ΔΙΕΘΝΗ

Ο Πούτιν αγνοεί τον Ομπάμα και βομβαρδίζει τη Συρία – Διπλωματικό θρίλερ ΗΠΑ – Ρωσίας

Η ρωσική πολεμική αεροπορία άρχισε τις επιθέσεις εναντίον στόχων του Ισλαμικού κράτους στη Συρία, ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης το υπουργείο Άμυνας της χώρας.  Την ίδια στιγμή, την ενόχλησή τους για τις επιθέσεις εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών στο ρώσο ομόλογό του, σύμφωνα με αμερικανό αξιωματούχο. 

 

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οι αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν στρατιωτικό εξοπλισμό, αποθήκες όπλων και πυρομαχικά.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστούν οι τρομοκράτες στη Συρία είναι η προληπτική δράση, ενώ επισήμανε ότι η στρατιωτική εμπλοκή της Ρωσίας στη Μέση Ανατολή θα περιλαμβάνει μόνο τις δυνάμεις της πολεμικής αεροπορίας και θα είναι προσωρινή. Όπως αναφέρει το Reuters, ο Πούτιν ανέφερε πως αναμένει από τον πρόεδρο της Συρίας Ασαντ να είναι έτοιμος να κάνει ένα συμβιβασμό για το μέλλον της χώρας.

Νωρίτερα, αμερικανός αξιωματούχος είχε αναφέρει στο Reuters πως οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες ότι η Ρωσία έχει ξεκινήσει τα πλήγματα στο έδαφος της Συρίας -στην περιοχή της Χομς- μέσω αέρος, σημειώνοντας ότι η Μόσχα ενημέρωσε τις ΗΠΑ για τις επιχειρήσεις μία ώρα πριν αυτές αρχίσουν. Ο αξιωματούχος δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τις επιχειρήσεις. 

Ποιούς πλήττουν οι ρωσικές επιδρομές;

Σύμφωνα με άλλο αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος μίλησε στο Reuters, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές δεν φαίνεται προς το παρόν να στοχεύουν περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος και μπορεί να επεκταθούν και πέρα από την περιοχή Χομς. Όπως ανέφερε ο ίδιος αξιωματούχος, η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ να απομακρυνθούν από το συριακό αεροπορικό χώρο πριν από τα χτυπήματα, ωστόσο οι ΗΠΑ και οι συμμαχικές δυνάμεις συνέχισαν να πετούν πάνω από τη Συρία.  

Γαλλική διπλωματική πηγή ανέφερε πάντως και εκείνη πως τα ρωσικά χτυπήματα στη Συρία μοιάζουν να στοχεύουν την αντιπολίτευση στη χώρα και όχι το ισλαμικό κράτος. 

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενη δηλώσεις ακτιβιστών, ανθρώπων που βρίσκονται στην περιοχή και ανταρτών, οι περιοχές της Χομς που χτύπησαν οι ρώσοι δεν φαίνεται να ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος αλλά από σειρά αντάρτικων ομάδων. 

Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ElDoran AlShamia που υποστηρίζει την πλευρά των ανταρτών στη Συρία, κατά τη διάρκεια των πρώτων ρωσικών επιθέσεων από αέρος έχασαν τη ζωή τους 37 άτομα. Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 27. 

Έντονη διαμαρτυρία των ΗΠΑ

Την έντονη διαμαρτυρία των ΗΠΑ για τα αεροπορικά πλήγματα εξέφρασε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προς τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, κρίνοντας πως οι επιδρομές αυτές είναι «αντιπαραγωγικές», όπως δήλωσε ανώτερος αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης των δύο ΥΠΕΞ στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο Κέρι «διαβίβασε το μήνυμα (…) ότι αυτή η ανακοίνωση των Ρώσων αντίκειται στις προσπάθειές τους να αποφευχθεί (σ.σ. ένα στρατιωτικό επεισόδιο ανάμεσα σε αεροσκάφη διαφορετικών χωρών) και είναι αντιπαραγωγική», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος μιλώντας σε μια ομάδα δημοσιογράφων. 

Υπενθυμίζεται ότι η ρωσική Βουλή αποφάσισε να εγκρίνει αίτημα τουΒλαδιμίρ Πούτιν για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στη Συρία, μια απόφαση που φαίνεται να είναι απόρροια μυστικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ αν και η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι έρχεται μετά από επίσημο αίτημα του Ασαντ με επιστολή προς τον Πούτιν.

Σε ανάλυσή του στο PΟLITICO, ο Μάικλ Χιρς σχολιάζει ότι πλέον Ρωσία και ΗΠΑ φαίνεται να έχουν συμφωνήσει σε ό,τι αφορά την στάση τους στον συριακό εμφύλιο. Παρά την ρητορική των υψηλών τόνων, πηγές που επικαλείται ο Χιρς αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει σε μια μυστική συμφωνία που προβλέπει την παραμονή του 'Ασαντ στην εξουσία και την κοινή στρατηγική Μόσχας-Ουάσιγκτον κατά των τζιχαντιστών της ISIS. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι αλλεπάλληλες συναντήσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Τζον Κέρι στη Νέα Υόρκη με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ αλλά και τον ιρανό ΥΠΕΞ Ζαβάντ Ζαρίφ.