ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών για την οικονομία, την ανάπτυξη και την ανεργία – ΒΙΝΤΕΟ

Δείτε τις απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών στον 1ο θεματικό κύκλο συζήτησης του debate για την οικονομία, την ανάπτυξη και την ανεργία. 

 

 

 

 

Είναι σαφές ότι δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε μέρος των δεσμεύσεών μας, αλλά ο αγώνας συνεχίζεται και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε στο μέλλον, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην ερώτηση γιατί πρέπει να τον εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός, καθώς δεν τήρησε τις δεσμεύσεις για τον ΕΝΦΙΑ, το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ κλπ.

Ο πρώην Πρωθυπουργός τόνισε ότι όλοι γνωρίζουν ότι αυτό το εξάμηνο η κυβέρνηση έδωσε μεγάλη μάχη για να διεκδικήσει το δίκαιο το λαού. Είχαμε υποχρέωση για πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά με την διαπραγμάτευση εξοικονομήσαμε 20 δισ. ευρώ , καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την οικονομία και ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε35 δισ. από το πακέτο Γιούνκερ, είπε ο κ. Τσίπρας.

Σε ερώτηση για τον κ. Βαρουφάκη, ο κ. Τσίπρας είπε ότι σε αυτή την μάχη που έδωσε η κυβέρνηση με ασύμμετρες δυνάμεις, υπήρξαν επιλογές που έδωσαν στην αρχή δυναμική και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στην πορεία όμως υπήρξαν και λάθη και υπερβολές που όμως διορθώθηκαν την κρίσιμη στιγμή και βάλαμε το συμφέρον της χώρας πάνω από όλα.

Ζητάμε την ψήφο των πολιτών για να ολοκληρώσουμε ότι δεν προλάβαμε στην προηγούμενη θητεία τόνισε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων της ΝΔ. «Είναι αλήθεια ότι είπαμε πολλά το 2012. Πολλά τα πράξαμε και πολλά επιχειρήσαμε να τα πράξουμε» τόνισε ο κ.Μεϊμαράκης επισημαίνοντας πως «η ΝΔ δεν είχε αυτοδυναμία, ήμασταν σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ».

Όπως είπε ο πρόεδρος της ΝΔ οι πολίτες είναι αυτοί που κρίνουν το πώς πήγε η χώρα. «Τον Ιανουάριο η χώρα πήγε πολύ καλύτερα, μειώθηκε η έκτακτη εισφορά, μειώθηκε ο φόρος στο πετρέλαιο, μειώθηκαν οι εισφορές» είπε, επισημαίνοντας ότι δε υλοποιήθηκαν όλα. «Αν είχαμε 4ετή θητεία και δεν διακοπτόταν βιαίως η θητεία θα τα είχαμε κάνει αυτά που είχαμε υποσχεθεί» δήλωσε επισημαίνοντας πως η ΝΔ έφερε επενδύσεις στη χώρα, την ώρα που ο κ. Τσίπρας όπως είπε τις κυνήγησε. Κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η ΝΔ να συνεργαστεί και πάλι με άλλα κόμματα για να σχηματίσει κυβέρνηση ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η ΝΔ ζητά κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας που να μπορεί να ολοκληρώσει το έργο της.

«Το μνημόνιο είναι ο τρόμος και η καταστροφή. Όλα τα μνημόνια είναι καταστροφή και δεν υπάρχει καλό και κακό, αριστερό ή δεξιό νέο ή παλιό μνημόνιο» είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και προσέθεσε: «Το εθνικό νόμισμα χρησιμοποιείται σε 10 από τις χώρες της ευρωπαϊκής Ένωσης, που δεν είναι στην Ευρωζώνη. Και δεν δυστυχούν. Το εθνικό νόμισμα θα ενισχύσει την παραγωγή, τις εξαγωγές, θα μειώσει τις εισαγωγές και θα ενισχύσει τη ρευστότητα».

 Απαντώντας στη συνέχεια στη δεύτερη ερώτηση της κ. Χούκλη, που ζήτησε από τον κ. Λαφαζάνη να αποσαφηνίσει αν μια μονομερής τέτοια ενέργεια θα ήταν καταστροφική για τα πιο αδύναμα στρώματα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, υποστήριξε ότι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μελέτη αλλά εκτύπωση του νομίσματος. «Στην αρχή θα υπάρξει μια μικρή υποτίμηση, αλλά το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Το 99% του πλανήτη χρησιμοποιεί εθνικό νόμισμα» κατέληξε ο κ. Λαφαζάνης.

 Όταν είσαι ένα βήμα πριν το γκρεμό είσαι αναγκασμένος να παίρνεις δύσκολες αποφάσεις. Το ότι ψηφίσαμε τις δύσκολες αποφάσεις δεν σημαίνει ότι δεν θα σταθούμε στο πλευρό των χαμένων των μνημονίων, δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης και πρόσθεσε ότι το κόμμα του πήρε την πατριωτική απόφαση να ψηφίσει το μνημόνιο του κ.Τσίπρα.

Eάν δεν καταφέρουμε να αυξήσουμε την παραγωγή, αυτή η χώρα θα ξαναγυρνάει στα μνημόνια. Αυτή η χώρα έχει δυνατότητα να εξάγει, κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

Η πρόταση του ΚΚΕ για αποδέσμευση από την ΕΕ είναι σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την πρόταση της Λαϊκής Ενότητας, διότι είναι άλλο να πάρεις την ιδιοκτησία του πλούτου που παράγεται με κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων και φιλολαϊκή ανάπτυξη και μέσα σε αυτόν τον δρόμο να δεις την αποδέσμευση από την ΕΕ και άλλο με τα μονοπώλια να έχουν την εξουσία και την ΕΕ παρούσα να φύγεις απλώς από το ευρώ. Αυτό σημαίνει νέα σκληρά μέτρα για τον λαό απάντησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας στην ερώτηση της 1ης Ενότητας (Οικονομία-Ανάπτυξη-Ανεργία) της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών.

Σημείωσε ότι η πρόταση της ΛΑ.Ε συναντάται και στις προτάσεις άλλων ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, όπως στην Ελλάδα της Χρυσής Αυγής, καθιστώντας σαφές ότι δεν ταυτίζει τα δύο κόμματα.

Απαντώντας στην συμπληρωματική ερώτηση, αν με την πρόταση του ΚΚΕ, ο ελληνικός λαός θα πλουτίσει, είπε ότι η Ελλάδα έχει πολύ μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες και έμπειρο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό και σε μια οικονομία με κοινωνικοποιημένα τα μονοπώλια και μονομερή διαγραφή του χρέους, μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή ανάπτυξη με σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους, και ένα καλύτερο μέλλον.

 

Η βαριά φορολογία σταματά την ανάπτυξη και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πιστεύουμε στη χαμηλή φορολόγηση αλλά και στα κίνητρα της χαμηλής φορολόγησης, δήλωσε ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Καμμένος, παραδέχθηκε ότι η μεγαλύτερη αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ήταν ότι δεν καταργήσανε τον ΕΝΦΙΑ, καθώς ο ΕΝΦΙΑ σκοτώνει την οικονομία.

 

Εμείς έχουμε την εμπειρία, έχουμε την γνώση και ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε σκληρά, δήλωσε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, ενώ πρόσθεσε ότι αν υπήρχε «χρυσό βατόμουρο» για την οικονομία ο Τσίπρας θα ήταν νικητής. Τέλος η Φώφη Γεννηματά, επισήμανε ότι το κόμμα της έχει συκοφαντηθεί για πολλά πράγματα, αλλά κανείς δεν μπορεί να το κατηγορήσει ότι  έχει βάλει το  κομματικό συμφέρον πάνω από την πατρίδα.