ΔΙΕΘΝΗ

Βίντεο-προειδοποίηση σε πρόσφυγες από ακροδεξιό δήμαρχο

Εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής για τις εικόνες που ντροπιάζουν ολόκληρη την Ευρώπη με την βία κατά προσφύγων στα ουγγρικά σύνορα έρχεται και η δημοσιοποίηση ενός κατάπτυστου … κινηματογραφικού βίντεο με μήνυμα-προειδοποίηση προς τους μετανάστες από από ακροδεξιό δήμαρχο μεθοριακής πόλης.
 

«Εάν είσαι 'παράνομος' μετανάστης και θέλεις να πας στην Γερμανία, τότε η κοντινότερη διαδρομή από την Σερβία είναι μέσω της Κροατίας και της Σλοβενίας. Μην εμπιστεύεσαι τους ψεύτες διακινητές. Η Ουγγαρία είναι κακή επιλογή. Και το Ασοτάλομ είναι η χειρότερη»…

Ο Λάζλο Τοροτσκάι συστήνεται στο βίντεο ως δήμαρχος της πόλης Ασοτάλομ στα ουγγρο-σερβικά σύνορα, λέγοντας ότι είναι καλοδεχούμενος στη χώρα και την πόλη του όποιος σέβεται τους νόμους και εισέρχεται με του επίσημου σημείου διέλευσης των συνόρων.

«Όμως εκείνοι που επιχειρούν να διασχίσουν τα σύνορα παράνομα μπορεί εύκολα να καταλήξουν στη φυλακή» δηλώνει, τονίζοντας ότι από την 1η Σεπτεμβρίου -οπότε και ενεργοποιήθηκε ο νέος σκληρός αντιμεταναστευτικός νόμος της κυβέρνησης Ορμπάν- συνιστά έγκλημα η παράνομη διέλευση.

Το βίντεο δείχνει τον φράχτη που έχει σχεδόν ολοκληρώσει η Ουγγαρία κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία -και πρόκειται να επεκτείνει προς τη Ρουμανία-, εικόνες από κάμερες ασφαλείας στη μεθόριο, πλάνα από περιπολικά και άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας εν ώρα περιπόλου, παρακολουθήσεις και καταδίωξη…

Όλα αυτά γυρισμένα σαν τρέιλερ κινηματογραφικής ταινίας δράσης με την ανάλογη μουσική υπόκρουση.

Η πρόκληση καταστροφών στον φράχτη που οικοδομείται στη μεθόριο συνιστά επίσης αδίκημα, και τόσο η παράνομη διέλευση, όσο και οι καταστροφές, επισύρουν ποινές φυλάκισης και απέλαση από την Ουγγαρία, προειδοποιεί ο Λάζλο Τοροτσκάι.

Και διαμηνύει ότι στο εξής τα σύνορα της Ουγγαρίας προστατεύονται από ένα φράχτη που διαρκώς επεκτείνεται, χιλιάδες αστυνομικούς και τον ουγγρικό στρατό. Στην μεθοριακή ουγγρική πόλη, ο ακροδεξιός δήμαρχός της «ενημερώνει» ότι δρουν επίσης πολιτοφυλακές.