ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι οριακές σχέσεις Μεϊμαράκη – Σαμαρά. Kόντρα για το πότε θα στηθούν οι κάλπες

Μπορεί χθες στη Βουλή οι Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Αντώνης Σαμαράς να αντήλλαξαν,χαμογελαστοί, χειραψία ωστόσο οι σχέσεις του νυν και του πρώην Προέδρου παραμένουν οριακές.

 

Το περιστατικό του Σαββάτου, όταν ο Μεϊμαράκης απέφυγε επιδεικτικά να χαιρετίσει τον προκάτοχό του, αποτυπώνει μάλλον καλύτερα τις σχέσεις των δύο πλευρών καθώς οι δύο άνδρες εμφανίζονται να έχουν εμφανώς διαφορετικές επιδιώξεις ως προς την κούρσα ηγεσίας.

Η καχυποψία μεταξύ των δύο ήταν εμφανής ήδη από την αρχή της θητείας Μεϊμαράκη, όταν συγκεκριμένες επιλογές του Προέδρου της ΝΔ (μεσαίος χώρος, συναινετικοί τόνοι , ακόμη και το σχόλιο για τον τρόπο εκλογής Προέδρου στη ΝΔ κλπ) ερμηνεύτηκαν ως «άδειασμα» της διακυβέρνησης και των επιλογών Σαμαρά.

Αντιστοίχως, η πλευρά Μεϊμαράκη ουδέποτε συγχώρεσε τα άμεσα μετεκλογικά βέλη που εκτοξεύτηκαν από βουλευτές που απέδωσε στο περιβάλλον Σαμαρά.

Ωστόσο, η αιτία της σύγκρουσης των δύο ανδρών δεν αφορά μόνον στο παρελθόν αλλά κυρίως, πλέον, στο μέλλον, με επίκεντρο τις υποψηφιότητες Τζιτζικώστα και Γεωργιάδη.

Ο κ. Μεϊμαράκης εκτιμά ότι ο τέως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κινείται ενεργά, αν και παρασκηνιακά, προς ενίσχυση των άλλων υποψηφιοτήτων, με στόχο εμμέσως να κρατήσει τον έλεγχο του κόμματος.

Κι αν στην περίπτωση Τζιτζικώστα, η πλευρά Μεϊμαράκη «δείχνε» τρεις βουλευτές κοντά στον κ. Σαμαρά, τους Ν. Μηταράκη, Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου και Ανδ. Κατσανιώτη που κινούνται υπέρ του Περιφερειάρχη, στην υποψηφιότητα Γεωργιάδη οι επιτελείς Μεϊμαράκη υπογραμμίζουν ότι ο στενός πυρήνας των «σαμαρικών» της Π.Ε. εμφανίζεται να υπογράφει υπέρ του βουλευτή Β’ Αθήνας. Ενδεικτικά, αναφέρουν τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ Μεσσηνίας Περικλή Μαντά αλλά και τον κ. Άρη Ματιάτο, εκ των στελεχών που θεωρούνται πολύ κοντά στον πρώην Πρωθυπουργό.

Πρώτη κόντρα για το πότε θα στηθούν οι κάλπες 

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαδικασίες εκλογής του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας εν μέσω έντασης. Σήμερα θα συνεδριάσει η κεντρική εφορευτική επιτροπή για να ανακηρύξει επισήμως τις τέσσερις υποψηφιότητες, δίνοντας το σύνθημα για την τελευταία στροφή, ενώ πιθανότατα αύριο θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της εφορευτικής επιτροπής παρουσία εκπροσώπων των υποψηφίων όπου θα γίνει συζήτηση για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών. 

Στο θέμα αυτό υπάρχει ήδη κόντρα καθώς οι τέσσερις διεκδικητές διαφωνούν ως προς το χρόνο:
Η πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη θέλει εκλογή μέσα σε δεκαπέντε μέρες από σήμερα ενώ η πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει προτείνει τη 15η Νοεμβρίου, ημερομηνία στην οποία συγκλίνει ο Αδωνις Γεωργιάδης. Η πλευρά του Απόστολου Τζιτζικώστα κινείται κάπου στη μέση, δηλαδή την 1η Νοεμβρίου.