ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Oμιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ: «Υλοποιήσαμε προεκλογικές δεσμεύσεις» – Ζήτησε καθαρή εντολή οκταετίας

"Να διασφαλίσουμε ότι η κρίση δεν θα διαρκέσει για πολύ" τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της 80ής ΔΕΘ, ένα χρόνο μετά το περίφημο «πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

 

 

 

 

 

 

Ο προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποιος ειναι απο το πρωί στη Θεσσαλονίκη για την ετήσια διεθνή έκθεση, μίλησει στους παραγωγικούς φορείς, στους οποίους παρουσίασε το νεο κυβερνητικό προγραμμα. 

Για τη  συμφωνία είπε:  Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως πετύχαμε μια συμφωνία που για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται τα συμφέροντα και οι διεκδικήσεις της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να εξετάσουμε τι έρχεται να αντικαταστήσει αυτή η συμφωνία. Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα το grexit.

Και πρόσθεσε: "Η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά μέσα σε συνθήκες οικονομικού πολέμου", είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως "για πρώτη φορά στην πρόσφατη ευρωπαϊκή ιστορία τίθεται υπό αμφισβήτηση το δόγμα της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής. 

Ήδη καταγράφονται ισχυρές τάσεις αμφισβήτησης τους, ενώ οι πολιτικές δυνάμεις αναπροσαρμόζουν τη στάση τους. Η συμφωνία αποτυπώνει τον συσχετισμό δύναμης. Οι χαμηλότεροι δημοσιονομικοί στόχοι αντιστοιχούν σε μια εξοικονόμηση πόρων που μπορούν να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη. Η νέα Συμφωνία εξασφαλίζει πόρους που μπορούν να φτάσουν και τα 83 δις Ευρώ για μια τριετία".

Απολογισμός Τσίπρα: "Βγάλαμε απο τα συρτάρια μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς, επαναπροσλάβαμε τους αντισυνταγματικά απολυμένους, δρομολογήσαμε τις διαδικασίες για 3.500 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού, δώσαμε σε διαβούλευση ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες, καταλογήσαμε τις ανείσπρακτες οφειλές των τηλεοπτικών σταθμών", είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρώην πρωθυπουργος ειπε οτι ολα αυτα υλοποιήθηκαν σε μια περίοδο που χαρακτηρίσθηκε απο τις πιέσεις των δανειστών αλλα και σε μια κατασταση άδικο νομικής ασφυξίας. Σημείωσε δε ότι όλοι γνωρίζουν πως η ελληνική κυβερνηση διαπραγματεύτηκε σκληρά για να διεκδικήσει το δικιο του ελληνικού λαού

Οι προγραμματικές θέσεις απουσιάζουν από την καμπάνια των αντιπάλων μας. Πριν προχωρήσω στην παρουσίαση του σχεδιου, να κάνω έναν απολογισμό

Για το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση: Υλοποιήσαμε το σχέδιο για τις 100 δόσεις, σταματήσαμε το ανθρωποκυνηγητό οφειλετών που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα χρέη τους.

Έχουμε ήδη καταργήσει τον αντιδημοκρατικό νόμο για την πολιτική επιστράτευση και αναδιαμορφώσαμε τα προγράμματα vaucher.

Στον τομέα του εκδημοκρατισμού της δημόσιας διοίκησης, της πάταξης της φοροδιαφυγής σε έξι μήνες έγιναν όσα δεν έγιναν σε πέντε χρόνια. 

Σφοδρή επίθεση στη ΝΔ από τον Αλέξη Τσίπρα: Κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν τον εαυτό τους. Κραύγαζαν το προηγούμενο διάστημα πως έχουμε κρυφό σχέδιο ότι θα βγάλουμε τη χώρα από το ευρώ. Και τώρα έμειναν να συγκρίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί εκείνοι δεν υπάρχουν στο κάδρο. Δηλαδή, αν δεν φέρναμε συμφωνία θα μας έλεγαν ότι καταστρέψαμε τη χώρα. Τώρα μας λένε ότι δεν τηρήσαμε το προεκλογικό μας πρόγραμμα.

Ζήτησε καθαρή εντολή… 4ετίας: "Το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στοχεύει στον σταδιακό απεγκλωβισμό από τη λιτότητα και την άρση της λαϊκής κυριαρχίας", είπε και ζήτησε από τους πολίτες να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ για μια κυβέρνηση τετραετίας και γιατί όχι… περισσότερο.

Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε πως μέσα στους επόμενους μήνες, η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διευρύνει τα μέτρα αυτά με την έκδοση ειδικής κάρτας για την μετακίνηση των ανέργων και κάρτας ανασφαλίστων.

Η νέα κυβέρνηση θα ισχυροποιήσει και θα διευρύνει το δίχτυ προστασίας για τα θύματα της κρίσης και για τις ευάλωτες οικονομικά ομάδες, που ξεκίνησε ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση, με 3 νέα μέτρα:

α) Την κάρτα κοινωνικού εισοδήματος

β) Τις στοχευμένες παροχές σε είδος (στέγη, ενέργεια, υγεία , μετακίνηση)

γ) Τα σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά στα δημοτικά σχολεία των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Τι είπε για την Παιδεία:

– Ριζικές αλλαγές στο σχολικό πρόγραμμα και στα σχολικά βιβλία στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

– Διαρκής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.

– Κρατικά πιστοποιητικά γλωσσομάθειας σε δύο ξένες γλώσσες και πληροφορικής από το δημόσιο σχολείο

– Διαμόρφωση ενιαίου πλαισίου για την τεχνολογική – επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση

–  Νέος Νόμος-Πλαίσιο για την Ανώτατη Εκπαίδευση

Αυριο επισης θα παραχωρήσει τελικά τη συνέντευξη Τυπου προς τους δημοσιογράφους, την οποια αρχικά δεν ειχε βάλει στο προγραμμα της επίσκεψης, μαλλον για προφανείς λόγους: επειδή ήθελε να αποφύγει τις ερωτήσεις για το τι απέγιναν όλες εκεινες οι υποσχέσεις, οι εξαγγελιες και οι παροχές, που ειχε παρουσιάσει πέρσι απο τον ιδιο χώρο, υποσχόμενος μάλιστα μετ' επιτάσεως και σε όλους τους τονους οτι αποτελούσαν κόκκινη γραμμή εναντι των δανειστων και ηταν περίπου μια εύκολη και απλή υπόθεση η εφαρμογή τους.

Η επιλογη να γινει τελικά συνέντευξη ελήφθη μολις την περασμένη Παρασκευή και αφού ειχε ανακοινωθεί το προγραμμα, που αρχικα περιελάμβανε μόνον επισκέψεις σε περίπτερα και ομιλία στο Βελλίδειο. Υπό το φόβο της έντονης κριτικής, όμως, και ισως και του κινδύνου να θεωρηθεί η υπεκφυγή ως μήνυμα ηττοπαθειας, το επιτελείο του έκανε στροφή και προέβλεψε και τη συνέντευξη.