ΔΙΕΘΝΗ

Μία πριγκίπισσα στο εδώλιο

Η πριγκίπισσα θα περάσει από δίκη, τον Ιανουάριο, με την κατηγορία της φορολογικής απάτης. Η 50χρονη αδελφή του βασιλιά Φιλίππου, κατηγορήθηκε επίσημα στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς, μετά από τετραετή έρευνα για τη δραστηριότητα του συζύγου της, Ινιάκι Ουρντανγκαρίν, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη, πλαστογράφηση εγγράφων και υπεξαίρεση. Ο πρώην παίκτης του χάντμπολ, με συμμετοχή στους Ολυμπιακούς αγώνες, διοικούσε φιλανθρωπικό ίδρυμα, από το οποίο κατηγορείται ότι απέσπασε 6 εκατ. ευρώ από κρατικά κονδύλια.

 

 

 

Η δίκη θα ξεκινήσει στις 11 Ιανουαρίου, όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, και η Κριστίνα, ο σύζυγός της και άλλα 16 άτομα θα καθίσουν στο εδώλιο. Η ίδια η πριγκίπισσα ήταν μέλος του συμβουλίου του ιδρύματος και σύμφωνα με έναν δικαστή που έκανε την έρευνα, θα ήταν δύσκολο για τον Ουρντανγκαρίν να διαπράξει τα εγκλήματα για τα οποία κατηγορείται χωρίς να το γνωρίζει και να συναινεί η σύζυγός του.

Αν καταδικαστεί, η Κριστίνα αντιμετωπίζει έως και τέσσερα χρόνια φυλάκισης, ενώ ο σύζυγός της αντιμετωπίζει έως και 19 χρόνια. Αμφότεροι αρνούνται τις κατηγορίες.

Η υπόθεση αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διαφθοράς που έχει πλήξει τη βασιλική οικογένεια της Ισπανίας. Ο Φελίπε, μόλις ανέβηκε στο θρόνο, έκοψε τους δημόσιους δεσμούς με την αδερφή του, αποκλείοντας μάλιστα τόσο εκείνη όσο και τον σύζυγό της από τις βασιλικές δραστηριότητες κατά τη στέψη του. Τον Ιούνιο έκανε ένα βήμα παραπέρα, αφαιρώντας της τον τίτλο της δούκισσας της Πάλμα δε Μαγιόρκα. Ομως, η Κριστίνα παραμένει έκτη στη σειρά διαδοχής για το θρόνο, ένα δικαίωμα από το οποίο μόνο η ίδια μπορεί να παραιτηθεί.

Διαβάστε επίσης: