ΠΟΛΙΤΙΚΗ

To «μεγάλο δώρο» που ζήτησε ο Τσίπρας από τον Ολάντ

Η επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα και τα μηνύματα που έστειλε ο Γάλλος Πρόεδρος προς την Ε.Ε. και τους δανειστές με την ομιλία του στο ελληνικό κοινοβούλιο, αποτελούν για την ελληνική κυβέρνηση τα όπλα με τα οποία θα αξιοποιήσουν οι Έλληνες υπουργοί στην διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο των δανειστών προκειμένου να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

 

 

Οι πιέσεις του κουαρτέτου για τα κόκκινα δάνεια και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, αλλά και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, αποτέλεσαν ειδικό κεφάλαιο στις συνομιλίες Τσίπρα- Ολάντ κατά την διάρκεια της διήμερης επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Γάλλος Πρόεδρος προσφέρθηκε να λειτουργήσει ως «γεφυροποιός» μεταξύ Αθήνας και θεσμών προκειμένου να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών και να αρθούν οι πιέσεις των δανειστών που ήταν εντονότερες τις τελευταίες ημέρες σε θέματα που αφορούν την διευθέτηση των ληξιπρόθεσμων δανείων και τους όρους για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας.

Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά του Φ. Ολάντ κατά την ομιλία του στην Βουλή όπου υπογράμμισε ότι πρέπει να εξασφαλιστεί το δικαίωμα των Ελλήνων στην πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε χαρακτηριστικά: «Αλέξη μίλησα εκτός κειμένου για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι συμπεριέλαβε στην ομιλία του τους προβληματισμούς του Έλληνα Πρωθυπουργού για τα κόκκινα δάνεια. 

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από Γάλλο Πρόεδρο και το πέτυχε τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσίων παρεμβάσεων, τη συνδρομή του για να ξεπεραστούν οι διαφορές της Αθήνας με το κουαρτέτο των δανειστών προκειμένου να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη τις ώρες που ο Γάλλος Πρόεδρος βρισκόταν στην ελληνική πρωτεύουσα τα υψηλόβαθμα στελέχη των τεχνικών κλιμακίων αύξησαν τις πιέσεις τους πιέσεις τους στην ελληνική πλευρά και έθεσαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τεχνικάθέματα που δεν είχαν μπει στο παρελθόν, όπως η αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών σε 40 ανά εβδομάδα ή με τα όρια για την απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Για τον λόγο αυτό ο Πρωθυπουργός είχε επισημάνει τον κίνδυνο στην ομιλία του τονίζοντας ότι «ενδεχομένως κάποιοι να επιδιώκουν να επαναφέρουν αυτή τη συζήτηση για το Grexit διά της πλαγίας οδού, μέσα από καθυστερήσεις στην υλοποίηση της αξιολόγησης και καθυστερήσεις στην υλοποίηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, θέλω να καταστήσω σαφές ότι η μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε μια αρένα κατασχέσεων πρώτης κατοικίας δεν μπορεί να γίνει ανεκτή». 

Η ελληνική κυβέρνηση με την βοήθεια του Φ. Ολάντ θα προσπαθήσει να διευθετήσει με τους θεσμούς τα κρίσιμα θέματα που θα καθορίσουν το αποτέλεσμα της πρώτης αξιολόγησης και αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα κόκκινα δάνεια, το ασφαλιστικό και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Στόχος της Αθήνας είναι να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της δόσης και να ανοίξει η συζήτηση για την διευθέτηση του χρέους. 

πηγή : thetoc.gr