ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σκανδαλιάρης στα ερωτικά και τα… οικονομικά: Ο πατήρ που κόλασε την ομογένεια

Εξαιρετικός ρήτορας, ο οποίος πάντα μάγευε το εκκλησίασμα με τα κηρύγματά του στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος στο Μανχάταν, με λαμπρή πορεία στην Αρχιεπισκοπή Αμερικής και μάλιστα με τη φήμη ενός συντηρητικού ιερέα, ο πατήρ Γεώργιος Πασσιάς προκάλεσε πρόσφατα μούδιασμα στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της Νέας Υόρκης. Τις τελευταίες ημέρες εικόνες από ένα ροζ βίντεο, στο οποίο πρωταγωνιστούσε μαζί με μια περουβιανής καταγωγής «πνευματική θυγατέρα» του, έφεραν στο φως τον παράνομο δεσμό του προκαλώντας την πτώση του άλλοτε σεβαστού ιερέα.

 

 

 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Έθνους, παρόλο που το όνομα του 68χρονου πρωτοπρεσβύτερου Γεώργιου είχε αναφερθεί και στο παρελθόν σε δημοσιεύματα του αμερικανικού σκανδαλοθηρικού Τύπου, ο ίδιος ήταν μια σεβαστή προσωπικότητα και κανείς δεν πίστευε τις φήμες που κυκλοφορούσαν, ανέφερε στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου του Αγίου Σπυρίδωνος, Στιβ Παπαδάτος, ο οποίος μας μίλησε για την προσωπικότητα του Ελληνορθόδοξου ιερέα και για το κλίμα που επικρατεί μετά το ξέσπασμα του ροζ σκανδάλου με τη 45χρονη Περουβιανή Εθελ Μπουζάλας.

«Ηταν πολύ δύσκολες αυτές οι τελευταίες εβδομάδες, με το σκάνδαλο να έχει δει το φως της δημοσιότητας και να προσελκύει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ο ίδιος μου είπε: ?Εχω σκανδαλίσει τόσο πολύ κόσμο, θα περάσω το υπόλοιπο της ζωής μου να προσεύχομαι γι' αυτούς τους ανθρώπους και για όλους τους ανθρώπους που πλήγωσα?. Ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές του το μόνο που σκέφτεται είναι να προσευχηθεί για όλους τους ανθρώπους που πλήγωσε», ανέφερε ο κ. Παπαδάτος και μας μίλησε για το πόσο σοκαρισμένοι είναι οι πιστοί: «Ο κόσμος που έρχεται στην εκκλησία είναι πολύ πληγωμένος, οργισμένος και αναστατωμένος». Οι φήμες, μάλιστα, λένε ακόμη ότι ο Πασσιάς άφησε έγκυο την Μπουζάλας.

Aπό το 2013
Οι φήμες για τον παράνομο δεσμό ανάμεσα στον ιερατικό προϊστάμενο του Αγίου Σπυρίδωνος, παντρεμένο, με τέσσερα ενήλικα παιδιά, και στην όμορφη Περουβιανή, επίσης παντρεμένη, με τρία παιδιά, ξέσπασαν για πρώτη φορά το 2013, όταν η εφημερίδα «New York Post» έγραψε ότι ένας επιστάτης της εκκλησίας μπήκε στο γραφείο του ιερέα και είδε την Μπουζάλας να κάθεται στα πόδια του. «Κανείς δεν πίστεψε τις φήμες το 2013.

Ολοι νομίζαμε ότι η ?New York Post? προσπαθούσε να δημιουργήσει προβλήματα, επειδή δυσαρεστημένοι πρώην υπάλληλοι τροφοδοτούσαν τα ψέματα της εφημερίδας», μας είπε ο κ. Παπαδάτος, δείχνοντας την εμπιστοσύνη που είχαν τότε στον πατέρα Γεώργιο τα μέλη της ενορίας του.

«Είναι ένας απίστευτα ευγενικός και καλός άνθρωπος, ήταν εξαιρετικός ιερέας. Οταν λειτουργούσε ήταν κάτι ιδιαίτερο. Είναι φανταστικός και ταλαντούχος ρήτορας, τα κηρύγματα και οι ομιλίες του ήταν πάντα εύστοχα και πάντα μάθαινες κάτι όταν μιλούσε στο εκκλησίασμα», δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Παπαδάτος. «Ο λόγος που έχει καταφέρει τόσα και έφτασε τόσο ψηλά είναι η εξαιρετική πειθώ που έχει», μας είπε άτομο στον στενό κύκλο ενός άλλου κληρικού του Αγίου Σπυρίδωνος.

Πάντως, σύμφωνα με τον αμερικανικό σκανδαλοθηρικό Τύπο, υπήρχαν άνθρωποι που είχαν εδώ και χρόνια υποψίες για τη σχέση του ιερέα με την Μπουζάλας, την οποία έφερε στην εκκλησία ως "πνευματική θυγατέρα" του με το που ξεκίνησε και εκείνος να εργάζεται εκεί το 2006. Ενώ επέβαλε στις γυναίκες να εξομολογούνται με καλυμμένο το πρόσωπό τους, προκάλεσε εντύπωση το ότι βάφτισε την Περουβιανή χριστιανή ορθόδοξη (για να παντρευτεί τον Ελληνορθόδοξο σύζυγό της Τομ Μπουζάλας) με… μπικίνι, καθώς και το ότι πάντα έφτανε και έφευγε έχοντας στο πλευρό του εκείνη, που προτιμούσε να φοράει μίνι φούστες και ψηλοτάκουνα. Επίσης η περουβιανής καταγωγής ερωμένη του έλαβε γρήγορα υψηλά πόστα στον Αγιο Σπυρίδωνα, διευθύντρια του κατηχητικού αλλά και ταμίας. Το ερωτικό βίντεο ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν η «New York Post» έλαβε το υλικό από ανώνυμο αποστολέα, ο οποίος προσέλαβε ντετέκτιβ και ακολούθησε το παράνομο ζευγάρι καταγράφοντας. Η εφημερίδα δημοσίευσε στη συνέχεια εικόνες από το βίντεο που καταγράφει τις παράξενες ερωτικές προτιμήσεις του Πασσιά και της 45χρονης.

Σε απολογία
Κατόπιν e-mail που έλαβε από τον σύζυγο της Μπουζάλας, ο νυν καγκελάριος της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Αντώνιος Παρόπουλος, κάλεσε το ζευγάρι σε απολογία και στις 16 Σεπτεμβρίου ο ιερέας αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του, ενώ ομολόγησε ότι έχει αμαρτήσει. «Ο Θεός αποφάσισε να αποσυρθώ, να ακολουθήσω τον δρόμο της σιωπής και της προσευχής, της νηστείας και της αφοσίωσης στον Κύριό μας. Μη με ρωτήσετε πού πηγαίνω και πού θα βρίσκομαι», δήλωσε ο ίδιος μετά την παραίτησή του.

Γιος Ελλήνων μεταναστών, ο Γεώργιος Πασσιάς γεννηθηκε το 1947 στο Σικάγο του Ιλινόις και 20 χρόνια αργότερα παντρεύτηκε τη Μαίρη Ελεν Ορλάντο, με την οποία απέκτησαν δύο αγόρια και δύο κορίτσια, τα οποία επισκέπτονται κάθε καλοκαίρι την Ελλάδα, όπως μας είπε ο κ. Παπαδάτος.

Σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn, ο Γεώργιος Πασσιάς εκτός από μεταπτυχιακό στη Θεολογία έχει κάνει και μπάτσελορ και μάστερ ως Μηχανικός, είναι πνευματικό παιδί του Γέροντα Εφραίμ Αριζόνας. Σύμφωνα με την «Courier Mail», όταν διετέλεσε καγκελάριος της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής (στα τέλη της δεκαετίας του '90), βοήθησε τον Εφραίμ να χτίσει οκτώ νέα μοναστήρια στις ΗΠΑ και ήταν «τα αυτιά και τα μάτια του στην Αρχιεπισκοπή», δίνοντάς του πληροφορίες για το τι συζητούσαν οι ιερείς και οι επίσκοποι και ποιοι ήταν αντίθετοι στην κατασκευή των μοναστηριών.

Αργότερα μεταφέρθηκε σε μια εκκλησία του Μπρούκλιν, για να καταλήξει στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, όπου τέλεσε ιερατικός του προϊστάμενος σχεδόν για μία δεκαετία.

Κριτική για τα οικονομικά του ναού
Το… ανορθόδοξο δίδυμο της εκκλησίας του Αγίου Σπυρίδωνος έχει εμπλακεί και σε έρευνα για φερόμενο οικονομικό σκάνδαλο. Πριν από μερικά χρόνια είχε ασκηθεί έντονη κριτική για τα οικονομικά του ναού, καθώς είχαν δαπανηθεί τεράστια ποσά για την ανακαίνιση των κτιρίων του, ενώ ο Τύπος σημείωνε ότι ο Γεώργιος Πασσιάς και η ταμίας Εθελ Μπουζάλας είχαν πολυτελή γραφεία. Μάλιστα γράφτηκε ότι ο πατήρ Γεώργιος είχε απομακρύνει όλους όσοι επέβλεπαν τα οικονομικά της εκκλησίας καθιστώντας υπεύθυνη να υπογράφει για τους τραπεζικούς λογαριασμούς την περουβιανής καταγωγής ερωμένη του.

«H "New York Post" προσπάθησε να κατασκευάσει ένα σκάνδαλο για τη χρηματοδότηση, αλλά δεν είναι αλήθεια. Μετά το άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2013 μας έχει γίνει έλεγχος τρεις φορές από διαφορετικές οντότητες και όλες έδειξαν ότι είμαστε κατακάθαροι», είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου του Αγίου Σπυρίδωνος, Στιβ Παπαδάτος.

«Στην αρχή της θητείας του πατέρα Γεωργίου η εκκλησία, το κατηχητικό και όλα τα κτίρια χρειάζονταν πολλή συντήρηση και είχαν πολλά προβλήματα. Δουλέψαμε μαζί με τον πατέρα Γεώργιο πολύ σκληρά για να τα επιδιορθώσουμε», ανέφερε ο κ. Παπαδάτος επαινώντας τον Ελληνοαμερικανό επιχειρηματία Ευστάθιο Βαλιώτη και την εταιρεία του ALMA Realty για τα άτοκά δάνεια ύψους 600.000 δολαρίων που έδωσε στην εκκλησία.

Κατόπιν διαμαρτυριών στην Αρχιεπισκοπή και στην Εισαγγελία του Μανχάταν για τις υπέρογκες δαπάνες του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος έγιναν έρευνες στα οικονομικά του και η έκθεση που εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2013 ανέφερε ότι τις εγκρίσεις των πληρωμών θα πρέπει να τις εγκρίνει «κάποιος άλλος και όχι η Μπουζάλας».

Το δάνειο των 5,7 εκατ. ευρώ
Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι και το όνομα του πολυεκατομμυριούχου ευεργέτη του Αγίου Σπυρίδωνος Βαλιώτη έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε ένα ξεχωριστό σκάνδαλο: ομοσπονδιακός δικαστής είχε αναφέρει το 1995 ότι υπάρχουν «πειστικές ενδείξεις» ότι ο ιδρυτής της ALMA Realty δωροδόκησε έναν μεσολαβητή της Banque Franco-Hellenique de Commerce για να του εξασφαλίσει δάνειο 5,7 εκατ. δολαρίων.

πηγή: Έθνος

 Διέρρευσε το ροζ βίντεο του Έλληνα ιερέα της Νέας Υόρκης (Vid)