ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Σχέδιο Σαρκοζί» και… δυναμική επιστροφή για τον Αντώνη Σαμαρά

Την απόλυτη επαναφορά του φαίνεται ότι σχεδιάζει ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος όχι μόνο παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και, ευρισκόμενος σε συνεχή επαφή με τους συνεργάτες του, δρομολογεί στο παρασκήνιο τις εξελίξεις που θα του επιτρέψουν να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, με ένα νέο, δικό του κόμμα.

 

Το στενό επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, όπως και ο ίδιος, θεωρεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει δικαιωθεί από τις εξελίξεις, κάτι που συνοψίζεται στη φράση που είχε πει τον Ιανουάριο, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει ή καταστροφή ή τρίτο Μνημόνιο».

«Το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά είναι να επιστρέψει με μια ευρωπαϊκή Δεξιά αλά Σαρκοζί», αναφέρουν στις συζητήσεις τους τακτικοί συνομιλητές του. Μάλιστα, όπως τονίζουν οι ίδιοι κύκλοι, για να πετύχει στην προσπάθεια αυτή, ο πρώην πρωθυπουργός έχει στο πλευρό του δύο ισχυρά «γαλάζια» στελέχη, που τους άνοιξε την πόρτα του κόμματος.

Ο λόγος για τους πρώην υπουργούς Μάκη Βορίδη και Αδωνι Γεωργιάδη, οι οποίοι, παρά την αυτοσυγκράτηση που έδειξαν προεκλογικά και τη στήριξη που παρείχαν στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αμέσως μετά την εκλογική ήττα της Νέας Δημοκρατίας ξεκίνησαν μπαράζ εμφανίσεων, αρθρώνοντας επιθετική ρητορική κατά του προέδρου της παράταξης. Στόχος τους, να αποδομήσουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τη στροφή στον μεσαίο χώρο, κάτι που βάσισαν στην πτώση της Ν.Δ. κατά 250.000 ψήφους πανελλαδικά, σε απόλυτο αριθμό.

ΕΠΑΦΕΣ

Οι πληροφορίες των «Παραπολιτικών» αναφέρουν πως είχε προηγηθεί επικοινωνία του Αντώνη Σαμαρά με τρία έμπιστα στελέχη του, τους δύο προαναφερθέντες βουλευτές της λαϊκής Δεξιάς και τον βουλευτή Αχαΐας Ανδρέα Κατσανιώτη, με την εντολή να είναι ρητή: «Αποδομήστε τον Μεϊμαράκη και τον Καραμανλή». Πράγματι, τόσο τα δύο πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος όσο και ο Α. Κατσανιώτης, σε κάθε εμφάνισή τους από την ημέρα των εκλογών χτυπούν στοχευμένα τον μεσαίο χώρο, αποδομούν τον κ. Μεϊμαράκη, ενώ από τα βέλη τους δεν γλυτώνει ούτε ο κ. Καραμανλής. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαία η δήλωση του Αδ. Γεωργιάδη στον ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM πως «ο Κ. Καραμανλής δεν είναι μουγγός».

Η τάση αυτή πολιτικά αναμένεται να εκφραστεί στις εσωκομματικές εκλογές της Ν.Δ. με μια υποψηφιότητα του Μάκη Βορίδη, ο οποίος θέλει, σε συνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά, να κεφαλαιοποιήσει το ποσοστό που έχει πλέον ο Μεσσήνιος πολιτικός σε ένα κόμμα τα «κλειδιά» του οποίου κρατάει μέχρι και σήμερα ο Κώστας Καραμανλής. Δεν είναι τυχαίο ότι οι δυο τους συναντήθηκαν την Τετάρτη, κάτι όμως που διαψεύσθηκε και από τις δυο πλευρές, ενώ τακτικές επαφές με τον κ. Βορίδη έχουν ξεκινήσει οι Χρ. Λαζαρίδης και Δ. Σταμάτης.

ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ

Η συγκεκριμένη στρατηγική οδηγεί τον Αντώνη Σαμαρά σε αυτό που επιθυμεί διακαώς, την καταγραφή της εσωκομματικής δύναμής του. Ωστόσο, με το ενδεχόμενο να κερδίσει τη μάχη της διαδοχής μια υποψηφιότητα που θα στηριχθεί από την καραμανλική πτέρυγα της Ν.Δ. ή ο κ. Μεϊμαράκης επανεκλεγεί (σε περίπτωση που θέσει τελικά υποψηφιότητα), όπως υποστηρίζουν αρκετοί εντός της Νέας Δημοκρατίας, «ανοίγει ο δρόμος για τη διάσπαση και τη δημιουργία ενός νέου, καθαρού δεξιού κόμματος, υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, το οποίο θα καλύπτει το “κενό” ανάμεσα στη Ν.Δ. και τη Χρυσή Αυγή».

«Αυτό το κομμάτι είναι δικό μας», λέει στους συνομιλητές του ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ., που επιβεβαιώνει το σχέδιο του «Ελληνα Σαρκοζί», όπως συνηθίζουν να τον αποκαλούν οι πολιτικοί φίλοι του. Τελικός στόχος δεν είναι άλλος από τη διάσπαση της Ν.Δ. και την επιστροφή του Αντ. Σαμαρά με ένα νέο κόμμα στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Η συνεννόηση των δύο

Ενισχυτική του κλίματος ρήξης μεταξύ του Αντ. Σαμαρά και του Κ. Καραμανλή είναι και η στήριξη που αναμένεται να παράσχει η ομάδα Σαμαρά στην υποψηφιότητα του Κυρ. Μητσοτάκη. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Π», ο κ. Μητσοτάκης είχε έρθει στο παρελθόν σε συνεννόηση με τον Μάκη Βορίδη, και έμμεσα με τον Αντώνη Σαμαρά, ώστε να αλληλοστηριχθούν όταν προκύψει θέμα ηγεσίας στη Ν.Δ. Η άτυπη αυτή συμφωνία, δηλαδή όποιος από τους δύο δεν καταφέρει να προκριθεί στον επόμενο γύρο των εσωκομματικών εκλογών να στηρίξει τον έτερο υποψήφιο, είναι πιθανό να ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που ο κ. Βορίδης καταθέσει υποψηφιότητα. Στόχος δεν είναι άλλος από το να δομηθεί ένα ισχυρό αντικαραμανλικό μπλοκ, που θα συμπιέσει με κάθε τρόπο την επιρροή του Κ. Καραμανλή στο κόμμα που ίδρυσε ο θείος του. Στην εξίσωση θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ήταν εκείνος ο οποίος δεν ψήφισε τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έναν άνθρωπο που μέχρι σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί «απέναντί» του και με τον οποίο δεν έχει καμία επαφή.

Στο στρατόπεδο, εξάλλου, του Mεσσήνιου πολιτικού υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι ο Κώστας Καραμανλής και ο Προκόπης Παυλόπουλος έχουν υπόγεια συμφωνία με την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, κάτι που φάνηκε από την πρόταση του τελευταίου για υπουργοποίηση του Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Τα μηνύματα κατά Καραμανλή

Το μήνυμα της οριστικής ρήξης στη σχέση Καραμανλή-Σαμαρά έχει σταλεί εδώ και καιρό, μέσα από τον ιστότοπο που απηχεί τις θέσεις του Μεσσήνιου πολιτικού, το «antinews». Η ακραία κριτική στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη έδωσε τη θέση της σε ευθείες επιθέσεις στον Κώστα Καραμανλή, που αποκαλείται «κάτοικος της Ραφήνας». Παράλληλα, γίνεται λόγος για υπόγειο deal του… ιδιοκτήτη της Ν.Δ. με τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό που λέει εμμέσως ο κ. Σαμαράς στον κ. Καραμανλή είναι πως πλέον έχει μερίδιο και ο ίδιος από την άλλοτε ολοκληρωτικά δική του ιδιοκτησία και θα το διεκδικήσει μέχρι τέλους.

πηγή : parapolitika.gr