ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Βόμβα» στη Βουλή! Για «μαύρο» χρήμα ελέγχονται Φλαμπουράρης-Σταθάκης

Τον δρόμο για εξονυχιστικό έλεγχο από ορκωτούς λογιστές προκειμένου να διαπιστωθούν τα πραγματικά γεγονότα πήραν οι υποθέσεις των υπουργών Γιώργου Σταθάκη  και Αλέκου Φλαμπουράρη.

 

Ο υπουργός Οικονομίας ελέγχεται για παράνομο πλουτισμό για την υπόθεση του 1 εκατ. ευρώ, ενώ στον έλεγχο του υπουργού Επικρατείας θα συμπεριληφθή και η καταγγελία Θεοχάρη περί «μαύρων ταμείων».  

Αυτό αποφάσισε η επιτροπή  πόθεν έσχες που συνεδρίασε σήμερα στη  Βουή υπό τη  νέα της σύνθεση. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά στην υπόθεση του κ. Φλαμπουράρη, το πόθεν έσχες του οποίου δεν έχει ακόμα ελεγχθεί (καθώς οι ορκωτοί λογιστές βρίσκονται στις χρήσεις του 2012), δόθηκε εντολή στους λογιστές να αναλάβουν κατά προτεραιότητα τον έλεγχο και να ετοιμάσουν το συντομότερο δυνατό τη σχετική έκθεση.

Στον έλεγχο, μάλιστα, θα συνυπολογιστεί και η καταγγελία Θεοχάρη περί μαύρων ταμείων, ενώ θα επισυναφθεί και ο τελευταίος ισολογισμός  της εταιρίας πριν την κατάθεση του πόθεν έσχες από τον υπουργό.

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση του  κ. Σταθάκη,  η επιτροπή αναγνωρίζει  ότι υπήρξε παράληψη δήλωσης του επίμαχου  ποσού  για  την χρήση του 2011, κάτι όμως που έγινε τελικά την επόμενη χρονιά.  Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται αν τα χρήματα έχουν φορολογηθεί ενώ σύμφωνα με πρώτη ενημέρωση θα ελεγχθεί για παράνομο πλουτισμό. Πάντως και αυτή η  υπόθεση έχει δοθεί  σε ορκωτούς λογιστές προκειμένου να ελεγχθεί κατά  προτεραιότητα. 

Σε κάθε  περίπτωση η επιτροπή καταπιάστηκε και με τις υποθέσεις άλλων δύο πρώην βουλευτών του Παύλου Χαϊκάλη και Αλέξη Μητρόπουλου.  Για τον πρώτο η  επιτροπή θεώρησε πως  δεν υπάρχει  offshore, καθώς στην Κύπρο από την οποία και  ζητήθηκε συνδρομή, οι εταιρίες δεν θεωρούνται τέτοιες αλλά «ευρωπαϊκές» ακόμα και αν έχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, από τις  κινήσεις  των λογαριασμών,  φαίνεται πως   ο  κ. Χαϊκάλης εισέπραξε 30.000 ευρώ, γεγονός που εξετάζεται σχετικά με το κατά πόσο τα χρήματα δηλωθεί κ φορολογηθεί. Σε ό,τι  αφορά τον κ.  Μητρόπουλο, η επιτροπή έκρινε πως θα ασχοληθεί  μόνο αν προκύψει  κάτι επιπλέον από τη στιγμή που η υπόθεσή βρίσκεται στους οικονομικούς εισαγγελείς.

πηγή : newpost.gr