ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το χρίσμα Καραμανλή ζητά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Το… σιωπηλό νεύμα Καραμανλή αναμένει, για μια ακόμη φορά, η Νέα Δημοκρατία για να διαμορφωθεί το σχήμα των τελικών διεκδικητών του κόμματος – ένα σχήμα, που με βάση τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται πως θα έχει ως κύριους μονομάχους τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Το ραντεβού του μεταβατικού αρχηγού με τον Κώστα Καραμανλή, το οποίο αναμένεται να γίνει πιθανότατα αύριο, είναι εκείνο που όπως όλα δείχνουν θα δρομολογήσει όχι μόνον την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας Μεϊμαράκη, αλλά και το εάν και ποιοί άλλοι γαλάζιοι δελφίνοι θα μπουν στην κούρσα της διαδοχής.

Ολες οι υποψηφιότητες θα πρέπει να έχουν κατατεθεί έως τις 2 Οκτωβρίου, όπως αποφάσισε σήμερα η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, ενώ τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου θα γίνει η τελική ανακήρυξη κι αμέσως μετά θα αποφασιστεί η ημερομηνία των εκλογών για την ανάδειξη του νέου προέδρου.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης αναμένεται να δώσει το επίσημο παρών στην κούρσα, παρά τα αμφίσημα μηνύματα που επιμένει να στέλνει, μέσα στα επόμενα 24ωρα και αφού έως τότε θα έχει επιδιώξει να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο σε δύο βασικές παραμέτρους: Πρώτον ότι δεν θα υπάρξει άλλη υποψηφιότητα που θα μπορούσε να διασπάσει το καραμανλικό μπλοκ και δεύτερον ότι η εκλογή του νέου προέδρου θα γίνει με οριοθετημένες διαδικασίες – δηλαδή, με συγκεκριμένες προδιαγραφές στο ποιοί θα μπορούν να ψηφίσουν και όχι με συμμετοχή και των κομματικών «φίλων» που εγγράφονται πάνω από την κάλπη.

Ως προς το πρώτο σκέλος, το ραντεβού του με τον Κώστα Καραμανλή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς, όπως επισημαίνουν πηγές από το γαλάζιο στρατόπεδο, μια συμφωνία μεταξύ των δύο θα σήμαινε αυτομάτως πως δεν θα είναι υποψήφιοι ούτε ο Νίκος Δένδιας, ούτε η Ολγα Κεφαλογιάννη.

Επίσης, κατά τις ίδιες πηγές, ο πρώην πρωθυπουργός είναι εκείνος που μπορεί να «φρενάρει» μια υποψηφιότητα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Αποστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος μέχρι στιγμής προβάλλει ως ένας από τους βασικούς – και ακόμη απρόβλεπτους – παράγοντες της μάχης.

Σε ό,τι αφορά τους όρους της διαδικασίας εκλογής, ο έτερος διεκδικητής Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε σήμερα, μιλώντας στον 9,84, ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετος σε όποια αλλαγή: «Αποκλείεται η αλλαγή της διαδικασίας, είμαι φανατικός υπέρμαχος της ανοιχτής διαδικασίας», είπε χαρακτηριστικά.

Το καταστατικό της ΝΔ προβλέπει εκλογή προέδρου από τα κομματικά μέλη και απ' όσους εγγραφούν ως «φίλοι» ακόμη και την ημέρα της ψηφοφορίας. Η πλευρά Μεϊμαράκη φέρεται να επιθυμεί επιβολή συγκεκριμένης προθεσμίας για την εγγραφή, έτσι ώστε «να μην εκλέγει πρόεδρο ακόμη κι όποιος περνά… απ' έξω από τη ΝΔ».

Οι τελικές αποφάσεις θα καθοριστούν, ωστόσο, από τις πολιτικές συμμαχίες και διεργασίες και στο πλαίσιο αυτό, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στις προθέσεις του επίσης πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ο ίδιος επιχειρεί μέχρι στιγμής να εμφανιστεί ουδέτερος, και δεν αποκλείεται να έχει και εκείνος συνάντηση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Παραμένει, ωστόσο, ανοιχτό ερώτημα το πόσο κοντά τελικά βρίσκεται με τον Μάκη Βορίδη, τον υπέρμαχο της σκληρής συντηρητικής στροφής του κόμματος και έτερο αστάθμητο παράγοντα της εξέλιξης που θα έχει η γαλάζια κούρσα διαδοχής. Ο ίδιος ο Μάκης Βορίδης φέρεται να σταθμίζει ακόμη το εάν θα κάνει ή όχι το μεγάλο βήμα και θα είναι υποψήφιος – στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, ωστόσο, διαμηνύουν ανοιχτά τη στήριξή τους στο πρόσωπό του.

Στην πλευρά της Ντόρας Μπακογιάννη, τέλος, οι πληροφορίες θέλουν να υπήρξε αιφνιδιασμός από την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του αδελφού της Κυριάκου Μητσοτάκη. Η ίδια, πάντως, φέρεται έτοιμη να μην κάνει κανένα βήμα και να στηρίζει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην περίπτωση που – όπως όλα δείχνουν – θα είναι υποψήφιος.

Η πολιτική εξίσωση στη Ν.Δ. στο θέμα του αρχηγού είναι πολυπαραγοντική με σημείο αναφοράς τον  Βαγγέλη Μεϊμαράκη, από την απόφαση του οποίου θα εξαρτηθούν πολλά ως προς την επίλυσή της. Κεντρικό πρόσωπο όμως που ενδέχεται να δώσει τη λύση στην εξίσωση, είναι ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής που αναμένεται να συναντηθεί, ή σήμερα ή αύριο με τον κ. Μεϊμαράκη για να εξεταστεί η κατάσταση.

Από αυτή τη συνάντηση θα κριθούν πολλά ως προς την επόμενη μέρα στη Ν.Δ. και κυρίως εάν ο κ. Μεϊμαράκης θα διεκδικήσει την αρχηγία του κόμματος, ενώ ήδη πολλοί «καραμανλικοί» μιλάνε θετικά για την υποψηφιότητά του και την στηρίζουν. 

Πέρα από το ομιχλώδες τοπίο μέχρι στιγμής στο θέμα των υποψηφιοτήτων, το Βήμα πληροφορείται πως όλες οι κινήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο, πέρα από τα όσα λέγονται ή γράφονται, ενισχύουν το σενάριο ότι ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι υποψήφιος πρόεδρος, έχοντας απέναντί του μέχρι στιγμής τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Μεϊμαράκης στο περιθώριο των εργασιών του ΕΛΚ στις Βρυξέλλες είχε επικοινωνία με τον κοινοτικό επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο οποίος ήταν και αυτός που τον πρότεινε πρώτος ως το πρόσωπο που θα αναλάμβανε τα ηνία του κόμματος μετά τον κ. Σαμαρά. Ιδιαίτερη σημασία είχε και η συνάντηση που είχε ο κ. Μεϊμαράκης με τον Αριστείδη Καλογερόπουλο, στενό συνεργάτη του κ. Αβραμόπουλου, με τον οποίο συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς ο επίτροπος ήταν αρκετά πιεσμένος με τη Σύνοδο Κορυφής που είχε ως θέμα το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα.

Εκτενή συζήτηση για τις εσωκομματικές εξελίξεις είχε στις Βρυξέλλες και ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κεφαλογιάννης με τον κ. Μεϊμαράκη όπου ετέθησαν όλα τα θέματα. Ο κ. Κεφαλογιάννης εμφανίζεται διατεθειμένος, εκτός απρόοπτου να διεκδικήσει την ηγεσία της Ν.Δ., εκτός και εάν ο κ. Μεϊμαράκης επιλέξει να είναι αυτός υποψήφιος. Οι δυο τους έκαναν συνολική ανάλυση για όσα συμβαίνουν στη Ν.Δ., για το εκλογικό αποτέλεσμα και για τα μελλούμενα.

Την ίδια στιγμή στο πολιτικό γραφείο της Ντόρας Μπακογιάννη επικρατούσε το αδιαχώρητο από στελέχη και βουλευτές που συναντήθηκαν μαζί της για να αξιολογήσουν την κατάσταση και το πώς διαμορφώνεται πλέον το εσωκομματικό σκηνικό μετά και την κίνηση του κ. Μητσοτάκη να θέσει ο ίδιος πρώτος υποψηφιότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, χθες το πρωί στο γραφείο της κυρίας Μπακογιάννη συγκεντρώθηκαν τουλάχιστον 12 βουλευτές, κυρίως «καραμανλικοί», μεταξύ των οποίων, οι Γιώργος Βλάχος, Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Μάξιμος Χαρακόπουλος, κ.α. όπου συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της διαδοχής. Η κυρία Μπακογιάννη εάν ο κ. Μεϊμαράκης δεν είναι υποψήφιος είχε αποφασίσει να διεκδικήσει την ηγεσία και έκανε και τις σχετικές συζητήσεις, ενώ εξασφάλισε τη στήριξη πολλών. Όμως η επιλογή του αδελφού της να βγει μπροστά, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, όπως λέγεται, ενόχλησε.

Η κίνηση του κ. Μητσοτάκη έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, καθώς ανατρέπει τους σχεδιασμούς πολλών και δημιουργεί εκ των πραγμάτων νέα δεδομένα, ενώ μένει να αποφασίσει εάν θα μπει στην κούρσα της διαδοχής και ο Μάκης Βορίδης που χθες είχε πάρα πολλές συναντήσεις με στελέχη και βουλευτές, ενώ συζήτησε εκτενώς και με την κυρία Μπακογιάννη.

Ο κ. Βορίδης δεν έχει αποφασίσει ακόμα εάν θα κάνει το άλμα, αλλά φαίνεται πως θέλει να καταγραφεί η δεξιά τάση στο κόμμα. Είναι ενδεικτικό ότι πολλοί ήδη ενοχλούνται από το ενδεχόμενο να είναι υποψήφιος και εξαπολύουν πυρά εναντίον του, όπως έκανε και ο Νικήτας Κακλαμάνης. Συνομιλεί με πολύ κόσμο, που είναι στα δεξιά της Ν.Δ., όπως π.χ. τον Φαήλο Κρανιδιώτη, ενώ διαψεύδονται τα όσα κυκλοφορούν περί στήριξής του από τους Δημήτρη Σταμάτη και Χρύσανθο Λαζαρίδη, στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά.

Ο πρώην  Πρωθυπουργός τηρεί γραμμή ουδετερότητας όπως λένε στενοί του συνεργάτες και δεν αναμειγνύεται λένε από το επιτελείο του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν  ενδιαφέρεται για το μέλλον της παράταξης. «Παρακολουθεί τι γίνεται. Εχει πλήρη εικόνα» λένε και σημειώνουν πως όταν είναι να μιλήσει θα το κάνει ο ίδιος και όχι μέσω τρίτων, χωρίς όμως να μην επισημαίνεται πως διαφωνούσε με την επίσπευση της διαδικασίας.

Στάση αναμονής τηρεί ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος πιθανότατα δεν θα είναι υποψήφιος εάν αποφασίσει να διεκδικήσει την αρχηγία ο κ. Μεϊμαράκης. Η Όλγα Κεφαλογιάννη φαίνεται ότι δεν θα κάνει καμία κίνηση σε επίπεδο διεκδίκησης της ηγεσίας, τουλάχιστον στην παρούσα χρονική περίοδο, ενώ ο Βασίλης Κικίλιας φέρεται διατεθειμένος να είναι στο παιχνίδι, αλλά μένει να φανεί με ποιες συμμαχίες και εάν αυτές αρκούν.

Στο παρασκήνιο όμως έχει αρχίσει η συζήτηση για ένα νέο πρόσωπο που δεν έχει απασχολήσει τα ΜΜΕ και θα εκπλήξει, όπως λένε, εάν τελικά προκριθεί να στηριχθεί από διάφορες δυνάμεις της Ν.Δ., ώστε να απεγκλωβιστεί το κόμμα από τη σημερινή κατάσταση.

Πηγή : vxs.gr