ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλες οι προετοιμασίες και το παρασκήνιο από το ντιμπέιτ-Οι δημοσιογράφοι, οι κανόνες και το…φροντιστήριο των πολιτικών αρχηγών

Μετά από έξι ολοκληρα χρόνια, που απουσίασε ο δημόσιος διάλογος των πολιτικών αρχηγών, δείγμα «τριτοκοσμικού» πολιτικού πολιτισμού, απόψε το βράδυ όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στο πολυαναμενόμενο «debate», το οποίο θα μεταδοθεί ζωντανά και σε διακαναλική μετάδοση από επτά τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας στις 21:00 κι αναμένεται να διαρκέσει τρεις ολόκληρες ώρες χωρίς να γίνει καμία διακοπή για διαφημίσεις.

Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου πολλά θα κριθούν στο… νήμα της κάλπης και με τις διαθέσεις του εκλογικού σώματος να εμφανίζονται ευμετάβλητες, μεγάλο ποσοστό των πολιτών ενδέχεται να λάβει τις τελικές του αποφάσεις, έπειτα από τον αγώνα επιχειρηματολογίας στον οποίο θα επιδοθούν οι επτά πολιτικοί αρχηγοί. 

Οι δημοσιογράφοι που θα «ανακρίνουν» τους πολιτικούς αρχηγούς είναι οι Όλγα Τρέμη (για το Mega), Μαρία Χούκλη (για τον ΑΝΤ1), Μάρα Ζαχαρέα (για το Star), Αντώνης Σρόιτερ (για τον Alpha), Σία Κοσιώνη (για τον ΣΚΑΪ) και Μάκης Γιομπαζολιάς (για το Έψιλον), ενώ συντονιστής από πλευράς ΕΡΤ θα είναι ο Πάνος Χαρίτος.

Το μεσημέρι της Τρίτης  οι δημοσιογράφοι συζήτησαν τους κανόνες που έχει ορίσει η διακομματική επιτροπή και το πρωτόκολλο της τηλεμαχίας, ορίζοντας, παράλληλα, όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες γύρω το πλαίσιο των ερωτήσεων που θα υποβληθούν. 


Αντώνης Σρόιτερ (για τον Alpha), Σία Κοσιώνη (για τον ΣΚΑΪ) 

Την ίδια ώρα αυστηρά θα είναι τα μέτρα ασφαλείας που θα ισχύουν στο εσωτερικό του Ραδιομεγάρου με «μη προσβάσιμους χώρους» ακόμη για το προσωπικό της δημόσιας τηλεόρασης. Μόνον όσοι λάβουν διαπίστευση που να δηλώνει ότι έχουν άμεση σχέση με την τηλεοπτική παραγωγή της τηλεμαχίας θα μπορούν να κινούνται κοντά στο στούντιο που θα γίνει το «debate» και σε εκείνο που βρίσκεται το «control room». Αυστηροί όροι εισόδου θα ισχύσουν και για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ εκτός ΕΡΤ, οι οποίοι θα προσέλθουν για να καλύψουν την τηλεμαχία από το μπαρ της δημόσιας τηλεόρασης, όπου έχει μετατραπεί σε κέντρο Τύπου. 


Όλγα Τρέμη (για το Mega)

Οι έξι δημοσιογράφοι, που θα θέτουν τις ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς θα προσέλθουν στο Ραδιομέγαρο στις 20:00, μία ώρα ακριβώς πριν ξεκινήσει η τηλεμαχία. Στο στούντιο θα μπουν στις 20:30, ενώ λίγο αργότερα θα κάνουν την είσοδό τους στο πλατό κι οι επτά πολιτικοί αρχηγοί.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα προετοιμαστεί για το «debate» στο γραφείο του Διονύση Τσακνή, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στο γραφείο του Λάμπη Ταγματάρχη, ο Πάνος Καμμένος στο γραφείο του συμβούλου ενημέρωσης, η Φώφη Γεννηματά στο γραφείο του νομικού συμβούλου, ο Δημήτρης Κουτσούμπας στο γραφείο των τεχνικών υπηρεσιών, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στο γραφείο διεύθυνσης ραδιοφώνου, ο Σταύρος Θεοδωράκης στο γραφείο του γενικού συντονιστή τηλεόρασης κι οι έξι δημοσιογράφοι στο γραφείο του Κώστα Χαλβατζάκη.


Μαρία Χούκλη (για τον ΑΝΤ1)

Πρώτη ερώτηση θα απευθύνει η Όλγα Τρέμη και θα ακολουθήσουν ο Αντώνης Σρόιτερ, η Μαρία Χούκλη κι η Μάρα Ζαχαρέα. Πέμπτη στη σειρά των ερωτήσεων θα είναι η Σία Κοσιώνη και τελευταίος ο Μάκης Γιομπαζολιάς. Όλοι οι δημοσιογράφοι κατά την άφιξή τους στην ΕΡΤ θα πρέπει να είναι σε όλα έτοιμοι για το «debate», ενώ ακόμη κι οι κυρίες της βραδιάς θα προσέλθουν έχοντας επιμεληθεί την εμφάνισή τους από πριν (δηλαδή ούσες μακιγιαρισμένες, χτενισμένες και ντυμένες με τα ρούχα που θα έχουν επιλέξει). Οι επτά αρχηγοί θα καθίσουν κατά την κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων τους και συγκεκριμένα ως εξής: Αλέξης Τσίπρας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Σταύρος Θεοδωράκης, Δημήτρης Κουτσούμπας, Πάνος Καμμένος και Φώφη Γενηματά.


Μάρα Ζαχαρέα (για το Star)


Μάκης Γιομπαζολιάς (για το Έψιλον)

Αναλυτικά, οι θεματικοί κύκλοι συζήτησης είναι οι κάτωθι:

1ος  κύκλος: Οικονομία, Ανάπτυξη, Ανεργία
2ος κύκλος: Παιδεία, Υγεία
3ος κύκλος: Διοίκηση, Κοινωνική Πολιτική
4ος κύκλος: Μεταναστευτική πολιτική-προσφυγικό
5ος κύκλος: Εξωτερική πολιτική – 'Αμυνα
6ος κύκλος: Ελεύθερη ερώτηση επιλογής του κάθε δημοσιογράφου
7ος κύκλος σε δύο γύρους: Οι αρχηγοί μεταξύ τους με ελεύθερες τοποθετήσεις του κάθε αρχηγού και δυνατότητα αν θέλει να υποβάλει ερώτηση σε άλλον η άλλους αρχηγούς ή να απαντήσει σε ερώτηση που ενδεχομένως του έχει ήδη υποβληθεί.

Από τους επτά πολιτικούς αρχηγούς που θα συμμετάσχουν στην τηλεοπτική αντιπαράθεση μόνον ο τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είναι εκείνος που έχει περάσει ξανά από τη συγκεκριμένη διαδικασία.  

Από χθες τα επικοινωνιακά επιτελεία προετοίμαζαν τους αρχηγούς για πιθανές και απίθανες ερωτήσεις που μπορεί να δεχθούν αλλά και για απαντήσεις που μπορούν να προκαλέσουν θετική εντύπωση και να δώσουν πόντους σε αυτή την δύσκολη και βουβή όπως την χαρακτηρίζουν οι δημοσκόποι προεκλογική περίοδο. Οι αρχηγοί των μικρότερων κομμάτων πάντως από την αρχή είχαν ζητήσει να είναι η αναμέτρηση την τελευταία εβδομάδα και όχι σήμερα, έτσι ώστε να είναι νωπές οι εντυπώσεις πριν την κάλπη.