ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτά είναι τα «κρυφά χαρτιά» Τσίπρα – Μεϊμαράκη για να κερδίσουν τις εκλογές

Στροφή επικοινωνιακού και ουσιαστικού χαρακτήρα έκαναν οι δύο πολιτικοί αρχηγοί Βαγγέλης Μεϊμαράκης και Αλέξης Τσίπρας, με στόχο στην τελική ευθεία να αυξήσουν τα ποσοστά τους στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

 

Στόχος της νέας τακτικής στην τελική ευθεία του κ. Τσίπρα είναι η αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖΑ και του κ. Μεϊμαράκη η τόνωση του πρωθυπουργικού του προφίλ.

Η τακτική του Αλέξη Τσίπρα

Η τακτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, που επιχειρεί να διαφοροποιηθεί από το «παλιό», όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει, κάνει λόγο για «προπαγάνδα εθνικής ενότητας και μεγάλου συνασπισμού», χαρακτηρίζοντας «απάτη» την κυβέρνηση εθνικής ενότητας που επικαλούνται στη ΝΔ. Τονίζει μάλιστα ότι ο στόχος αυτών που κάνουν την προπαγάνδα είναι ότι «θέλουν να δείξουν ότι όλοι είμαστε ίδιοι».

«Πίσω της κρύβει την εθνική υποτέλεια που επιδιώκουν. Με τη δική μας μάλιστα συμμετοχή», υπογραμμίζει ο κ. Τσίπρας λέγοντας ουσιαστικά στους ψηφοφόρους του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιείται από το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα και δεν θα μπορούσε να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ, γιατί τότε θα αποκτούσε τη συνυπευθυνότητα με το παλιό κομματικό σύστημα.

Μειμαράκης : Ενισχύει το πρωθυπουργικό του προφίλ

Από τη δική του πλευρά, ο πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, επιχειρεί να ενισχύσει το πρωθυπουργικό του προφίλ βάζοντας «τίτλους τέλους» στις φήμες που φέρουν ένα τρίτο πρόσωπο να αναλαμβάνει την πρωθυπουργία μετά τις εκλογές. Γι' αυτό και δήλωσε δημοσίως και σε όλους του τόνους ότι σε περίπτωση που η ΝΔ βγει πρώτη από την εκλογική αναμέτρηση, θα είναι ο ίδιος πρωθυπουργός.

Εξήγησε μάλιστα ότι θα σχηματιστεί μια κυβέρνηση με κορμό τη Νέα Δημοκρατία και στη συνέχεια θα γίνουν όλες οι απαραίτητες συζητήσεις και ενέργειες για το καλό της χώρας και οι κινήσεις που θα διασφαλίσουν το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας.

Ο κ. Μεϊμαράκης θέλοντας να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο που είχε δημιουργηθεί με τη δήλωση που έκανε πριν από μερικές ημέρες (ότι δεν έχει πρόβλημα να είναι πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας σε μια κυβέρνηση συνεργασίας), διευκρίνισε ότι μιλούσε για την περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα στις εκλογές. «Ποτέ δεν είπα ότι αν η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα, θα συμφωνήσουμε και θα κάνουμε πρωθυπουργό τον Τσίπρα. Αυτό ξεχάστε το», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο κ. Μεϊμαράκης σήμερα το βράδυ από το βήμα της ΔΕΘ αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζει να κινηθεί ως πρωθυπουργός της χώρας από τις 21 Σεπτεμβρίου. Θα αναπτύξει την πρόταση για ένα νέο Σύμφωνο Κοινωνικής και Οικονομικής Ανάταξης με άμεσους και μεσοπρόθεσμους στόχους.

Και θα επισημάνει ότι, με γνώμονα την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την κοινωνική συνοχή, προτεραιότητα αποτελεί η αναμόρφωση του κράτους, η άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας και η διαμόρφωση γόνιμου επενδυτικού περιβάλλοντος για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το εργαλείο που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι το πακέτο Γιούνκερ, ύψους 35 δισ. ευρώ.

Αιχμηρές τοποθετήσεις

Την «επίσημη» έναρξη της τελικής αντιπαράθεσης κήρυξαν παράλληλα με την επικοινωνιακή τους στρατηγική οι δύο πολιτικοί αρχηγοί Τσίπρας και Μεϊμαράκης με τις αιχμηρές τοποθετήσεις τους μετά το ντιμπέιτ της 9ης Σεπτεμβρίου.

«Η στάση απέναντι στις αλλαγές ορίζει και τα στρατόπεδα σε αυτές τις εκλογές. Από τη μία είναι οι δυνάμεις τού χθες, με επικεφαλής τη ΝΔ του κυρίου Μεϊμαράκη. Οι δυνάμεις που έχτισαν όλες τις παράγκες που σήμερα πρέπει να γκρεμιστούν. Που βρίσκονται πίσω από όλες τις πληγές που πρέπει να κλείσουν. Που ταυτίζονται με όλες τις παθογένειες που πρέπει να εξαλειφθούν. Ο κύριος Μεϊμαράκης και το κόμμα του δεν είναι μόνο εκπρόσωποι του πιο σκληρού ευρωπαϊκού συντηρητικού λόμπι.

Είναι εκπρόσωποι της καθυστέρησης, του παλιού, της φθοράς, της διαπλοκής, των σκανδάλων», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

«Πάμε σε εκλογές που είναι καθοριστικές για το μέλλον του τόπου και το πλαίσιο ήρθε ως κατεπείγον στις 14 Αυγούστου. Οι πολίτες ακόμη δεν ξέρουν ποιο είναι το πλαίσιο που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας και πιθανόν θα αιφνιδιαστούν μετά τις κάλπες.

Αρα ο πονηρούλης γι' αυτό το έκανε. Μετέθεσε όλες τις πληρωμές που έχουν οι πολίτες για Οκτώβριο – Νοέμβριο – Δεκέμβριο, τα έσοδα έχουν πάει πίσω πάνω από 5 δισ. και πάει και για εκλογές-εξπρές για να μη μάθουν οι πολίτες τι ψήφισε», είπε ο κ. Μεϊμαράκης.