ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι γυναίκες και η αποχή θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών-Οι συνεργασίες θα βγάλουν κυβέρνηση

Το εκλογικό θρίλερ που εκτυλίσσεται λίγες μέρες πριν το στήσιμο της κάλπης, που θα κρίνει τη επόμενη κυβερνηση της χώρας, αλλά και οι τελευταίες αναμετρήσεις(που δεν ήταν και λίγες μεσα σε σύντομο χρονικό διάστημα)αποδεικνύουν  πως η οικονομική κρίση και τα μνημόνια έφεραν για τα καλά το τέλος εποχής των μονοκομματικών ισχυρών κυβερνήσεων, σήμα κατατεθέν της Ελλάδας από τη μεταπολίτευση και μέρχρι πριν από περίπου τρία χρόνια.

Καθοριστικός και σε αυτές τις εκλογές θα είναι ο ρόλος των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Η ψήφος των τελευταίων αναμένεται να γείρει την πλάστιγγα είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη πλευρά. 

Οι γυναίκες θα είναι οι ρυθμιστές του αποτελέσματος

Οπως γράφει το Εθνος οι γυναίκες ψηφοφόροι είναι πολλές περισσότερες από τους άνδρες και είναι πιο αναποφάσιστες. Οι γυναίκες ψηφοφόροι μπαίνουν πλέον στο στόχαστρο των κομμάτων, ειδικά από τη στιγμή που εμφανίζονται και περισσότερες στη δεξαμενή των αναποφάσιστων

Από το σύνολο των αναποφάσιστων ψηφοφόρων το 58,4% είναι γυναίκες και οι άνδρες ακολουθούν πίσω σχεδόν 17 μονάδες με ποσοστό 41,6%.

Από τις αναποφάσιστες γυναίκες το 1/5 είναι νεαρές, ηλικίας από 19 ως 34, ενώ το 45% έχει ηλικία από 35 ως 54 ετών, υπάρχει ωστόσο και ένα μεγάλο ποσοστό, περίπου 35% που έχει ηλικία άνω των 55 ετών.

Καθοριστικός παράγοντας θα είναι και η αποχή

Η αποχή ενδέχεται να αποδειχθεί ο πιο καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα προκύπτει ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του σκληρού πυρήνα του «Όχι» και της απόρριψης του πολιτικού συστήματος, προσανατολίζεται στην αποχή.

Ούτε ο Σύριζα θέλει αυξημένη αποχή, ούτε η ΛΑΕ, ούτε η Χρυσή Αυγή. Άρα το ποσοστό της θα αποτελέσει τον πιο καθοριστικό παράγοντα.

Οι συνεργασίες θα σχηματίσουν κυβέρνηση 

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων δίνει, προς το παρόν τουλάχιστον, πως για το σχηματισμό κυβέρνησης μπορεί να μην αρκεί το άθροισμα των εδρών του πρώτου κι ενός μικρότερου κόμματος, όπως συνέβη στις εκλογές του Ιανουαρίου και να χρειαστεί μία ευρύτερη συνεργασία. Κάτι τέτοιο θα άνοιγε το δρόμο για συμμετοχή δυο ή περισσοτέρων κομμάτων στην κυβέρνηση συνεργασίας, ή τη δημιουργία του μεγάλου συνασπισμού, δηλαδή τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας στο νέο κυβερνητικό σχήμα.