδήσεων μέσα από το απαιτητικό πόστο της παρουσίασης του μεσημεριανού δελτίου του καναλιού. Η απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου Πολιτισμικών Σπουδών και Ανθρώπινης Επικοινωνίας ξεκίνησε την επαγγελματική της πορεία στο Channel Nine, για να περάσει πριν από σχεδόν έναν χρόνο στο δυναμικό του ALPHA, καταφέρνοντας να ξεχωρίσει όχι μόνο χάρη στο βιογραφικό της, αλλά και στην προσωπικότητά της. Δυναμική, φιλική, κατατοπισμένη, εργασιομανής και ψύχραιμη, η επαγγελματική πάλη της Ελίζας είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν αποτελεί ένα σύντομο ταξίδι όπως εκείνα που λατρεύει να κάνει, αλλά μια νέα πατρίδα στο τηλεοπτικό σύμπαν της ενημέρωσης.

 

Γεωργία Γαραντζιώτη

Νικήτρια παντού 

Η πανύψηλη Γεωργία δεν είναι μια ρεπόρτερ όπως όλες οι άλλες, καθώς από μικρό παιδί ήταν καλά προπονημένη στο τρέξιμο, στην πειθαρχία, στην εργατικότητα, στην αποφασιστικότητα, στον συγκεντρωτισμό και στις υψηλές φιλοδοξίες. Η αθλητική σταδιοδρομία της ξεκινά στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού με ρυθμική γυμναστική, από τη Δ’ Δημοτικού έως και τη Γ’ Γυμνασίου πέφτει στα βαθιά νερά της συγχρονισμένης κολύμβησης ενώ λίγο αργότερα ξεκινά πόλο στον Νηρέα Χαλανδρίου. 

Το 2010 η μεταγραφή της στον Ολυμπιακό την κάνει γνωστή στο πανελλήνιο, με την ίδια να καλύπτει την ιδιαίτερη θέση της εστίας των «ερυθρολεύκων» και τους οπαδούς της να την αποθεώνουν. Το 2013 αποχωρεί από τον Ολυμπιακό συνεχίζοντας να αγωνίζεται για τον Τρίτωνα Αμαρουσίου, ενώ εδώ και περίπου έναν χρόνο ανήκει πλέον στον Ιωνικό Νίκαιας: «Κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσα να ασχοληθώ με το πόλο γιατί ήμουν από τα κλασικά κοριτσάκια με τα κοτσιδάκια και τα ροζ ρούχα που του άρεσε να παίζει με τις κούκλες», είχε δηλώσει σε συνέντευξή της περιγράφοντας την εισαγωγή και την εξέλιξή της στον απαιτητικό χώρο του αθλητισμού. 

Παράλληλα με το πόλο η Γεωργία μπαίνει στο πανεπιστήμιο, απ’ όπου αποφοιτά το 2014 κρατώντας στα χέρια της το πτυχίο του τμήματος των ΜΜΕ και ξεκινά να εργάζεται σε κάποιο αθλητικό site, για να καταλήξει λίγο μετά στον ΣΚΑΪ και να αναδειχτεί μία από τις πιο δυναμικές ρεπόρτερ του εν λόγω σταθμού. Τόσο ο δυναμισμός όσο και η βαθιά πεποίθησή της ότι «όλοι οι στόχοι μπορούν να κατακτηθούν» δεν είναι τόσο τυχαία γεγονότα ενός δυνατού DNA όσο μια μάχη ζωής την οποία η Γεωργία έδωσε και βγήκε νικήτρια: «Το 2008 ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος για μένα επειδή αντιμετώπισα ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Επασχα από αγγειακή δυσπλασία εγκεφάλου, κάτι που διαπιστώσαμε μετά από μία λιποθυμία στην προπόνηση». Η Γεωργία μπαίνει στο χειρουργείο και μόλις τέσσερις μήνες μετά επιστρέφει στο πόλο με δικό της ρίσκο και νικήτρια στη ζωή με τις δικές της δυνάμεις. Σήμερα ο μεγάλος της στόχος είναι να γίνει όσο καλύτερη μπορεί στο ρεπορτάζ και να καθιερωθεί στον χώρο της δημοσιογραφίας. Το ότι θα τον πετύχει κι αυτόν είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο.

 

Μαρία Αναστασοπούλου

Με τον αέρα της σιγουριάς 

Τα φώτα ανάβουν μαζί με τον τηλεοπτικό τίτλο «Newsroom» και τη νεαρή δημοσιογράφο του ΣΚΑΪ να μπαίνει με χαμόγελο σιγουριάς στην κούρσα μιας ενημέρωσης που τρέχει με ταχύτητα αλόγου. Μία κούρσα στην οποία ήταν βέβαιη ότι θα πάρει μέρος από την τρυφερή ηλικία των 17 Μαΐων, όταν λίγο πριν από τις Πανελλαδικές αποφάσισε ότι ο δρόμος της δημοσιογραφίας είναι ο πλέον ελκυστικός. Οταν η Μαρία βρίσκεται πλέον στο τρίτο έτος φοίτησης στο Πάντειο και καλείται να επιλέξει πού θα κάνει την πρακτική της άσκηση, περνά το κατώφλι του επιβλητικού κτιρίου του Νέου Φαλήρου: «Ολα από το μηδέν. 

Στην κυριολεξία από το μηδέν», λέει σήμερα με εκείνο το χαρακτηριστικό χαμόγελο σιγουριάς και συνεχίζει: «Ρεπορτάζ, συνεντεύξεις, μοντάζ, γκάλοπ, απογοητεύσεις, αποτυχίες και ξανά από την αρχή… Κάπως έτσι φτάνουμε στο 2008. Εκεί ήταν και η πιο δύσκολη στιγμή. Τελειώνει η πρακτική, τελειώνει και ο ΣΚΑΪ. Οχι όμως για πολύ. Ενα εξάμηνο μετά χτύπησε το τηλέφωνό μου και από την επομένη έως και σήμερα εργάζομαι στο ραδιόφωνο παρουσιάζοντας καθημερινά 19.00 με 21.00 την εκπομπή “City Σκάι Lights” με τον Γιάννη Κολοκυθά. Η αρχή έγινε με ρεπορτάζ για την πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Αρη Πορτοσάλτε, σύνταξη ειδήσεων και εκφώνηση δελτίων, ενώ στην τηλεόραση όλα ξεκίνησαν στην “Πρώτη Γραμμή” με τους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου και τα -πολύ- πρωινά δελτία ειδήσεων του σταθμού… Αυτά είναι τα πρόσωπα που με ταρακούνησαν και με έβαλαν στο πνεύμα της δουλειάς όσο κανείς άλλος. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά στη δουλειά από το να συνεργάζεσαι με ωραίους ανθρώπους που ξέρουν τι θέλουν». 

Οση ομορφιά ωστόσο κι αν εμπεριέχει μία καλή συνεργασία, το να διαγράφει ένα νεαρό κορίτσι από το ημερολόγιο τους μήνες του καλοκαιριού δεν είναι και το πιο ευχάριστο πράγμα που θα μπορούσε να φανταστεί. Και η Μαρία, σε αντίθεση με τα κλισέ αρκετών συναδέλφων της, είναι απολύτως ειλικρινής: «Οσοι λένε ότι ο Αύγουστος στην Αθήνα είναι υπέροχος και άλλα τέτοια ίσως να ξεγελούν κατά έναν τρόπο τον εαυτό τους… Ο Αύγουστος στην Κρήτη ή σε οποιοδήποτε άλλο νησί είναι υπέροχος κι ας μην κοροϊδευόμαστε… Το πιο δύσκολο απ’ όλα είναι να βλέπεις τους άλλους γύρω σου να φεύγουν. 

Οφείλουμε ωστόσο να αναγνωρίσουμε ότι τα τελευταία καλοκαίρια ΔΕΝ μοιάζουν με εκείνα όλων των προηγούμενων ετών. Οι ειδήσεις ΔΕΝ σταματούν τον Αύγουστο κι εμείς τρέχουμε και μέσα στο κατακαλόκαιρο να τις προλάβουμε. Ειδικά, φέτος, από τη βραδιά του δημοψηφίσματος και μετά, οι εξελίξεις μάς προσπερνούσαν όλους! Οπότε, η πολλή δουλειά ήταν μονόδρομος». Οι ειδήσεις που θα θυμάται για πάντα από το φετινό καλοκαίρι είναι άπειρες, οι επιθυμίες της για ένα δημιουργικό μέλλον συγκεκριμένες και η επόμενη σεζόν «εξαρτημένη» από τις βουλές Τσίπρα: «Τι θα κάνω την επόμενη σεζόν; Κάτσε να δούμε πρώτα τι θα κάνει ο Αλέξης και βλέπουμε», απαντά.


 

Νίκη Λυμπεράκη

Η επαναστάτρια του αυτονόητου και τα «Σαββατοκύριακα με δράση»

Η πιο ιδιαίτερη παρουσία της θερινής TV, η οικοδέσποινα της εκπομπής «Σαββατοκύριακο με δράση» στον ΣΚΑΪ, δεν ήταν γεννημένη δημοσιογράφος, αλλά ένα πλάσμα που διψούσε από τότε που ήταν ακόμη παιδί για περιπέτεια και συγκινήσεις: «Η δημοσιογραφία δεν ήταν ακριβώς επιλογή. Αλλωστε ποιος 17χρονος ξέρει στ’ αλήθεια τι θέλει να κάνει στη ζωή του; Για δικηγόρος ξεκίνησα. Φοιτήτρια στη Νομική ακόμη, ο συντοπίτης (εκ Λευκάδος) Γιάννης Πολίτης, στον οποίο χρωστάω πολλά, μου έδωσε τότε την ευκαιρία να δω πώς λειτουργεί μια εφημερίδα, τα "Νέα". 

Πήγα περισσότερο από περιέργεια. Μαγεύτηκα και αποφάσισα ότι αυτή τη δουλειά θέλω να κάνω στη ζωή μου». Η απόφαση ήταν μάλλον τελεσίδικη αφού η Νίκη Λυμπεράκη μετρά ήδη 13 χρόνια στον χώρο της δημοσιογραφίας με όλες τις δυσκολίες αλλά και τις συγκινήσεις που χαρίζει το εν λόγω επάγγελμα: «Οσον αφορά στις δυσκολίες της δουλειάς, μπορώ να αρχίσω να απαριθμώ αρκετές, όπως τα εξοντωτικά ωράρια και το συνεχές στρες στις δύσκολες περιόδους. Είναι όμως ακριβώς αυτές οι περίοδοι έντασης και πυκνής επικαιρότητας που δικαιώνουν τη συγκεκριμένη επαγγελματική επιλογή, με το μοναδικό -θλιβερό ίσως κάποιες φορές- προνόμιο να παρακολουθείς τις εξελίξεις από τόσο κοντά. 

Γι’ αυτό δεν θεωρώ ότι έχω κάνει κάποια θυσία. Στη δουλειά μας, τα καλοκαίρια, τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, οι νύχτες και τα Σαββατοκύριακα είναι έννοιες πολύ σχετικές. Στην πραγματικότητα, πέρα από την κούραση και το άγχος, ακριβώς γι’ αυτές τις φάσεις της δύσκολης επικαιρότητας ζούμε σ’ αυτή τη δουλειά». Παρά την καυτή ελληνική επικαιρότητα, οι ειδήσεις που θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη της είναι εκείνες που αφορούν στην αγριότητα του Ισλαμικού Κράτους: «Είναι ένα θέμα που στην Ελλάδα περνά μάλλον στα ψιλά, καθώς μας έχει καταπιεί το δικό μας μεγάλο ζήτημα. 

Είναι μια υπόθεση την οποία η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να ανέχεται με πρωτόγνωρη απάθεια, επιβεβαιώνοντας το έλλειμμα ανθρωπισμού όταν η επίκλησή του δεν εξυπηρετεί ταυτόχρονα και ισχυρά συμφέροντα». Οσο για το μεγάλο όνειρό της, δεν είναι άλλο από την «επανάσταση του αυτονόητου»: «Στη χώρα μας και στους καιρούς μας τα προσωπικά όνειρα έρχονται σε δύσκολη μοίρα καθώς είναι καταδικασμένα να παραμείνουν όνειρα, αν δεν καταφέρουμε όλοι μαζί να κατακτήσουμε τα αυτονόητα για κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Μιλώ για την “επανάσταση του αυτονόητου” που επικαλούνται εσχάτως και οι πολιτικοί μας. Αυτό το τελευταίο λοιπόν είναι το μεγάλο μου όνειρο».

 

Δέσποινα Βλεπάκη

Η σταρ Ελλάς της ενημέρωσης 

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που θα σου πουν ότι δεν μπορείς. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να γυρίσεις και να τους πεις “Δείτε με”», αναφέρει σε ένα post στην προσωπική της σελίδα στο Facebook η πανέμορφη ρεπόρτερ του MEGA, μια ατάκα που την αντιπροσωπεύει όση καμία άλλη καθώς κατάφερε να περάσει επιτυχώς από τη λαμπερή πασαρέλα του modeling στον δύσκολο, ενίοτε και μελανό, κόσμο της δημοσιογραφίας. 

Η Κρητικιά ρεπόρτερ και παρουσιάστρια του δελτίου καιρού του Μεγάλου Καναλιού, λίγο προτού αποφασίσει να κλείσει οριστικά την πόρτα στον κόσμο ομορφιάς, είχε αποσπάσει τους τίτλους Αναπληρωματική Μις Ελλάς 2007, Αναπληρωματική Miss International στο Τόκιο και Balcan Beauty Ambassador, ενώ είχε κάνει ένα σύντομο πέρασμα από την υποκριτική συμμετέχοντας σε παράσταση του θεάτρου «Περοκέ» και στις τηλεοπτικές σειρές «Λόλα» (ΑΝΤ1) και «Λατρεμένοι μου γείτονες» (MEGA). 

Ωστόσο, η αγάπη της για την είδηση και το πάθος της για την ενημέρωση την οδήγησαν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο απ’ όπου αποφοίτησε το 2010 για να περάσει πριν από σχεδόν τρία χρόνια στη μάχιμη δημοσιογραφία αρχικά ως δόκιμη ρεπόρτερ και εν συνεχεία ως «μόνιμη» στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» και στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του καναλιού.


 

 

πηγή:  protothema.gr