ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας: Αυτά θα κάνει η κυβέρνηση μου για χρέος επενδύσεις ανάπτυξη-Αναστέλλω μέχρι μέσα Νοεμβρίου τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση

Τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησής του παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της ολομέλειας, στο πλαίσιο της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

«Αυτή η Βουλή θα είναι εκείνη που θα σφραγίσει την οριστική έξοδο από την κρίση» υποσχέθηκε! 

«Πρέπει να προχωρήσουμε χωρίς χρονοτριβή στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος παρότι περιέχει δύσκολα και ορισμένες φορές επιβαρυντικά μέτρα» παραδέχθηκε ο κ.Τσίπρας.

«Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», τόνισε ο πρωθυπουργός,«έχουμε τρεις στόχους: απομείωση του χρέους, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων»

Αναφερόμενος στην επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι θα «παγώσει» η εφαρμογή του μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Νοεμβρίου, προκειμένου να εξευρεθούν τα ανάλογα ιοδύναμα.

Για το χρέος, η ελληνική πλευρά θα προσέλθει με συγκεκριμένη στρατηγική: «Θα προτείνουμε τη ρήτρα ανάπτυξης και μια μακρά περίοδο χάριτος για να υποστηρίξουμε την επενδυτική δραστηριότητα. Από την έκβαση της διαπραγμάτευσης θα κριθεί η δυνατότητα της ελληνικής οικονομία να επιστρέψει στην ανάπτυξη».

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ο πρωθυπουργός κατήγγειλε πως μέχρι τώρα το ελληνικό κράτος αγόρασε στην ουσία τις τράπεζες, αφήνοντας το managment στους προηγούμενους. «Αυτή η αρνητική παγκόσμια πρωτοτυπία δεν θα επαναληφθεί. Οι τράπεζες που θα ανακεφαλαιοποιηθούν με χρήματα του ελληνικού Δημοσίου θα έχουν το αντίστοιχο management. Η περίοδος της διαπλοκής τελείωσε» είπε χειροκροτούμενος ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τις επενδύσεις ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως χρειάζονται ενεργητικές και ρεαλιστικές προτάσεις. «Θα συγκροτήσουμε ειδικό φορέα προσέλκυσης επενδύσεων για να δημιουργήσει επενδυτικά σχέδια, να προστατέψει τα ελληνικά brands και να ενισχύσει την δημιουργία νέων επιχειρήσεων. Για τις μεγάλες επενδύσεις, αυτό ο φορέας θα επιμελείται της έκδοσης των απαραίτητων αδειών. Την ευθύνη του ελέγχου θα έχει το ελληνικό Κοινοβούλιο».

«Στη συμφωνία υπάρχουν ακόμη ορισμένα σημεία ανοιχτά για τα οποία δεν έχει εφαρμοστεί η πολιτική. Σε αυτά τα σημεία θα δώσουμε μάχη με σχέδιο και προτάσεις για να είναι το αποτέλεσμα προς όφελος των κοινωνικών δυνάμεων που εκπροσωπούμε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και προχώρησε σε μια εξαγγελία: «Η κυβέρνηση θα αναστείλει μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού την επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, προκειμένου έως τότε να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα».

Αναφερόμενος στην κοινωνική πολιτική εξήγγειλε κάρτες μετακίνησης για ΑΜΕΑ, πολύτεκνους, άνεργους και χαμηλοσυνταξιούχους άνω των 65 ετών. «Μεγάλος στόχος όμως» συμπλήρωσε «είναι να ιδρύσουμε για πρώτη φορά ένα εθνικό σύστημα κοινωνικής αλληλεγγύης, ανάλογο του ΕΣΥ, για την κοινωνική προστασία. Αυτή θα είναι η κληρονομιά μας».

Στον τομέα της Υγείας επισήμανε πως επιταχύνονται 1.100 προσλήψεις για όλες τις ειδικότητες μέσα στο 2015. «Ανοίγουμε τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, αξιολογούμε τις διοικήσεις των νοσοκομείων και αντικαθιστούμε τις αναποτελεσματικές, οι οποίες είναι αποτέλεσμα των πελατειακών πρακτικών» τόνισε παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας.

Στο πρόβλημα της ανεργίας ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για νέα προγράμματα απασχόλησης για 100.000 ανέργους ενώ στόχος είναι και η ένταξη επιπλέον 150.000 ανέργων. Παράλληλα εξήγγειλε πρόγραμμα και για την στήριξη των νέων επιστημόνων.