ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θυρίδες: Δέσμευση ακόμη και τιμαλφή των οφειλετών – Δήλωση Αλεξιάδη

Η αλλαγή των διατάξεων για το άνοιγμα των θυρίδων στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα δίνει στην πολιτεία τη δυνατότητα να αποκτήσει καλύτερο οπλοστάσιο για να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά τόνισε την Κυριακή ο Τρύφων Αλεξιάδης σχολιάζοντας το άρθρο 3 του ν/σ που προβλέπει δέσμευση θυρίδων καθώς και δυνατότητα κατάσχεσης ολόκληρου του περιεχόμενου τους σε όσους έχουν οφειλές άνω των 150.000 ευρώ. 

 

 

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο 3, «στην περίπτωση αυτή δεσμεύεται το πενήντα τοις εκατό (50%) των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών και του περιεχομένου των θυρίδων του υπόχρεου. Το μη χρηματικό περιεχόμενο θυρίδων και οι μη χρηματικές παρακαταθήκες, δεσμεύονται στο σύνολό τους».

«Θυρίδες ανοίγονται και τώρα όταν γίνουν φορολογικοί ή άλλοι έλεγχοι» σχολίασε στο Mega ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Για τα τέλη κυκλοφορίας, ο υπουργός διευκρίνισε ότι «η οροφή είναι συγκεκριμένη, αλλά αν μπορέσουμε θα τα κάνουμε αναλογικότερα.»

«Αναζητούμε κίνητρα για την επέκταση του πλαστικού χρήματος» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός, επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ του Βήματος που αναφέρει πως η κυβέρνηση σχεδιάζει μόνιμα capital controls στην πληρωμή μισθών σε δημοσίους υπαλλήλους και των συντάξεων.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο κάθε δημόσιος υπάλληλος ή συνταξιούχος θα μπορεί να παίρνει σε μετρητά μόνο 150 ευρώ την εβδομάδα, ενώ τα υπόλοιπα θα μπορεί να τα ξοδεύει με τη χρήση χρεωστικής κάρτας.

Ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι αυτό που σχεδιάζεται είναι η επέκταση με υποχρεωτικά και εθελοντικά κίνητρα, αλλά όπως σημείωσε δεν θα αιφνιδιαστεί κανείς. 

Σχολίασε ακόμη ότι οι τράπεζες θα πρέπει να μειώσουν την προμήθεια που ζητούν για να διευκολυνθεί η επέκταση της χρήσης των καρτών. Ανέφερε ως παράδειγμα τα ΕΛΤΑ που παρακρατούν προμήθεια 0,3% όταν πληρώνεις τους λογαριασμούς σου με κάρτα. 

Ο υπουργός τόνισε ακόμη πως «δεν μπορούν οι εφορίες να λένε πως ό,τι μαζέψει ένας επαγγελματίας με πλαστικό χρήμα θα του το παίρνουν για οφειλές στο Δημόσιο.» 

Σημειώνεται ότι το ν/σ για τα προαπαιτούμενα δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση αργά το βράδυ του Σαββάτου, και αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τη Δευτέρα.