ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Από τη Ν. Υόρκη κατευθείαν στο Μαξίμου ο Τσίπρας. Οι 4 άξονες των προγραμματικών

Από τη Νέα Υόρκη κατευθείαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, αλλά κυρίως τα προαπαιτούμενα και η αξιολόγηση δεν μπορεί να περιμένουν ούτε λεπτό!

 

«Δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο», αυτό τόνιζε κορυφαίο στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου βλέποντας από χθες πως Βρυξέλλες και ΔΝΤ πιέζουν για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθούν.

Το στίγμα αναμένεται να το δώσει ο πρωθυπουργός τόσο στις συσκέψεις που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο επόμενο τριήμερο όσο και κατά την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της Βουλής.

Οι άξονες στους οποίους θα κινηθεί είχαν τεθεί και στην ομιλία που είχε πραγματοποιήσει στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Νίκος Παππάς βρίσκεται ήδη στην Αθήνα προκειμένου να βάλει όλα τα θέματα σε μια σειρά, έχοντας και ο ίδιος, πλέον αναλάβει το τομέα των επενδύσεων, ενώ και ο Αλέκος Φλαμπουράρης έχει ήδη θέσει τις προτεραιότητες ανά υπουργείο.

Σε 4 άξονες αναμένεται να κινηθούν οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού και θα αφορούν:

– Στην υλοποίηση της συμφωνίας με τους εφαρμοστικούς νόμους να περνούν το επόμενο διάστημα από την Βουλή.

– Στη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους, που βούληση είναι να  ξεκινήσει αμέσως μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης.

– Στα ανοιχτά ζητήματα της συμφωνίας που αφορούν τα κόκκινα δάνεια, τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τις ιδιωτικοποιήσεις κ.α.

Η εξεύρεση ισοδυνάμων για ζητήματα, όπως η επιβολή 23% στην εκπαίδευση και η ελάφρυνση των αγροτών εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο έρευνας για το υπουργείο Οικονομικών.

– Στο παράλληλο πρόγραμμα που θα προχωρήσει μαζί με την συμφωνία και θα αναφέρεται στους τομείς της υγείας, της παιδείας και της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Η πάταξη της διαφθοράς θα  είναι στην κορυφή της ατζέντας της ομιλίας του πρωθυπουργού που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις off shore εταιρίες και τις αδήλωτες καταθέσεις στο εξωτερικό.

Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως στις άμεσες δράσεις της κυβέρνησης είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, οι διαρθρωτικές αλλαγές στην δημόσια διοίκησης, αλλά και η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.

Μετά και τη δημιουργία ειδικού χαρτοφυλακίου μεγάλη σημασία θα δοθεί στον αναπροσανατολισμό του ΕΣΠΑ προς την κατεύθυνση μικρών επιχειρήσεων, αλλά και βεβαίως στην μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση κονδυλίων.

Το θέμα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας έχει απασχολήσει πολύ το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς πέρα από το γεγονός πως τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να κατευθύνονται και στην ανάπτυξη πέρα από το χρέος, η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ αποτελούν πρωταρχικό στόχο.

Συνεδριάζει η Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ

Στις 2 το μεσημέρι του Σαββάτου αναμένεται να συνεδριάσει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να οριστεί ο νέος γραμματέας του κόμματος, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, αλλά και οι νέοι πρόεδροι των διαρκών επιτροπών που θα μετέχουν στην διάσκεψη των προέδρων.

Το γεγονός ότι όλα τα κορυφαία στελέχη έχουν καταλάβει χαρτοφυλάκια, σε συνδυασμό με την απουσία πολλών βουλευτών που ανήκουν, πλέον στην Λαϊκή Ενότητα έχουν προβληματίσει το Μέγαρο Μαξίμου που γνωρίζουν καλά, πως πρέπει νέα πρόσωπα να τεθούν στην "κεφαλή" της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Στη νευραλγική θέση του γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, οι πληροφορίες εξακολουθούν να αναφέρουν, πως θα παραμείνει ο Χρήστος Μαντάς.

πηγή : news247.gr