ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χωρίς ισοδύναμα για ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση – Ποιο σενάριο εξετάζεται

Σενάριο για ΦΠΑ τριών ταχυτήτων εξετάζει η κυβέρνηση, ελλείψει ισοδύναμων, για την επιβολή του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μέχρι τώρα δεν έχουν εξευρεθεί τα μέτρα που οδηγήσουν σε πάγωμα του μέτρου, το οποίο έχει ανασταλεί μέχρι την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου.

 

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ, η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο επιβολής ενός ΦΠΑ τριών ταχυτήτων.

Στην πρώτη και «υψηλότερη» ταχύτητα του 23% εξετάζεται να βρεθούν τα ιδιωτικά σχολεία «με το σκεπτικό ότι η εγγραφή μαθητών σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια αποτελεί επιλογή των γονέων και όχι υποχρέωση».

Στη δεύτερη ταχύτητα, του 13%, εξετάζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να ενταχθούν τα φροντιστήρια (υποστηρικτικά και ξένων γλωσσών).

Μηδενικός ΦΠΑ, τέλος, προσανατολίζεται να επιβληθεί σε παιδικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία με το σκεπτικό ότι το πρόβλημα αφορά χιλιάδες οικογένειας ειδικά φέτος που δεκάδες χιλιάδες παιδιά έχουν μείνει εκτός των δημόσιων παιδικών σταθμών.

Σε σημερινές δηλώσεις του πάντως ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας χαρακτήρισε λάθος το μέτρο του 23% στην εκπαίδευση καθώς, όπως είπε μιλώντας στο MEGA, αφενός θα αποκλείσει πολλά παιδιά από τη δυνατότητα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση και αφετέρου δεν θα έχει οικονομικά αποτελέσματα αφού ««θα υπάρχουν απώλειες εργαζομένων και θα αρχίσει το "μαύρο" χρήμα».