ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα τα φώτα στο ντιμπέιτ Τσίπρα – Μεϊμαράκη- Μάχη για τους αναποφάσιστους

Τα ξίφη τους διασταυρώνουν σήμερα το βράδυ οι αρχηγοί του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

 

 

 

Η αναμέτρηση των δύο κρίνεται εξαιρετικά σημαντική για την έκβαση των εκλογών, καθώς στα κομματικά επιτελεία εκτιμούν ότι μία καλή εμφάνιση μπορεί να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος στην τελική ευθεία για τις κάλπες της Κυριακής. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα προετοιμάζουν τον τέως πρωθυπουργό με στόχο τη συσπείρωση της εκλογικής βάσης του κόμματος και την εκλογική δεξαμενή των αναποφάσιστων, στους οποίους έχει μεγαλύτερη διεισδυτικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά, στο επιτελείο του Βαγγέλη Μεϊμαράκη εκτιμούν ότι το προβάδισμα που εμφανίζει σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Κουμουνδούρου μπορεί να ανατραπεί εφόσον ο τέως πρωθυπουργός «στριμωχτεί» στα πεπραγμένα της επτάμηνης διακυβέρνησής του.

Με ακόμα περισσότερες καινοτομίες

Με ακόμα περισσότερες καινοτομίες αναμένεται να πραγματοποιηθεί το ντιμπέιτ του Αλέξη Τσίπρα με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, απόψε το βράδυ (21:00, ΕΡΤ). 

Έπειτα από πυρετώδεις συνομιλίες στα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, καθορίστηκαν και οι τελευταίες λεπτομέρειες. 

Το σκηνικό θα είναι το ίδιο με την προηγούμενη τηλεοπτική αναμέτρηση, ενώ τη συζήτηση θα συντονίσει και πάλι ο Πάνος Χαρίτος από την ΕΡΤ.

Θα υπάρχουν και πάλι 6 δημοσιογράφοι από 6 τηλεοπτικά κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.

Στον πρώτο γύρο, οι θεματικές ενότητες θα είναι δύο: θέματα εσωτερικής πολιτικής (οικονομία, ανάπτυξη κλπ) και θέματα εξωτερικής πολιτικής (ασφάλεια, προσφυγικό κλπ).

Κάθε δημοσιογράφος θα μπορεί να κάνει δύο ερωτήσεις σε κάθε αρχηγό. Μετά την απάντηση του κάθε αρχηγού, ο άλλος πολιτικός θα έχει τη δυνατότητα να κάνει σχόλιο, δείχνοντας «κόκκινη κάρτα» για να πάρει το λόγο.

Θα υπάρξει ένα διαφημιστικό διάλειμμα και στον δεύτερο οι Τσίπρας και Μεϊμαράκης θα κάνουν από μία ερώτηση ένας στον άλλο. Και εδώ θα υπάρχει η δυνατότητα σχολιασμού.

Στον τρίτο γύρο, ερώτηση θα κάνει ο συντονιστής, Πάνος Χαρίτος. Θα είναι η ίδια ερώτηση και στους δύο, πάλι με δυνατότητα σχολιασμού.

Η τηλεμαχία θα κλείσει με την τοποθέτηση του κάθε αρχηγού για 2 λεπτά.

Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει 2 ώρες. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει η ανταλλαγή ερωτημάτων ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και στον Ευάγγελο Μεϊμεράκη, ενώ η βασικότερη πάντως καινοτομία του πολυαναμενόμενου ντιμπέιτ αφορά στο «buzzer beeper», ένα «κουμπί παρέμβασης» που θα υπάρχει μπροστά από κάθε αρχηγό, ο οποίος θα το πατά για να μπορέσει να σχολιάσει τα λεγόμενα  του πολιτικού του αντιπάλου στην απάντηση που θα δίνει σε κάποιον από τους ερωτώντες δημοσιογράφους.

Αλ. Τσίπρας και Ευ. Μεϊμαράκης έδωσαν και χθες Κυριακή ένα σαφέστατο δείγμα γραφής για το πώς θα κινηθούν σήμερα το βράδυ.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Κερατσίνι, στην εκλογική περιφέρεια του Π. Λαφαζάνη, σημείωσε πως ούτε ο ίδιος ούτε το κόμμα του θα γίνουν «οι ναυαγοσώστες της διαπλοκής, της διαφθοράς και της εξάρτησης» κάνοντας μάλιστα λόγο για «προσπάθεια ‘‘αριστερής’’ παρένθεσης που εξελίσσεται σε τρία στάδια». Για την απόφασή του να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές ξεκαθάρισε ότι «δεν υπήρξε εναλλακτική για να αποφευχθεί η καταστροφή» και αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα των εκλογών είπε πως «η πολιτική δεν εξαντλείται στο μνημόνιο».

Από την πλευρά το ο πρόεδρος της Ν.Δ., στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, τάχθηκε εκ νέου υπέρ της συνεννόησης όλων των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στην Ευρώπη προκειμένου να υπάρξει πολιτική σταθερότητα. Μάλιστα ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι εφόσον είναι ο ίδιος πρωθυπουργός και συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας θα του δώσει κάποια στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ για να μπουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Διαβάστε επίσης: